ΚΟΣΜΟΣ

Οι ιρανικές δυνάμεις βύθισαν ψεύτικο αμερικανικό αεροπλανοφόρο (φωτογραφίες)

Οι ιρανικές δυνάμεις βύθισαν ψεύτικο αμερικανικό αεροπλανοφόρο (φωτογραφίες)

Οι ιρανικές ένοπλες δυνάμεις κατέστρεψαν με πυραύλους τη μακέτα ενός αμερικανικού αεροπλανοφόρου, κατά τη διάρκεια στρατιωτικής άσκησης στην περιοχή του Κόλπου, στο νότιο Ιράν, μετέδωσε η κρατική τηλεόραση της χώρας.

Η άσκηση αυτή, με την ονομασία «Προφήτης Μωάμεθ 14», έγινε κοντά στα στενά του Χορμούζ, έναν σημαντικό θαλάσσιο διάδρομο για τη διεθνή ναυσιπλοΐα, ιδίως για τα πετρελαιοφόρα.

Το Πολεμικό Ναυτικό των ΗΠΑ αντέδρασε χαρακτηρίζοντας «ανεύθυνη και επικίνδυνη» τη στάση του Ιράν. «Αυτή η άσκηση δεν διατάραξε τις επιχειρήσεις του (διεθνούς) συνασπισμού στην περιοχή και δεν είχε καμία σημασία για την ελεύθερη κυκλοφορία και το εμπόριο στα στενά του Χορμούζ και τα γύρω θαλάσσια ύδατα», τόνισε ωστόσο η εκπρόσωπος του 5ου Αμερικανικού Στόλου, η Ρεμπέκα Ριμπάριτς.

Οι ιρανικές δυνάμεις βύθισαν ψεύτικο αμερικανικό αεροπλανοφόρο (φωτογραφίες)-1

Η άσκηση αυτή σημειώνεται σε μια περίοδο που αυξάνεται η ένταση στις σχέσεις μεταξύ της Ουάσινγκτον και της Τεχεράνης, ιδίως μετά τη μονομερή αποχώρηση των ΗΠΑ από τη διεθνή συμφωνία για το ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα, το 2018, και την επαναφορά των αμερικανικών κυρώσεων σε βάρος του Ιράν.

Στις εικόνες που μετέδωσε η ιρανική τηλεόραση, η αεροπορία και ο στρατός ξηράς ετοιμάζονται για μια επίθεση στα ανοιχτά των νοτιοδυτικών ακτών του Ιράν. Αρχικά, ταχύπλοα σκάφη εξαπέλυσαν ρουκέτες εναντίον του «αεροπλανοφόρου» και στη συνέχεια, πύραυλοι εδάφους-θαλάσσης στοχοθέτησαν και κατέστρεψαν τη μακέτα.

Οι ιρανικές δυνάμεις βύθισαν ψεύτικο αμερικανικό αεροπλανοφόρο (φωτογραφίες)-2

Ένας άλλος πύραυλος, που ερρίφθη από ελικόπτερο, άφησε πίσω του ένα σύννεφο καπνού, προτού να πέσει στο πλευρό του ψεύτικου αεροπλανοφόρου. Στη συνέχεια, στρατιώτες ανέβηκαν στη γέφυρα του πλοίου, ενώ περίπου δέκα ταχύπλοα το περικύκλωσαν.

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ, AFP