Αντιπαράθεση Βρετανίας-Ισπανίας για την καραντίνα 14 ημερών

Αντιπαράθεση Βρετανίας-Ισπανίας για την καραντίνα 14 ημερών

1' 59" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Μεγαλώνει η κόντρα Λονδίνου-Μαδρίτης με φόντο τα μέτρα για τον κορωνοϊό στη Βρετανία, ύστερα από την απόφαση της βρετανικής κυβέρνησης το Σάββατο για επιβολής καραντίνας 14 ημερών σε όσους ταξιδεύουν από την Ισπανία στο Ηνωμένο Βασίλειο.

Στη δήλωση του Ισπανού πρωθυπουργού Πέδρο Σάντσεθ ότι το μέτρο αυτό είναι άδικο, απάντησε υφυπουργός της βρετανικής κυβέρνησης υπερασπιζόμενος την απόφαση του Λονδίνου.

Για τους Ισπανούς η απόφαση συνεπάγεται «τουριστική καταστροφή κολοσσιαίων διαστάσεων», σύμφωνα με τον Τύπο, ενώ ο πρωθυπουργός κ. Σάντσεθ έκανε λόγο για λανθασμένη και δυσανάλογη απόφαση τονίζοντας ότι μεγάλο κομμάτι της χώρας της Ιβηρικής έχει χαμηλότερο επιδημιολογικό δείκτη από τη Μεγάλη Βρετανία.

Ο Βρετανός υφυπουργός αρμόδιος για την τοπική αυτοδιοίκηση Σάιμον Κλαρκ είπε την Τρίτη πως διαφωνεί με τις δηλώσεις του κ. Σάντσεθ, ότι η απόφαση του Λονδίνου βασίζεται σε επιστημονικές υποδείξεις και ότι το ποσοστό κρουσμάτων στην Ισπανία έχει αυξηθεί σημαντικά.

Εσπευσε μάλιστα να υπονοήσει ότι η κατάσταση στην Ισπανία έχει ξεφύγει εκτός ελέγχου της κυβέρνησης, δηλώνοντας: «Προφανώς εξακολουθούμε να συνεργαζόμαστε πολύ στενά με τις ισπανικές αρχές και τους ευχόμαστε κάθε επιτυχία στην προσπάθεια να φέρουν την κατάσταση υπό έλεγχο το ταχύτερο δυνατό.»

Παράλληλα η ισπανική τουριστική βιομηχανία επιχειρεί να πείσει τους Βρετανούς πληρώνοντας η ίδια τα τεστ κορωνοϊού, λέγοντας ότι έτσι έχουν μεγαλύτερη ασφάλεια από ό,τι αν συνεχιστεί το μέτρο της 14ήμερης καραντίνας με την επιστροφή τους στη Βρετανία.

Η κριτική όμως για την κίνηση της βρετανικής κυβέρνησης έρχεται και εκ των έσω, τόσο από την αντιπολίτευση όσο και από την αγορά.

Το Εργατικό Κόμμα δήλωσε ότι οι χειρισμοί των περιορισμών είναι «χαοτικοί», ενώ οι ταξιδιωτικοί πράκτορες κάνουν λόγο για χαριστική βολή στον εξερχόμενο τουρισμό, με τα ρεπορτάζ να αναφέρουν εκτεταμένες ακυρώσεις διακοπών και για άλλες χώρες, όχι μόνο για τη Γαλλία και την Ιταλία αλλά και την Ελλάδα.

Αλλωστε ο κ. Κλαρκ δήλωσε χαρακτηριστικά προς τους συμπατριώτες του: «Πηγαίνετε διακοπές, αλλά έχετε υπόψη ότι υπάρχει περίπτωση να σας ζητηθεί να αυτοαπομονωθείτε όταν επιστρέψετε. Πρέπει να συνυπολογιστεί και η πιθανότητα αλλαγής των κανόνων.»

Η Διεθνής Ενωση Αεροπορικών Εταιριών (ΙΑΤΑ) στηλίτευσε και αυτή την απόφαση της κυβέρνησης Μπόρις Τζόνσον, λέγοντας την Τρίτη ότι είναι δυσανάλογη και υστερεί της συνεργασίας που απαιτείται.

Η ένωση που εκπροσωπεί τα βρετανικά αεροδρόμια (ΑΟΑ) ζήτησε την ανάκληση της απόφασης του λάχιστον για όσους επιστρέφουν στη Βρετανία από τις διακοπές τους στις Βαλεαρίδες και της Κανάριες Νήσους, προειδοποιώντας για μεγαλύτερες οικονομικές επιπτώσεις στον οικονομικά καταπονημένο τουριστικό τομέα.

Με πληροφορίες από Reuters, Associated Press, BBC, Daily Mail.

comment-below Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT