ΗΠΑ: Αρνείται ότι βοηθάει την επανεκλογή Τραμπ ο υπουργός Δικαιοσύνης

ΗΠΑ: Αρνείται ότι βοηθάει την επανεκλογή Τραμπ ο υπουργός Δικαιοσύνης

1' 24" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ. Το ερώτημα αν ο υπουργός Δικαιοσύνης Γουίλιαμ Μπαρ προσαρμόζει τις ενέργειες του υπουργείου του στις ανάγκες της επανεκλογής του προέδρου Ντόναλντ Τραμπ έθεσαν χθες οι βουλευτές των Δημοκρατικών στον Μπαρ, κατά την ακρόασή του στο Κογκρέσο. Ο Μπαρ δήλωσε ότι η επανεκλογή του Τραμπ συζητείται στα υπουργικά συμβούλια, εφόσον οι ΗΠΑ βρίσκονται σε χρονιά εκλογών, αλλά αρνήθηκε ότι η αποστολή ομοσπονδιακών αστυνομικών δυνάμεων σε πόλεις που βρίσκονται υπό τον έλεγχο του Δημοκρατικού Κόμματος υποκρύπτει κάποια πολιτική σκοπιμότητα.

«Προβάλλετε τον φόβο και τη βία σε πανεθνικό επίπεδο, επιδιώκοντας προφανείς πολιτικούς στόχους», είπε ο επικεφαλής της επιτροπής, Τζέρι Νάντλερ. Ο Μπαρ απάντησε ότι έχει ξεκαθαρίσει στον πρόεδρο ότι «οι πόλεις (στις οποίες αποστέλλονται αστυνομικές ενισχύσεις) πρέπει να επιλέγονται με βάση τις ανάγκες των τοπικών αστυνομικών αρχών ή με βάση ουδέτερα κριτήρια».

Τα μέλη της επιτροπής τον πίεσαν, επίσης, σε σχέση με τις δύο παρεμβάσεις του υπουργείου Δικαιοσύνης, με βάση τις οποίες άλλαξαν οι εισαγγελικές εισηγήσεις σε δύο δικαστικές υποθέσεις που αφορούσαν φίλους του προέδρου Τραμπ, τον Ρότζερ Στόουν και τον Μάικλ Φλιν. Ο Μπαρ αρνήθηκε κατηγορηματικά ότι οι συστάσεις του είχαν κάποια σχέση με τις απόψεις του Αμερικανού προέδρου. «Οι αποφάσεις μου για ποινικά θέματα ήταν δικές μου και ελήφθησαν γιατί πίστευα στην ορθότητά τους, με βάση τις αρχές του δικαίου», είπε.

Ως προς το ζήτημα της καθιέρωσης της επιστολικής ψήφου για τις εκλογές του Νοεμβρίου, ο Μπαρ δήλωσε ότι ανησυχεί για το ενδεχόμενο νοθείας, αν και απάντησε θετικά στο ερώτημα αν ο ίδιος έχει κάνει χρήση επιστολικής ψήφου.

Το ζήτημα ενέχει πολιτική χροιά, καθώς οι Αφροαμερικανοί, που ψηφίζουν κατά πλειοψηφία Δημοκρατικούς και αντιμετωπίζουν διαφόρων ειδών δυσκολίες κατά την προσέλευση στα εκλογικά τμήματα, θα είχαν περισσότερες δυνατότητες συμμετοχής στην εκλογική διαδικασία. 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή