ΚΟΣΜΟΣ

Βηρυτός: Αξιωματούχοι του λιμανιού τίθενται σε κατ’ οίκον περιορισμό

Βηρυτός: Αξιωματούχοι του λιμανιού τίθενται σε κατ’ οίκον περιορισμό

Το υπουργικό συμβούλιο του Λιβάνου συμφώνησε να θέσει όλους τους αξιωματούχους του λιμένα της Βηρυτού που επέβλεπαν τις αποθήκες από το 2014 σε κατ' οίκον περιορισμό, σύμφωνα με υπουργικές πηγές που επικαλείται το Reuters. Αδιευκρίνιστο παραμένει πόσους αξιωματούχους αφορά η απόφαση.

Ο στρατός θα επιβλέπει την κατ 'οίκον κράτηση μέχρι να εντοπιστούν οι υπεύθυνοι της φονικής έκρηξης που άφησε πίσω της δεκάδες νεκρούς και χιλιάδες τραυματίες, κατά τις ίδιες πηγές.

Επικεφαλής λιμανιού Βηρυτού: Με δικαστική εντολή η φύλαξη του επικίνδυνου υλικού

Νωρίτερα, ο γενικός διευθυντής του λιμανιού της Βηρυτού δήλωσε ότι πριν από έξι χρόνια και βάσει δικαστικής απόφασης, είχε αποθηκευτεί στον χώρο ένα πολύ επικίνδυνο υλικό, στο οποίο αποδίδεται η ισχυρή έκρηξη που συγκλόνισε τη Βηρυτό.

Όπως μετέδωσε το τοπικό δίκτυ OTV, o επικεφαλής του λιμένα, Χασάν Κοράιτεμ, δήλωσε ότι οι τελωνειακές αρχές είχαν ζητήσει την απομάκρυνση του υλικού, αλλά «δεν συνέβη τίποτα». «Γνωρίζαμε ότι υπήρχαν επικίνδυνα υλικά αλλά όχι σε αυτόν τον βαθμό», σημείωσε ο ίδιος. 

Τα αίτια της έκρηξης φαίνεται πως ήταν η ανατίναξη τουλάχιστον 2.700 τόνων νιτρικού αμμωνίου, ένα χημικό που χρησιμοποιείται σε λιπάσματα και κατασκευή βομβών. Σύμφωνα με αξιωματούχους φυλασσόταν σε αποθήκη του λιμανιού από το 2014 αφότου κατασχέθηκε από εμπορικό πλοίο.

Με πληροφορίες από Reuters

Διαβάστε επίσης:

Στον Λίβανο ο Μακρόν την Πέμπτη

Λίβανος: Λιγοστά τα αποθέματα σιτηρών – Εως 300.000 οι άστεγοι

Θρήνος στον Λίβανο μετά την πολύνεκρη έκρηξη – Το μέγεθος της τραγωδίας σε φωτογραφίες