Αμερικανικά έγγραφα αποκαλύπτουν ρωσικά fake news περί κορωνοϊού

Αμερικανικά έγγραφα αποκαλύπτουν ρωσικά fake news περί κορωνοϊού

1' 48" χρόνος ανάγνωσης

Οι ρωσικές μυστικές υπηρεσίες διασπείρουν παραπληροφόρηση στις ΗΠΑ σχετικά με την πανδημία του κορωνοϊού, σύμφωνα με εσχάτως αποχαρακτηρισμένα έγγραφα πληροφοριών που καταδεικνύουν ότι η Μόσχα εξακολουθεί να προσπαθεί να επηρεάσει τους Αμερικανούς όσο πλησιάζουν οι προεδρικές εκλογές του Νοεμβρίου.

Η ρωσική στρατιωτική υπηρεσία πληροφοριών, γνωστή ως GRU, χρησιμοποιεί τη σχέση της με το ρωσικό κυβερνητικό κέντρο πληροφοριών, το InfoRos, καθώς και άλλες ιστοσελίδες για την προώθηση παραπληροφόρησης και προπαγάνδας στα αγγλικά σχετικά με την πανδημία, όπως η ενίσχυση των ψευδών κινεζικών επιχειρημάτων ότι δήθεν ο ιός δημιουργήθηκε από τις ένοπλες δυνάμεις των ΗΠΑ, και άρθρα που ισχυρίζονται πως η ιατρική βοήθεια από τη Ρωσία μπορεί να επιφέρει χαλάρωση της έντασης με την Ουάσιγκτον.

Η επιχείρηση παραπληροφόρησης αποτελεί βελτιωμένη έκδοση αυτού που η Ρωσία προσπάθησε να κάνει στις εκλογές του 2016, όταν εξελέγη ο Πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ. Οι ψεύτικοι λογαριασμοί σε μέσα κοινωνικής δικτύωσης  που χρησιμοποίησε η Υπηρεσία Ερευνας του Ιντερνετ και άλλες ομάδες με τη στήριξη της Μόσχας με σκοπό την ενίσχυση ψευδών ρεπορτάζ αποδείχθηκε ότι ήταν σχετικά απλό να αποκαλυφθούν. Ομως είναι αρκετά πιο δύσκολο να ανασχεθεί η διασπορά τέτοιων άρθρων, περί του κορωνοϊού, που εμφανίζονται σε ιστοσελίδες οι οποίες φαίνονται νόμιμες, σύμφωνα με ανεξάρτητους ειδικούς.

«Οι ρωσικές υπηρεσίες πληροφοριών έχουν πλέον αναλάβει πιο κεντρικό ρόλο στις προσπάθειες παραπληροφόρησης που προωθεί τώρα η Ρωσία,» δήλωσε η Λόρα Ρόζενμπεργκερ, διευθύντρια της Συμμαχίας για τη Διασφάλιση της Δημοκρατίας. «Δεν πρόκειται για τη σκληρή ισχύ» των επιχειρήσεων της Υπηρεσίας Ερευνας του Ιντερνετ, πρόσθεσε.

Την περασμένη εβδομάδα στελέχη των αμερικανικών υπηρεσιών πληροφοριών προειδοποίησαν περί των ρωσικών, κινεζικών και ιρανικών προσπαθειών για ανάμιξη στις αμερικανικές εκλογές. Μολονότι τα στοιχεία που εμφανίστηκαν την Τρίτη από τα αποχαρακτηρισμένα έγγραφα εστιάζουν στην παραπληροφόρηση περί πανδημίας, ερευνητές ασφαλείας λένε ότι η Ρωσία συνέχισε να προωθεί και προπαγάνδα για μια ποικιλία άλλων θεμάτων.

Πολλές από τις ψευδείς ειδήσεις δημοσιεύθηκαν στο InfoRos, ιστοσελίδα υπό τον έλεγχο της Μόσχας, και το OneWorld.Press, μια υποτίθεται ανεξάρτητη ιστοσελίδα που σύμφωνα με Αμερικανούς αξιωματούχους έχει σχέσεις με τη GRU. Οι ίδιοι πρόσθεσαν πως άλλες ιστοσελίδες όπως η GlobalResearch.ca συστηματικά προωθούν ρωσική προπαγάνδα της GRU, χωρίς όμως ακόμη να έχει αποδειχθεί η άμεση σχέση τους με τις ρωσικές υπηρεσίες πληροφοριών.

Πηγή: The New York Times