Ζητεί επιστροφή στο πρόγραμμα των F-35

Ζητεί επιστροφή στο πρόγραμμα των F-35

1' 43" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΑΓΚΥΡΑ. Σε τροχιά βελτίωσης βρίσκονται οι σχέσεις Τουρκίας – ΗΠΑ, σύμφωνα με τον Τούρκο υπουργό Αμυνας, Χουλουσί Ακάρ, ο οποίος χαρακτήρισε «άδικο» τον αποκλεισμό της χώρας του από το πρόγραμμα κατασκευής του μαχητικού F-35 και ζήτησε από τις ΗΠΑ να το επανεξετάσουν. O Ακάρ δήλωσε ότι η Τουρκία είναι πρόθυμη να συζητήσει θέματα συμβατότητας του ρωσικού πυραυλικού συστήματος S-400 με τα F-35. «Σχετικά με το πρόγραμμα για τα F-35, όλες οι εκθέσεις της αμερικανικής κυβέρνησης έχουν δείξει ότι η αναστολή της συμμετοχής της Τουρκίας συνεπάγεται κινδύνους στην παραγωγή κρίσιμων εξαρτημάτων, καθυστερήσεις στην παραγωγή και αύξηση του κόστους» ανέφερε ο Ακάρ σε διαδικτυακή συζήτηση που διοργάνωσε τουρκικό ινστιτούτο στην Ουάσιγκτον. «Πρέπει να επανεξετάσουν την απόφασή τους».

«Η Τουρκία δεν είναι απλώς αγοραστής F-35, είναι εταίρος. Η ασφάλεια των F-35 είναι τόσο κρίσιμη για την Τουρκία όσο και για τις ΗΠΑ», σημείωσε ο Τούρκος υπουργός Αμυνας, προσθέτοντας ότι η Τουρκία «είναι έτοιμη να απαντήσει επί τεχνικής βάσης σε τυχόν ανησυχίες των ΗΠΑ για τη συμβατότητα των S-400 με τα F35». Ο Ακάρ συμπλήρωσε ότι η Τουρκία εξακολουθεί να παράγει τα εξαρτήματα που της αντιστοιχούν, παρά την κρίση του κορωνοϊού και την απόφαση των ΗΠΑ για αποκλεισμό της από το πρόγραμμα.

Νέα στοιχεία

Εν τω μεταξύ, νέα στοιχεία είδαν χθες το φως της δημοσιότητας σχετικά με το εύρος της τουρκικής ανάμειξης στη Λιβύη. Σύμφωνα με το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, ο συνολικός αριθμός μαχητών από τη Συρία που έχει μεταφέρει η Τουρκία στη Λιβύη φθάνει τις 16.500. Ο αριθμός περιλαμβάνει και αυτούς που έχουν ήδη επιστρέψει στη Συρία. «Οι τουρκικές μυστικές υπηρεσίες έχουν μεταφέρει μέλη τζιχαντιστικών ομάδων και του ISIS, διαφόρων εθνικοτήτων, από τη Συρία στη Λιβύη, τους τελευταίους μήνες», ανέφερε το Παρατηρητήριο.

Την περασμένη εβδομάδα, το Πεντάγωνο είχε δημοσιεύσει έκθεση που ανέφερε ότι ο αριθμός Σύρων μισθοφόρων που έστειλε η Τουρκία στη Λιβύη ήταν μεταξύ 3.500 και 3.800. Ωστόσο, ο αριθμός αυτός αφορούσε μόνο το πρώτο τρίμηνο του έτους, ενώ η τουρκική εμπλοκή έχει ενισχυθεί τους τελευταίους μήνες, με στόχο την ενίσχυση της κυβέρνησης της Τρίπολης απέναντι στις δυνάμεις του στρατηγού Χαφτάρ, που ελέγχει την ανατολική Λιβύη.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή