ΚΟΣΜΟΣ

Βρετανία: «Πιθανή η επέκταση της λίστας μη ασφαλών χωρών»

Βρετανία: «Πιθανή η επέκταση της λίστας μη ασφαλών χωρών»

Σε συνέντευξή του στο ραδιόφωνο του BBC, ο Βρετανός υπουργός Υγείας Ματ Χάνκοκ ανέφερε ότι η Βρετανία είναι πιθανό να επιβάλει εντός ημερών μέτρα καραντίνας σε άτομα που φθάνουν από επιπλέον χώρες, χωρίς ωστόσο να διασαφηνίζει ποιες θα είναι αυτές.

«Πρέπει να είμαστε ρεαλιστές σχετικά με το γεγονός ότι αυτά τα πράγματα αλλάζουν, καθώς η πανδημία αλλάζει σε άλλες χώρες», τόνισε συγκεκριμένα. 

Τόνισε, επίσης, ότι το πρόβλημα με τους ελέγχους στα σύνορα της χώρας είναι ότι μπορεί κάποιος να είναι ασυμπτωματικός φορέας του ιού για πολλές μέρες και αυτό ίσως να μην φανεί σε ένα τεστ, ενώ επισήμανε ότι φαίνεται να ξεκινά ένα δεύτερο κύμα έξαρσης της πανδημίας στην ευρωπαϊκή ήπειρο και ότι η Βρετανία πρέπει να το αντιμετωπίσει.

«Ανησυχούμε πολύ για το δεύτερο κύμα που πλήττει την Ευρώπη. Και δεν είναι μόνο η Ισπανία (…) αλλά και άλλες χώρες στις οποίες αυξάνεται ο αριθμός των κρουσμάτων (της COVID-19). Και είμαστε απολύτως αποφασισμένοι να κάνουμε ό,τι μπορούμε για να διατηρήσουμε ασφαλή αυτή τη χώρα», ανέφερε συγκεκριμένα ο Βρετανός υπουργός.

Σημειώνεται ότι η Βρετανία επανέφερε την προηγούμενη εβδομάδα την καραντίνα των 14 ημερών για όσους φτάνουν στη χώρα από την Ισπανία.

Άλλες ευρωπαϊκές χώρες, τις οποίες προτιμούν οι Βρετανοί τουρίστες για τις καλοκαιρινές τους διακοπές όπως η Γαλλία, εξακολουθούν να εξαιρούνται από το μέτρο αυτό, όμως τα πράγματα ενδέχεται να αλλάξουν καθώς και σε αυτές παρατηρείται αύξηση των κρουσμάτων του κορωνοϊού.

Εξάλλου ο Χάνκοκ επεσήμανε ότι η βρετανική κυβέρνηση εξετάζει μέτρα ώστε να μειωθεί ο χρόνος καραντίνας για όσους επιστρέφουν από την Ισπανία, όμως υπογράμμισε ότι οποιαδήποτε αλλαγή δεν θα συμβεί μέσα σε λίγες ημέρες.

«Εξετάζουμε αν, εφόσον τους υποβάλλουμε σε διαγνωστικά τεστ στη διάρκεια της καραντίνας, είναι ασφαλές να τους επιτρέπουμε να βγαίνουν νωρίτερα (…) Αλλά δεν θα κάνουμε αμέσως κάποια ανακοίνωση», κατέληξε.

Αύξηση της περιόδου απομόνωσης για πιθανά κρούσματα εντός Βρετανίας

Οποιοσδήποτε διαγνωστεί θετικός στον νέο κορωνοϊό ή παρουσιάσει συμπτώματα της COVID-19 στη Βρετανία θα πρέπει να θέσει τον εαυτό του σε προσωπική απομόνωση για δέκα ημέρες αντί για επτά που ίσχυε προηγουμένως, βάσει μιας χαμηλής αλλά υπαρκτής πιθανότητας τα άτομα να μπορούν να μεταδώσουν τη μόλυνση για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα.

Η κυβέρνηση ανέφερε ότι η αλλαγή στον κανονισμό θα τεθεί άμεσα σε ισχύ.

Παράλληλα, σύμφωνα με τον Χάνκοκ, οι «δείκτες – κλειδιά» στους οποίους δίνεται προσοχή στη μάχη κατά του κορωνοϊού, είναι: Ο αριθμός των θετικών κρουσμάτων, το ποσοστό των ατόμων που είναι θετικοί στον ιό και οι εισαγωγές στα νοσοκομεία. 

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ, Reuters