Κορωνοϊός: Σε Λατινική Αμερική και Καραϊβική καταγράφονται πλέον τα περισσότερα κρούσματα

Κορωνοϊός: Σε Λατινική Αμερική και Καραϊβική καταγράφονται πλέον τα περισσότερα κρούσματα

8' 38" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η Λατινική Αμερική και η Καραϊβική μετατράπηκε χθες Κυριακή στην περιφέρεια όπου καταγράφονται τα περισσότερα κρούσματα μόλυνσης από τον νέο κορωνοϊό στον πλανήτη, συνολικά 4.364.792, σύμφωνα με δεδομένα του Γαλλικού Πρακτορείου και του πρακτορείου ειδήσεων Reuters, που βασίζονται σε επίσημες ανακοινώσεις, ως τις 00:30 (ώρα Ελλάδας).

Είναι η πρώτη φορά που ο αριθμός των μολύνσεων σε αυτήn την περιφέρεια ξεπέρασε αυτές στην περιοχή της βόρειας Αμερικής (4.330.989 κρούσματα, στη μεγάλη τους πλειονότητα στις ΗΠΑ). Οι Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής παραμένουν η χώρα που υφίσταται το πιο βαρύ χτύπημα από την πανδημία στον κόσμο σε απόλυτα μεγέθη, με 4,2 εκατομμύρια μολύνσεις και σχεδόν 150.000 νεκρούς εξαιτίας της COVID-19.

Στη Λατινική Αμερική, η χώρα που πλήττεται περισσότερο είναι η Βραζιλία, με 2.419.091 κρούσματα μόλυνσης από τον SARS-CoV-2 και 87.004 νεκρούς εξαιτίας της COVID-19 ως χθες Κυριακή. Μεγάλες αυξήσεις των μολύνσεων διαπιστώνονται στο Μεξικό, στο Περού, στην Κολομβία και στην Αργεντινή, χώρες οι κυβερνήσεις των οποίων αποπειρώνται να προχωρήσουν στην επανεκκίνηση της οικονομικής δραστηριότητας για να περιορίσουν τον αντίκτυπο της πανδημίας.

Ως προς τον αριθμό των θανάτων εξαιτίας της COVID-19, η Ευρώπη παραμένει στην κορυφή αυτής της τραγικής κατάταξης, με 207.933, ακολουθούμενη από τη Λατινική Αμερική και την Καραϊβική (183.281) και τις ΗΠΑ και τον Καναδά (155.673).

Τον Μάιο ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) χαρακτήρισε την αμερικανική ήπειρο νέο επίκεντρο της πανδημίας, μετά την Ευρώπη.

ΗΠΑ: Τα λιγότερα νέα κρούσματα εδώ και δύο εβδομάδες

Στο μεταξύ, οι ΗΠΑ κατέγραψαν χθες Κυριακή 55.187 νέα κρούσματα μόλυνσης από τον SARS-CoV-2 σε 24 ώρες, αριθμός που είναι ο χαμηλότερος των τελευταίων σχεδόν δύο εβδομάδων, σύμφωνα με την καταμέτρηση του πανεπιστημίου Τζονς Χόπκινς.

Τα νέα κρούσματα αυξάνουν σε 4.229.624 τον συνολικό αριθμό των μολύνσεων από τον νέο κορωνοϊό αφότου η πανδημία άρχισε να εξαπλώνεται στη χώρα. Ο αριθμός των θανάτων εξαιτίας της COVID-19 ανέρχεται πλέον σε 146.909, αυξημένος κατά 518 το προηγούμενο 24ωρο.

Είναι η πρώτη φορά από τη 13η Ιουλίου που ο αριθμός των νέων κρουσμάτων μόλυνσης από τον κορωνοϊό πέφτει κάτω από το επίπεδο των 60.000. Ο αριθμός των νεκρών ξεπερνούσε τους 1.000 τις προηγούμενες τέσσερις ημέρες.

Μεξικό: 306 θάνατοι εξαιτίας της COVID-19

Το υπουργείο Υγείας του Μεξικού ανακοίνωσε εξάλλου χθες Κυριακή ότι τις προηγούμενες 24 ώρες κατέγραψε 306 επιπλέον θανάτους εξαιτίας της COVID-19 και ακόμη 5.480 κρούσματα μόλυνσης από τον SARS-CoV-2, με τον επίσημο απολογισμό της πανδημίας του κορωνοϊού στη χώρα να φθάνει ως εδώ τους 43.680 νεκρούς επί συνόλου 390.516 ανθρώπων που έχει επιβεβαιωθεί ότι προσβλήθηκαν από τον ιό.

Ο Μεξικανός υφυπουργός Υγείας Ούγο Λόπες-Γκατέλ, στον οποίο έχει ανατεθεί ο συντονισμός του κυβερνητικού έργου για την αντιμετώπιση της πανδημίας, έχει τονίσει επανειλημμένα ότι ο πραγματικός αριθμός των μολύνσεων πιθανόν είναι πολύ υψηλότερος από αυτόν των κρουσμάτων που έχουν επιβεβαιωθεί με εργαστηριακές εξετάσεις.

Χθες Κυριακή εξάλλου άνοιξαν πολλές ρωμαιοκαθολικές εκκλησίες στη χώρα, έπειτα από τέσσερις μήνες που παρέμειναν κλειστές, με προϋπόθεση την τήρηση υγειονομικών μέτρων — κοινωνική απόσταση μεταξύ των πιστών, χρήση μασκών, θερμομετρήσεις των εισερχομένων — για την αποτροπή της εξάπλωσης του ιού.

«Γνωρίζουμε ότι θα είναι σταδιακή η διαδικασία και θα δείξουμε μεγάλη προσοχή. Μας γεμίζει χαρά το ότι υποδεχόμαστε ξανά πιστούς», δήλωσε στον Τύπο ο Σαλβαδόρ Γκονσάλες, προσωρινός επίσκοπος στην αρχιεπισκοπή Πριμάδα του Μεξικού.

Ο ιερωμένος εκφράστηκε στον μητροπολιτικό καθεδρικό ναό του Μεξικού πριν από τη μεσημβρινή προσευχή, στην οποία παρέστησαν περίπου 30 πιστοί, αν και κανονικά συγκεντρώνονται πάνω από 500. Πλέον όμως δεν θα μπορούν να εισέρχονται στην εκκλησία πάνω από εκατό άνθρωποι.

Οι ναοί έκλεισαν τις πόρτες τους την 23η Μαρτίου, για να αποτραπεί ο κίνδυνος μολύνσεων, ωστόσο σε κάποιες πόλεις, όπως στην Γκουανταλαχάρα, λειτούργησαν ξανά τον Ιούνιο, και εκεί με την εφαρμογή υγειονομικών μέτρων. Το Μεξικό είναι η χώρα όπου καταγράφεται ο δεύτερος υψηλότερος αριθμός βαπτίσεων στον κόσμο, πίσω μόνο από τη Βραζιλία.

Βραζιλία: 555 θάνατοι εξαιτίας της COVID-19

Το υπουργείο Υγείας της Βραζιλίας ανακοίνωσε χθες Κυριακή ότι τις προηγούμενες 24 ώρες κατέγραψε άλλους 555 θανάτους εξαιτίας της COVID-19 και 24.578 νέα επιβεβαιωμένα κρούσματα μόλυνσης από τον SARS-CoV-2.

Ο απολογισμός της πανδημίας του κορωνοϊού στη χώρα της Λατινικής Αμερικής ανέρχεται σε 87.004 νεκρούς επί συνόλου 2.419.091 ανθρώπων που έχει επιβεβαιωθεί ότι προσβλήθηκαν αφότου άρχισε να εξαπλώνεται στην επικράτειά της.

Αυστραλία: Ρεκόρ 532 νέων κρουσμάτων μόλυνσης από τον κορωνοϊό σε 24 ώρες στην πολιτεία Βικτώρια

Οι αρχές στη Βικτώρια, τη δεύτερη πολυπληθέστερη πολιτεία της Αυστραλίας, ανακοίνωσαν σήμερα ότι το προηγούμενο 24ωρο κατέγραψαν έξι νέους θανάτους εξαιτίας της COVID-19 και ρεκόρ 532 νέων κρουσμάτων μόλυνσης από τον SARS-CoV-2, από 459 την προηγουμένη.

«Οι πέντε από αυτούς τους έξι θανάτους συνδέονται με εστίες σε γηροκομεία», διευκρίνισε ο επικεφαλής της κυβέρνησης της πολιτείας Ντάνιελ Άντριους κατά τη διάρκεια της ενημέρωσης των δημοσιογράφων στη Μελβούρνη.

Η Βικτώρια κατέγραψε χθες Κυριακή τον πιο βαρύ απολογισμό νεκρών από την έναρξη της εξάπλωσης της πανδημίας στην αυστραλιανή επικράτεια, 10 θανάτους, κυρίως σε γηροκομεία. Το προηγούμενο ρεκόρ κρουσμάτων μόλυνσης μέσα σε μία ημέρα (484) καταγράφηκε την προηγούμενη εβδομάδα.

Ειδικοί επισημαίνουν πως η Αυστραλία κατάφερε να αποτρέψει την εξάπλωση της πανδημίας σε βαθμό όπως εκείνοι που καταγράφονται σε άλλα κράτη, καθώς μέχρι σήμερα η χώρα θρηνεί 161 νεκρούς εξαιτίας της COVID-19 επί συνόλου σχεδόν 20.000 μολύνσεων. Όμως η κατάσταση στη Βικτώρια, που παραμένει σε καραντίνα, έχει θορυβήσει τις αρχές.

Κίνα: 61 νέα κρούσματα μόλυνσης από τον κορονοϊό σε 24 ώρες, τα 41 στη Σιντζιάνγκ

Το κινεζικό υπουργείο Υγείας ανακοίνωσε ότι ενημερώθηκε ως τα μεσάνυχτα χθες Κυριακή για τον εντοπισμό 61 νέων επιβεβαιωμένων κρουσμάτων μόλυνσης από τον SARS-CoV-2 στην ηπειρωτική Κίνα, διευκρινίζοντας πως επρόκειτο για 57 περιπτώσεις εντόπιας μετάδοσης και τέσσερα «εισαγόμενα» κρούσματα, κατά τον όρο που χρησιμοποιεί το Πεκίνο όταν διαπιστώνεται ότι έχουν προσβληθεί ταξιδιώτες αφού φθάσουν από το εξωτερικό στην κινεζική επικράτεια.

Τα 41 από τα 57 κρούσματα μόλυνσης στην κοινότητα εντοπίστηκαν στην αυτόνομη περιφέρεια Σιντζιάνγκ των Ουιγούρων, 14 στην επαρχία Λιαονίνγκ και δύο στην επαρχία Τζιλίν, αναφέρει το ημερήσιο ενημερωτικό δελτίο του υπουργείου Υγείας για την επιδημιολογική κατάσταση. Δεν αναφέρθηκαν θάνατοι εξαιτίας της COVID-19, κατά την ίδια πηγή.

Στα κινεζικά νοσοκομεία παραμένουν 339 ασθενείς, οι 21 σε πολύ σοβαρή κατάσταση, ανέφερε το υπουργείο. Επισήμως, ο απολογισμός της πανδημίας του κορωνοϊού στη χώρα όπου άρχισε τον Δεκέμβριο ανέρχεται σε 4.634 νεκρούς επί συνόλου 83.891 ανθρώπων που προσβλήθηκαν.

Γερμανία: Κανένας θάνατος εξαιτίας της COVID-19 για δεύτερη συνεχόμενη ημέρα

Κανένας θάνατος εξαιτίας της COVID-19 δεν καταγράφηκε στη Γερμανία τις προηγούμενες 24 ώρες, ενώ επιβεβαιώθηκαν 340 νέα κρούσματα μόλυνσης από τον κορωνοϊό, σύμφωνα με τα δεδομένα που συγκεντρώνει το Ινστιτούτο Ρόμπερτ Κοχ. Είναι η δεύτερη συνεχόμενη ημέρα που αριθμός των θυμάτων της πανδημίας του κορωνοϊού παρέμεινε αμετάβλητος στη χώρα.

Συνολικά, ο απολογισμός της πανδημίας στη Γερμανία ανέρχεται σε 9.118 νεκρούς επί συνόλου 205.609 ανθρώπων που έχουν προσβληθεί, σύμφωνα με το ινστιτούτο, που είναι ειδικευμένο στις λοιμώδεις νόσους.

Μαρόκο: Απαγόρευση των μετακινήσεων προς και από οκτώ μεγάλες πόλεις

Οι μαροκινές αρχές αποφάσισαν να απαγορεύσουν από σήμερα τις μετακινήσεις προς και από οκτώ πόλεις της χώρας, συμπεριλαμβανομένων της Καζαμπλάνκας, του Μαρακές και της Ταγγέρης, εξαιτίας της «σημαντικής αύξησης» τις τελευταίες ημέρες των κρουσμάτων μόλυνσης από τον νέο κορωνοϊό. Το μέτρο, που ανακοινώθηκε χθες Κυριακή, επιβάλλεται μερικές ημέρες πριν εορταστεί στο Μαρόκο το Έιντ αλ Άντχα, που παραδοσιακά σημαίνει μεγάλες οικογενειακές συγκεντρώσεις. Τίθεται σε εφαρμογή σήμερα μέχρι νεοτέρας, αναφέρει κοινή ανακοίνωση Τύπου των υπουργείων Εσωτερικών και Υγείας του βασιλείου.

Η απόφαση να απαγορευθούν οι μετακινήσεις οφείλεται «στη σημαντική αύξηση των κρουσμάτων μόλυνσης» και στην «παραβίαση από την πλειονότητα των πολιτών των μέτρων προστασίας — της κοινωνικής απόστασης, της χρήσης μάσκας», αναφέρει το δελτίο Τύπου. Αφορά οκτώ πόλεις, ανάμεσά τους την οικονομική πρωτεύουσα Καζαμπλάνκα (δυτικά), τον τουριστικό μαγνήτη Μαρακές (νότια), την Ταγγέρη (βόρεια), δεύτερο σημαντικότερο οικονομικό πόλο του βασιλείου, καθώς και τη Φες (κεντρικά).

Οι αρχές του Μαρόκου ανακοίνωσαν πριν από μία εβδομάδα νέα χαλάρωση των μέτρων περιορισμού, όμως τις τελευταίες διαπίστωσαν ραγδαία αύξηση των κρουσμάτων μόλυνσης από τον SARS-CoV-2: επιβεβαίωσαν 811 το Σάββατο, 633 χθες Κυριακή.

Επισήμως, ο απολογισμός της πανδημίας στο Μαρόκο ως εδώ έχει φθάσει τους 313 νεκρούς εξαιτίας της COVID-19 επί συνόλου 20.278 κρουσμάτων μόλυνσης από τον SARS-CoV-2. Στον αντίποδα, 16.438 άνθρωποι έχουν αναρρώσει. Έχουν διενεργηθεί 1,1 εκατ. τεστ ως τώρα.

Το Σάββατο, ο υπουργός Υγείας Χάλιντ Άιτ Τάλεμπ συνέστησε να «αποφεύγονται οι ανώφελες επισκέψεις και σωματικές επαφές και να τηρούνται τα μέτρα πρόληψης στις οικογενειακές συγκεντρώσεις» στην Έιντ αλ Άντχα, τη γιορτή της θυσίας, η οποία ξεκινά στο Μαρόκο από την 31η Ιουλίου.

