Βασική χώρα απόπλου η Τυνησία

Βασική χώρα απόπλου η Τυνησία

2' 11" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΡΩΜΗ. Συνεννόηση με την κυβέρνηση της Τυνησίας επιδιώκει η ιταλική κυβέρνηση, προκειμένου η μεσογειακή χώρα να αποτρέψει τον απόπλου σκαφών με μετανάστες που κατευθύνονται προς το ιταλικό νησί Λαμπεντούζα. Τους τελευταίους μήνες η Τυνησία έχει υποκαταστήσει τη Λιβύη ως βασική χώρα απόπλου προσφύγων και μεταναστών στη Μεσόγειο, αν και οι αριθμοί παραμένουν πολύ χαμηλά σε σύγκριση με το 2016 και το 2017.

H οικονομική κρίση που έχει προξενήσει ο κορωνοϊός στην Τυνησία «αφορά και την Ιταλία, γιατί έχει άμεσες επιπτώσεις στις ροές προσφύγων», δήλωσε η Ιταλίδα υπουργός Εσωτερικών, Λουτσιάνα Λαμορτζέζε. «Η διαχείριση μεταναστευτικών ροών είναι δύσκολη σε φυσιολογικούς καιρούς, αλλά τώρα, με την COVID, η κατάσταση έχει γίνει πραγματικά πολύ περίπλοκη» προσέθεσε, επισημαίνοντας τη δυσκολία διαχείρισης κρουσμάτων σε κέντρα υποδοχής. 

Στο κέντρο υποδοχής της Λαμπεντούζα, μέγιστης χωρητικότητας 95 ατόμων, βρίσκονται σχεδόν 900 πρόσφυγες και μετανάστες. Η εγγύτητα της Λαμπεντούζα στην Τυνησία επιτρέπει σε μικρές ομάδες προσφύγων και μεταναστών να καταφθάνουν με φουσκωτά σκάφη, σε κάποιες περιπτώσεις μεταμφιεσμένοι ως τουρίστες.

Σε μια φωτογραφία που έκανε τον γύρο των ιταλικών μέσων ενημέρωσης, 11 Τυνήσιοι, άνδρες και γυναίκες, καταφθάνουν με αμφίεση τουριστών και ένα λευκό σκυλάκι κανίς, με φουσκωτό, στον μόλο της Λαμπεντούζα. Οι 11 έγιναν αντιληπτοί από τις Αρχές του νησιού και μεταφέρθηκαν στο κέντρο υποδοχής.  Τη Δευτέρα, η Λαμορτζέζε συνομίλησε με τον Τυνήσιο ομόλογό της και τον πρόεδρο της χώρας, Καΐς Σαϊέντ, με αίτημα να αρθούν τα εμπόδια στη διαδικασία επαναπατρισμού. «Θεωρούμε την Τυνησία ασφαλή χώρα», σημείωσε ο υπουργός Εξωτερικών, Λουίτζι ντι Μάιο.

Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία των ιταλικών αρχών, από την αρχή της χρονιάς έχουν φθάσει στην Ιταλία 11.191 πρόσφυγες και μετανάστες. Εξ αυτών, περίπου οι μισοί προήλθαν από την Τυνησία και στην πλειονότητά τους (περίπου 4.000 άτομα) ήταν Τυνήσιοι υπήκοοι.

Ετσι, το πρώτο επτάμηνο του 2020 η Ιταλία υποδέχεται σχεδόν ίσο αριθμό προσφύγων και μεταναστών από τη Μεσόγειο με όσους είχε υποδεχθεί ολόκληρο το 2019. Τα νούμερα παραμένουν χαμηλά σε σύγκριση με χρονιές όπως το 2017 (120.000 αφίξεις) και το 2016 (180.000).

Η ακτοφυλακή της κυβέρνησης της Τρίπολης, στη Λιβύη, με την οποία η Ιταλία διατηρεί στενές σχέσεις, εφαρμόζει θανατηφόρες μεθόδους συγκράτησης των προσφυγικών ροών, όπως συνέβη για μία ακόμη φορά προχθές, όταν τρεις πρόσφυγες και μετανάστες σκοτώθηκαν κατά την επιστροφή τους στις λιβυκές ακτές. Διεθνείς ανθρωπιστικές οργανώσεις ζητούν να γίνει έρευνα για τις συνθήκες του περιστατικού.

Στο μεταξύ, το μέτωπο του λιβυκού εμφυλίου εμφανίζεται «παγωμένο», με τη μοναδική πρόσφατη εξέλιξη να αφορά την αποκάλυψη της συμμαχίας του Ισραήλ με τον στρατηγό Χαλίφα Χαφτάρ, που ελέγχει την ανατολική Λιβύη. Σύμφωνα με τουρκικά μέσα ενημέρωσης, που έκαναν την αποκάλυψη αυτή, ο Χαφτάρ επιδιώκει να παραμείνει μυστική η σύνδεση αυτή, προκειμένου να μην αποξενώσει τους υποστηρικτές του.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή