ΚΟΣΜΟΣ

Το Χονγκ Κονγκ αναβάλλει για ένα χρόνο τις εκλογές «λόγω πανδημίας»

Το Χονγκ Κονγκ αναβάλλει για ένα χρόνο τις εκλογές «λόγω πανδημίας»

Την έντονη δυσαρέσκεια της αντιπολίτευσης και μεγάλου μέρους της κοινωνίας έχει προκαλέσει η απόφαση της επικεφαλής της κυβέρνησης της πρώην βρετανικής αποικίας, Κάρι Λαμ, να αναβάλλει για ένα χρόνο τις προγραμματισμένες για τον Σεπτέμβριο βουλευτικές εκλογές.

Επικαλούμενη τις ιδιαίτερες συνθήκες που έχει δημιουργήσει η πανδημία του νέου κορωνοϊού, η κυβέρνηση του Χονγκ Κονγκ ανακοίνωσε την Παρασκευή ότι προχωράει σε αναβολή της εκλογικής διαδικασίας, λόγω της αύξησης των κρουσμάτων που παρατηρείται το τελευταίο διάστημα. Η Λαμ χαρακτήρισε την απόφαση αυτή «τη δυσκολότερη που έχει πάρει κατά τους τελευταίους επτά μήνες». 

Παρότι όντως παρατηρείται μεγαλύτερη διασπορά του ιού τις τελευταίες ημέρες, η αντιπολίτευση καταγγέλλει την κυβερνητική πρωτοβουλία, τονίζοντας ότι η παρουσία της πανδημίας στη χώρα δεν είναι τόσο μεγάλη, ώστε να δικαιολογηθεί η λήψη μίας τέτοιας απόφασης. Επιπροσθέτως, και υπό το πρίσμα του νέου νόμου για την εθνική ασφάλεια, καταγγέλλει την κυβέρνηση ότι χρησιμοποιεί ως βολικό πρόσχημα την πανδημία, για να περιστείλει περαιτέρω τις δημοκρατικές ελευθερίες στην παραθαλάσσια επαρχία της Κίνας. Ενδεικτικά, βάσει του νέου νόμου, ακυρώθηκαν οι υποψηφιότητες 12 φιλοδημοκρατικών ακτιβιστών, λόγω της ανοιχτής αντίθεσης τους στη νέα νομοθεσία και «των ανατρεπτικών προθέσεων τους».

«Πατώντας» στην οργή το κόσμου για τη νέα αμφιλεγόμενη νομοθεσία και τη γενικότερη ανησυχία περί μείωσης των ελευθεριών στην πρώην βρετανική αποικία και μεγαλύτερης παρεμβατικότητας του Πεκίνου, η αντιπολίτευση έμοιαζε ότι θα μπορούσε να αποσπάσει την πλειοψηφία στο Νομοθετικό Συμβούλιο στις εκλογές του Σεπτεμβρίου. Μάλιστα, οι δημοκρατικοί υποψήφιοι πραγματοποίησαν πρωτοφανείς εκλογικές επιτυχίες στις περιφερειακές εκλογές της περασμένης χρονιάς, κερδίζοντας 17 από τα 18 τοπικά συμβούλια, γεγονός που ενίσχυε το σενάριο μίας ξεκάθαρης εκλογικής τους επικράτησης και στις εκλογές του Σεπτεμβρίου. Ειδικότερα, η αντιπολίτευση ήλπιζε σε μία πλειοψηφία ιστορικών διαστάσεων στο Νομοθετικό Συμβούλιο, στο οποίο μόνο τα μισά μέλη εκλέγονται απευθείας από τους πολίτες της επαρχίας, με τα υπόλοιπα να διορίζονται από κοινωνικές και επαγγελματικές ομάδες προσκείμενες στην κεντρική κυβέρνηση του Πεκίνου.

Η πρώην βρετανική αποικία βρίσκεται αντιμέτωπη τις τελευταίες μέρες με τη μεγαλύτερη διάχυση του ιού από τη στιγμή που ξέσπασε η πανδημία, παρουσιάζοντας περίπου 100 νέα κρούσματα ημερησίως επί δέκα συνεχόμενες ημέρες, μετά από εβδομάδες ελάχιστων ή ακόμη και μηδενικών ημερήσιων κρουσμάτων. Εντούτοις, οι αριθμοί στο Χονγκ Κονγκ παραμένουν κατά πολύ μικρότεροι από τους αριθμούς σε πολλά άλλα μέρη του κόσμου, κάτι το οποίο καθιστά αδικαιολόγητη τη μεγάλη διάρκεια της αναβολής των εκλογών στα μάτια μεγάλου μέρους του δημοκρατικού κόσμου της επαρχίας.