Το υπουργείο Εσωτερικών κατέγραψε τη «χαλάρωση» μέρους του πληθυσμού ως προς τη χρήση μάσκας, που είναι πλέον υποχρεωτική σε δημόσιους χώρους στο Μαρόκο, τονίζοντας πως οι αρχές «δεν θα διστάσουν να εφαρμόσουν» τα διοικητικά μέτρα που «προβλέπει ο νόμος». Οι παραβάτες των μέτρων είναι αντιμέτωποι με ποινές τρίμηνης φυλάκισης ή/και πρόστιμο 1.300 ντίρχαμ (115 ευρώ). Η ισχύς του εκτελεστικού διατάγματος που δίνει στις αρχές τη δυνατότητα να επιβάλλουν έκτακτα μέτρα κατά περιοχή, ανάλογα με την πορεία της πανδημίας, παρατάθηκε ως τη 10η Αυγούστου.

Το εθνικό lockdown ήρθη πριν από έναν μήνα, αν και οι διεθνείς πτήσεις συνεχίζουν να τελούν υπό αναστολή, εξαιρουμένων αποκλειστικά και μόνο ειδικών πτήσεων από εθνικούς αερομεταφορείς για τον επαναπατρισμό Μαροκινών ή αλλοδαπών.

Τον Ιούνιο δόθηκε άδεια να ανοίξουν ξανά καφέ, εστιατόρια, εμπορικά καταστήματα και επετράπησαν οι εσωτερικές μετακινήσεις για τουρισμό. Η κυβέρνηση αναμένει συρρίκνωση του ΑΕΠ κατά 5% φέτος και διόγκωση του δημοσιονομικού ελλείμματος στο 7,5% του ΑΕΠ.

Αίγυπτος: Ο χαμηλότερος ημερήσιος απολογισμός νέων μολύνσεων από τα μέσα Μαΐου

Το υπουργείο Υγείας της Αιγύπτου ανακοίνωσε χθες Κυριακή ότι τις προηγούμενες 24 ώρες κατέγραψε 479 νέα κρούσματα μόλυνσης από τον SARS-CoV-2, με το σύνολο των ανθρώπων που έχουν προσβληθεί από τον νέο κορωνοϊό αφότου η πανδημία άρχισε να εξαπλώνεται στην πολυπληθέστερη αραβική χώρα στα μέσα του Φεβρουαρίου να ανέρχεται πλέον σε 92.062.

Πρόκειται για τον μικρότερο αριθμό νέων μολύνσεων στην Αίγυπτο από την 16η Μαΐου, όταν είχαν καταγραφεί 491, προτού η εξάπλωση να επιταχυνθεί ραγδαία. Ο υψηλότερος αριθμός κρουσμάτων μόλυνσης σε ένα 24ωρο καταγράφηκε τη 19η Ιουνίου, όταν είχε ανέλθει σε 1.774. Χθες συμπληρώθηκε η 18η συνεχόμενη ημέρα που τα κρούσματα μόλυνσης από τον SARS-CoV-2 στην Αίγυπτο παρέμειναν λιγότερα από 1.000.

Ακόμη 48 ασθενείς υπέκυψαν στην COVID-19, με τον συνολικό απολογισμό των θυμάτων της πανδημίας να φθάνει τους 4.606 νεκρούς, ανέφερε εκπρόσωπος του υπουργείου Υγείας. Από την πρώτη εβδομάδα του Ιουλίου, οι αρχές καταγράφουν μείωση των θανάτων και των μολύνσεων καθώς και αύξηση των ανθρώπων που αποθεραπεύονται. Στην ανακοίνωση του αιγυπτιακού υπουργείου Υγείας τονίζεται ότι άλλοι 928 ασθενείς κρίθηκε ότι έχουν πλέον ιαθεί και έλαβαν εξιτήρια από τα νοσοκομεία.

Διαβάστε επίσης:

Κορωνοϊός: Το σχέδιο και η ομάδα «υποδοχής» του εμβολίου – Λοιμωξιολόγοι μιλούν στην «Κ»

Πηγές: ΑΠΕ-ΜΠΕ, AFP, Reuters, Xinhua

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή