Στοχευμένες κυβερνοεπιθέσεις προωθούν αντι-Νατοϊκή προπαγάνδα

Στοχευμένες κυβερνοεπιθέσεις προωθούν αντι-Νατοϊκή προπαγάνδα

1' 15" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Κυβερνοπειρατές εισβάλλουν σε ιστοσελίδες αξιόπιστων μέσων ενημέρωσης τη Ανατολικής Ευρώπης και δημοσιεύουν ψευδή ρεπορτάζ που σκοπό έχουν την πρόκληση αντιπάθειας προς το ΝΑΤΟ, σύμφωνα με έκθεση εταιρίας ασφαλείας του Ιντερνετ.

Οπως αποκάλυψαν οι ερευνητές της εταιρίας FireEye, η εκστρατεία ψευδών ειδήσεων χρονολογείται από το 2017 και απευθύνεται σε αναγνώστες σε χώρες που είναι ευαίσθητες για τα ρωσικά συμφέροντα, όπως η Λιθουανία, η Λετονία και η Πολωνία.

Παρότι τα αναληθή αυτά ρεπορτάζ είναι «ευθυγραμμισμένα με τα ρωσικά συμφέροντα ασφαλείας», όπως ανέφερε η έρευνα, δεν είναι ακόμη γνωστό ποιος κρύβεται πίσω τους.

Αυτή η ενορχηστρωμένη εκστρατεία παραπληροφόρησης χρησιμοποιεί «παραποιημένες ειδήσεις, άρθρα, δηλωσεις, αλληλογραφία και άλλα στοιχεία που είναι σχεδιασμένα να φαίνεται ότι προέρχονται από στρατιωτικούς ή πολιτικούς στις χώρες-στόχους,» τόνισαν οι ερευνητές.

Φαίνεται ότι οι κυβερνοπειρατές παραβίασαν την ασφάλεια των συστημάτων ελέγχου περιεχομένου (CMS) εκείνων των ειδησεογραφικών ιστοσελίδων, και αντικατέστησαν παλαιότερα δημοσιευμένα ρεπορτάζ με νέα, προπαγανδιστικά σε βάρος του ΝΑΤΟ κείμενα που παραπλανούσαν τους αναγνώστες κάνοντάς τους να νομίζουν ότι επρόκειτο για αυθεντικό περιεχόμενο των έγκυρων ιστοσελίδων. Κατόπιν σκόρπιζαν τη δημοσιευμένη παραπληροφόρηση από μέσα κοινωνικής δικτύωσης προσδίδοντας κύρος στη στοχευμένη προπαγάνδα τους.

Σε μια τέτοια περίπτωση λιθουανική ιστοσελίδα δημοσίευσε άθελά της πέρυσι ψευδή είδηση περί βεβήλωσης εβραϊκού νεκροταφείου από Γερμανούς στρατιώτες.

Σε άλλη περίπτωση η ιστοσελίδα της Πολωνικής Ακαδημίας Πολεμικών Σπουδών δημοσίευσε ψευδές μήνυμα, υποτίθεται από τον διοικητή της, με το οποίο εκείνος φέρεται να ζητούσε την αποχώρηση των δυνάμεων του ΝΑΤΟ από την Πολωνία και να καλούσε τους Πολωνούς να πολεμήσουν ενάντια στη δήθεν «αμερικανική κατοχή», κάτι που διαψεύστηκε άμεσα.

Πηγή: BBC

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή