«Ευρώπη λάιτ» θέλει τώρα ο Μπερλουσκόνι

«Ευρώπη λάιτ» θέλει τώρα ο Μπερλουσκόνι

1' 1" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σε παράγοντα ικανό να διαταράξει την μέχρι τώρα πορεία της Ευρώπης προς την ομοσπονδιοποίηση και την ισχυροποίησή της μέσω διαρκών ενοποιητικών διαδικασιών στον αμυντικό και πολιτικό τομέα, τείνει να αναδειχθεί ο Ιταλός πρωθυπουργός κ. Σίλβιο Μπερλουσκόνι, προκαλώντας το ενδιαφέρον του αμερικανικού Τύπου. Τελευταίως, μετά την επιτυχή εισαγωγή του ευρώ, ο Ιταλός πρωθυπουργός αντιμετωπίζεται ευμενώς από τον αμερικανικό Τύπο, ο οποίος προβάλλει ιδιαίτερα τα σχόλια και τις επικρίσεις του στο υφιστάμενο «γραφειοκρατικό, παρεμβατικό, συγκεντρωτικό και αναποτελεσματικό μοντέλο» διακυβέρνησης της Ευρωπαϊκής Ενωσης.

Χαρακτηριστική είναι η χθεσινή αρθρογραφία της International Herald Tribune, η οποία, παρ’ ότι σπεύδει να καλέσει την κυβέρνηση Μπους να διαλύσει κάθε υπόνοια ότι συμβάλει στις προσπάθειες Μπερλουσκόνι να υπονομεύσει τη σημερινή ευκαιρία της Ευρώπης, αναδεικνύει το γεγονός ότι ο Ιταλός πρωθυπουργός επιχειρεί να συγκεντρώσει γύρω του εκείνες τις ευρωπαϊκές δυνάμεις που υποστηρίζουν τη δημιουργία μιας πιο χαλαρής ευρωπαϊκής συνομοσπονδίας, μιας «Ευρώπης λάιτ», όπως ειρωνικά έχει περιγραφεί η πολιτική του.

Σε κάθε περίπτωση, πάντως, ο κ. Μπερλουσκόνι ηγείται μιας μεγάλης ευρωπαϊκής χώρας και μιας ισχυρής οικονομίας και δεν μπορεί να αγνοείται, στο βαθμό που διεκδικεί έναν ενεργότερο ρόλο στις ευρωπαϊκές υποθέσεις, σε μια στιγμή που η Ευρώπη κινείται προς συντηρικότερες κυβερνήσεις, οι οποίες με μεγαλύτερη ευκολία θα ανεδείκνυαν τις εθνικές πολιτικές παρά τις ενοποιητικές.

comment-below Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT