Με βόμβες απάντησε στο μακελειό

2' 15" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

O φαύλος κύκλος της βίας και της εκδίκησης άνοιξε και πάλι στη Μέση Ανατολή, ενταφιάζοντας τις ισχνές ελπίδες εκτόνωσης που είχε γεννήσει η μεσολαβητική αποστολή του Αμερικανού απεσταλμένου, Αντονι Ζίνι. Χθες το πρωί, αμερικανικής κατασκευής ισραηλινά αεροπλάνα F-16 βομβάρδισαν το αρχηγείο της Παλαιστινιακής Αστυνομίας στην πόλη Τουλκαρέμ της Δυτικής Οχθης σκοτώνοντας έναν αστυνομικό και τραυματίζοντας τουλάχιστον 40 άτομα, ενώ ισραηλινά τεθωρακισμένα έφταναν σε απόσταση μόλις τριάντα μέτρων από τα γραφεία του Γιασέρ Αραφάτ στη Ραμάλα, προκαλώντας κύμα ανησυχίας σχετικά με το επόμενο βήμα της κυβέρνησης Σαρόν.

Η ενίσχυση του ισραηλινού κλοιού στα κατεχόμενα παλαιστινιακά εδάφη ήρθε ως απάντηση για το μακελειό που προκάλεσε ένοπλος Παλαιστίνιος το βράδυ της Πέμπτης στην πόλη Χαντέρα του βορείου Ισραήλ, όπου επτά άτομα έχασαν τη ζωή τους και 33 τραυματίστηκαν. Το αιματηρό αυτό περιστατικό θεωρήθηκε από την κυβέρνηση Σαρόν ως casus belli εναντίον της Παλαιστινιακής Αρχής δεδομένου ότι ο εν λόγω ένοπλος ανήκε σε παραστρατιωτική ομάδα που συνδέεται, έστω και ανεπίσημα, με την οργάνωση «Φατάχ» του Γιασέρ Αραφάτ. Πολύ περισσότερο που ο δράστης δεν επιτέθηκε εναντίον στρατιωτικών ή πολιτικών στόχων του Ισραήλ αλλά εναντίον αόπλων πολιτών, στη διάρκεια κοινωνικής εκδήλωσης.

«Θέριζε» με αυτόματο

Ηταν λίγα λεπτά πριν από τις 11.00 το βράδυ όταν περίπου 200 Εβραίοι, στην πλειοψηφία τους μετανάστες από τη Ρωσία, διασκέδαζαν αμέριμνοι στην αίθουσα δεξιώσεων Αρμόν Νταβίντ της πόλης Χαντέρα, γιορτάζοντας την καθιερωμένη εβραϊκή τελετή «μπαρ μίτσβα» (κάτι σαν την Πρώτη Κοινωνία των Καθολικών) μιας δωδεκάχρονης. Ξαφνικά, ένας άνδρας με μαύρα ρούχα μπήκε τρέχοντας στη μεγάλη αίθουσα, έβγαλε ένα αυτόματο όπλο M-16 και άρχισε να πυροβολεί δεξιά και αριστερά τους συγκεντρωμένους, κραυγάζοντας ακατάληπτα συνθήματα στα αραβικά. Στο πανδαιμόνιο που δημιουργήθηκε, αρκετοί νεαροί διατήρησαν την ψυχραιμία τους και άρχισαν να του πετάνε μπουκάλια και ό,τι άλλο έβρισκαν μπροστά τους, μέχρις ότου φτάσει επί τόπου Ισραηλινός αστυνομικός, ο οποίος κατάφερε να τον εξοντώσει με τέσσερις σφαίρες στο κεφάλι.

Την ευθύνη της επίθεσης ανέλαβε, με ανακοίνωσή της, η ομάδα «Ταξιαρχίες Μαρτύρων του Αλ-Ακσά», δικαιολογώντας την ως εκδίκηση για τη δολοφονία του ηγετικού της στελέχους Ραέντ αλ Κάρμι από τις ισραηλινές αρχές -μια δολοφονία για την οποία η κυβέρνηση Σαρόν αρνείται οποιαδήποτε ανάμιξη. H παραστρατιωτική αυτή οργάνωση, που μέχρι τώρα αρκούνταν σε επιθέσεις εναντίον Ισραηλινών στρατιωτών και εποίκων, κατά κανόνα μέσα από διερχόμενα αυτοκίνητα, δημιουργήθηκε εδώ και ένα περίπου χρόνο, μετά την έκρηξη της δεύτερης παλαιστινιακής Ιντιφάντα. Θεωρείται ότι εκφράζει την αριστερή πτέρυγα της «Φατάχ» και, χωρίς να ελέγχεται άμεσα από τον Αραφάτ, είχε σχέσεις συγκοινωνούντων δοχείων με την Παλαιστινιακή Αρχή.

Εκπρόσωπος της ισραηλινής κυβέρνησης δήλωσε ότι είναι καιρός «να δώσουμε στην Παλαιστινιακή Αρχή ένα μάθημα που θα θυμάται για καιρό». Την επίθεση καταδίκασαν ως τρομοκρατική ενέργεια ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών, Κόλιν Πάουελ, ο Γερμανός ομόλογός του, Γιόσκα Φίσερ και ο προεδρεύων του ευρωπαϊκού συμβουλίου, Ισπανός Χοσέ Πικέ.

comment-below Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT