Βαρύ το τίμημα της πανδημίας

Βαρύ το τίμημα της πανδημίας

1' 59" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

H πανδημία εξακολουθεί τη θανατηφόρο πορεία της σε όλο τον κόσμο. Χθες, οι θάνατοι παγκοσμίως από COVID-19 ξεπέρασαν τις 700.000 και σύμφωνα με το πρακτορείο Reuters ένας άνθρωπος χάνει τη ζωή του εξαιτίας του κορωνοϊού κάθε 15 δευτερόλεπτα.

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ), διά στόματος Μάικ Ράιαν, επικεφαλής εκτάκτων καταστάσεων του οργανισμού, απηύθυνε έκκληση στους νεότερους να χαλιναγωγήσουν την ανάγκη τους για πάρτι και συναθροίσεις προκειμένου να αποτελέσουν και αυτοί ανάχωμα στην εξάπλωση του κορωνοϊού. «Οι νεότεροι πρέπει να λάβουν υπόψη τους ότι έχουν ευθύνη», τόνισε ο Ράιαν, προσθέτοντας ότι οι πιο νέοι δυσχεραίνουν και την ιχνηλάτηση των επαφών των κρουσμάτων, καθώς διστάζουν να αποκαλύψουν τα ονόματα των φίλων με τους οποίους διασκέδαζαν. Η επιδημιολόγος του ΠΟΥ, Μαρία βαν Κέρκχοβ, τόνισε ότι οι νέοι πρέπει να είναι προσεκτικοί, καθώς ακόμη και μια ηπιότερη εκδοχή της νόσου ενδέχεται να έχει μακροχρόνιες επιπτώσεις στην υγεία τους.

Εκρηξη κρουσμάτων

Η Τετάρτη υπήρξε η χειρότερη ημέρα της υγειονομικής κρίσης, τόσο όσον αφορά τα νέα κρούσματα (725) όσο και τον αριθμό των θανάτων, που έφτασαν τους 15, στην πολιτεία της Βικτόρια της Αυστραλίας. Μεταξύ των θυμάτων και ένας άνδρας τριάντα ετών. H έξαρση των κρουσμάτων στην πόλη Αμπερντίν στη Σκωτία προκάλεσε την εκ νέου επιβολή αυστηρών μέτρων, όπως το κλείσιμο των επιχειρήσεων εστίασης και των μπαρ, ενώ ζητήθηκε από τους επίδοξους επισκέπτες να αναβάλουν τα ταξίδια τους. Εκρηξη κρουσμάτων παρουσιάστηκε και στην Τσεχία, όπου διαγνώστηκαν οι περισσότερες νέες λοιμώξεις εντός 24ώρου από τα τέλη Μαΐου, ενώ σε παρόμοια θέση βρίσκεται και η Ουκρανία με 1.274 νέα κρούσματα.

Tαυτόχρονα, στην Τουρκία καταγράφηκαν την Τετάρτη περισσότερα από χίλια κρούσματα εντός 24 ωρών, για πρώτη φορά έπειτα από τρεις εβδομάδες. Ηδη ανακοινώθηκε εντατικοποίηση των ελέγχων, όπως είναι η τήρηση της καραντίνας, η χρήση μάσκας και η κοινωνική αποστασιοποίηση. Ωστόσο, Τούρκοι ιατροί καταγγέλλουν πως η κατάσταση της χώρας είναι πολύ χειρότερη από αυτή που αποτυπώνεται από τις κυβερνητικές ανακοινώσεις και τα νοσοκομεία έχουν κατακλυστεί από ασθενείς με κορωνοϊό. Οι κλίνες ΜΕΘ στην Αγκυρα έχουν πλέον εξαντληθεί, ενώ ιδιαίτερα βαρύ είναι το τίμημα που καταβάλλουν οι υγειονομικοί.

Επιμελή τα κορίτσια

Στη Γερμανία, όπου επίσης συνεχίζεται η έξαρση της πανδημίας, δημοσκόπηση του ινστιτούτου Ifo διαπίστωσε ότι κατά τη διάρκεια του lockdown κορίτσια διάβαζαν περισσότερο και ασχολήθηκαν με δημιουργικές δραστηριότητες, ενώ τα αγόρια πέρασαν περισσότερο χρόνο στα ηλεκτρονικά παιχνίδια. Ωστόσο και τα δύο φύλα πραγματικά έσπασαν τα νεύρα των γονέων τους, πιο πολύ από ό,τι πριν από το κλείσιμο των σχολείων.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή