ΚΟΣΜΟΣ

Στον Λίβανο ο Μακρόν την Πέμπτη

makron-ape-era

Στον Λίβανο πρόκειται να μεταβεί την Πέμπτη ο πρόεδρος της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν, όπως επιβεβαίωσε η γαλλική προεδρία, στον απόηχο της τρομακτικής έκρηξης στη Βηρυτό, που άφησε πίσω της τουλάχιστον 100 νεκρούς και πάνω από 4.000 τραυματίες.

Σύμφωνα με τον υπουργό Εξωτερικών της Γαλλίας, Ζαν Υβ Λε Ντριάν, το Παρίσι θα προτείνει την κινητοποίηση της διεθνούς κοινότητας, προκειμένου να παρασχεθεί ανθρωπιστική βοήθεια στον Λίβανο.

Ο κ. Μακρόν θα συναντηθεί με την πολιτική ηγεσία κατά την επίσκεψή του στον Λίβανο.

Τελωνειακές αρχές Βηρυτού: Είχαμε ζητήσει την απομάκρυνση των εκρηκτικών υλών εδώ και έξι χρόνια

«Γνωρίζαμε ότι υπήρχαν επικίνδυνα υλικά αλλά όχι σε αυτόν τον βαθμό», δήλωσε ο επικεφαλής του λιμανιού της Βηρυτού μία ημέρα μετά τη φονική έκρηξη.

Ωστόσο, όπως είπε, δεν είχαν αποθηκευτεί εκρηκτικά κοντά στις ύλες που εξερράγησαν. Πρόσθεσε ότι οι τελωνειακές αρχές είχαν στείλει επιστολές για την απομάκρυνση ή την εξαγωγή των εκρηκτικών υλών, ωστόσο εδώ και έξι χρόνια το ζήτημα δεν είχε επιλυθεί. 

Τα σωστικά συνεργεία συνεχίζουν στο μεταξύ τις έρευνες για την εξεύρεση επιζώντων στα συντρίμμια της έκρηξης που ταρακούνησε ολόκληρη την πρωτεύουσα.

Τα αίτια της έκρηξης φαίνεται πως ήταν η ανατίναξη τουλάχιστον 2.700 τόνων νιτρικού αμμωνίου, ένα χημικό που χρησιμοποιείται σε λιπάσματα και κατασκευή βομβών.

Σύμφωνα με αξιωματούχους φυλασσόταν σε αποθήκη του λιμανιού από το 2014 αφότου κατασχέθηκε από εμπορικό πλοίο.

Με πληροφορίες από Reuters

Διαβάστε επίσης

Θρήνος στον Λίβανο μετά την πολύνεκρη έκρηξη – Το μέγεθος της τραγωδίας σε φωτογραφίες

Λίβανος: Λιγοστά τα αποθέματα σιτηρών – Εως 300.000 οι άστεγοι