Νεκρός φέρεται για πολλοστή φορά ο Λάντεν

Νεκρός φέρεται για πολλοστή φορά ο Λάντεν

2' 22" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ορκους πίστης και αιώνιας φιλίας φαίνεται να ώμοσαν κατά τη χθεσινή τους συνάντηση στην Καμπούλ, ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Κόλιν Πάουελ και ο πρωθυπουργός της αφγανικής μεταβατικής κυβέρνησης Χαμίντ Καρζάι, ενώ σύμφωνα με δημοσιογραφικές πληροφορίες ο Μπιν Λάντεν φέρεται για πολλοστή φορά νεκρός.

«Μην ανησυχείτε, θα μείνουμε μαζί σας στην παρούσα κρίση και στο μέλλον», διαβεβαίωσε τους Αφγανούς συνομιλητές του, πρωτίστως τον κ. Καρζάι, ο Κόλιν Πάουελ στη διάρκεια της ιστορικής, όπως χαρακτηρίζεται, επίσκεψής του στην αφγανική πρωτεύουσα. H θερμή αυτή διαβεβαίωση ήταν η απάντηση προς τον Αφγανό πρωθυπουργό, ο οποίος υπογράμμισε ότι για να γίνει το Αφγανιστάν «φυσιολογική χώρα», οι ΗΠΑ πρέπει να αναλάβουν «μακροπρόθεσμη δέσμευση».

Είναι νεκρός

Ταυτόχρονα, ο Αιγύπτιος δημοσιογράφος Εσάμ Νταρέζ, «πρώην» φίλος του Μπιν Λάντεν, ισχυρίστηκε ότι ο Σαουδάραβας καταζητούμενος είναι «κατά 99%» νεκρός, χαρακτηρίζοντας τις τελευταίες του μαγνητοσκοπημένες εμφανίσεις «αποχαιρετισμό ενός άρρωστου, καταδικασμένου ανθρώπου». O Νταρέζ αιτιολόγησε την επιρροή του Λάντεν στους Αραβες με τον χαρακτηρισμό «ήταν μεγάλος μαχητής, με ανθρωπιά, που άγγιζε τους διπλανούς του». Οι πρώτες ενδείξεις αντιαμερικανισμού εκδηλώθηκαν μετά την αποχώρηση των Σοβιετικών από το Αφγανιστάν το 1989, η «στροφή», όμως, συντελέσθηκε μετά το 1992, όταν εξεδιώχθη από τη Σουαδική Αραβία και μετέβη στο Σουδάν. O Νταρέζ ισχυρίζεται ότι διαθέτει φωτογραφικό και άλλο υλικό του Μπιν Λάντεν.

«Δεν πρέπει να αφήσουμε εστίες μόλυνσης πίσω μας, προς στο συμφέρον του αφγανικού λαού και χάριν της αποστολής, την οποία έχουμε αναλάβει εδώ», τόνισε χθες στην Καμπούλ ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών, ο πρώτος που επισκέπτεται το Αφγανιστάν μετά τον Χένρι Κίσινγκερ τη δεκαετία του ’70. Νωρίτερα παρέστη σε ειδική τελετή, ένα είδος εγκαινίων της επαναλειτουργίας της αμερικανικής πρεσβείας, όπου παρασημοφόρησε τους δύο Αφγανούς, που φρουρούσαν όλα αυτά τα χρόνια τις εγκαταστάσεις και όπου μικροί Αφγανοί κράδαιναν αμερικανικές σημαιούλες.

Από την πλευρά του ο Αφγανός πρωθυπουργός, ο οποίος αναχώρησε χθες για περιοδεία με πρώτο σταθμό τη Σαουδική Αραβία, ενδιάμεσο σταθμό την Ιαπωνία, όπου θα παραστεί σε σύνοδο δωρητών προς το Αφγανιστάν και τελικό προορισμό την Ουάσιγκτον, υπενθύμισε προς τον κ. Πάουελ ότι το Αφγανιστάν δεν έχει ανάγκη μόνο από στρατιωτική, αλλά κυρίως από σημαντική οικονομική βοήθεια.

«Ξεπαγώνουν» κονδύλια

Ο Αμερικανός υπουργός σε κοινή συνέντευξη Τύπου με τον κ. Καρζάι, λίγο πριν αναχωρήσει για το Νέο Δελχί, ανακοίνωσε ότι εντός των επομένων ημερών τα «παγωμένα» στις ΗΠΑ αφγανικά κονδύλια θα αποδεσμευθούν για να λάβει ως απάντηση ότι τα κονδύλια αυτά δεν αρκούν.

Η Παγκόσμια Τράπεζα εκτιμά ότι η ανοικοδόμηση του Αφγανιστάν θα κοστίσει 15 δισ. δολάρια σε διάστημα 15 χρόνων.

«Θα κάνουμε ό,τι είναι δυνατόν, ώστε ο αφγανικός λαός να ζήσει ασφαλής εν ειρήνη», κατέληξε ο Κόλιν Πάουελ, έχοντας ακούσει τις διαβεβαιώσεις του Χαμίντ Καρζάι περί πάταξης της διαφθοράς, της εμπορίας οπίου και της αποκατάστασης του τραπεζικού συστήματος.

Νέο βίντεο

Ενα νέο βίντεο της Αλ Κάιντα, το οποίο βρέθηκε στο Αφγανιστάν, έδωσαν χθες στη δημοσιότητα οι αμερικανικές αρχές, αναζητώντας πληροφορίες για πέντε μέλη της οργάνωσης που ενδέχεται να σχεδιάζουν νέες επιθέσεις.

comment-below Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT