ΚΟΣΜΟΣ

Βρετανία – Κορωνοϊός: Χάθηκαν περισσότερες θέσεις εργασίας από το 2009

Βρετανία – Κορωνοϊός: Χάθηκαν περισσότερες θέσεις εργασίας από το 2009

Ο αριθμός των ανθρώπων που εργάζονται στη Βρετανία μειώθηκε κατά 220.000, στο διάστημα τριών μηνών μετά το «κλείσιμο» της χώρας λόγω του κορωνοϊού , ανακοίνωσε το βρετανικό Γραφείο Στατιστικών.

Σύμφωνα με την ίδια πηγή, ο αριθμός αυτών που έχασαν την εργασία τους είναι μεγαλύτερος από εκείνον του 2009.

Παράλληλα, ο  αριθμός των αυτοαπασχολούμενων σημείωσε μείωση ρεκόρ με πρώτους τους πιο ηλικιωμένους εργαζόμενους, ενώ ο αριθμός των υπαλλήλων αυξήθηκε.

Οι απώλειες θέσεων εργασίας αναμένεται να αυξηθούν, καθώς η Βρετανία περιορίζει τον τεράστιο μηχανισμό διατήρησης των θέσεων εργασίας που προστατεύει τους υπαλλήλους. Η λειτουργία του εν λόγω μηχανισμού πρόκειται να σταματήσει στο τέλος Οκτωβρίου.

«Οι αριθμοί δείχνουν πως τα κυβερνητικά προγράμματα στήριξης λειτουργούν, όμως οι απώλειες θέσεων εργασίας είναι αναπόφευκτες» δήλωσε ο Βρετανός υπουργός Οικονομικών Ρίσι Σουνάκ.

«Ήμουν ανέκαθεν σαφής. Δεν μπορούμε να προστατεύσουμε κάθε θέση εργασίας, όμως μέσω του Σχεδίου για τις Θέσεις Εργασίας που καταρτίσαμε, έχουμε σχέδιο για να προστατεύσουμε, να στηρίξουμε και να δημιουργήσουμε δουλειές, ώστε να εξασφαλίσουμε πως δεν θα μείνει κανείς χωρίς ελπίδα» επεσήμανε.

«Ανέκαθεν γνωρίζαμε πως δυστυχώς αυτή η νόσος δεν θα έχει μόνο κόστος στην υγεία, αλλά και οικονομικό. Πιστεύω πως βλέπουμε τις συνέπειες ενός μέρους αυτού» δήλωσε ο υφυπουργός Υγείας Έντουαρντ Άργκαρ Άργκαρ, στο Sky News.

Το ποσοστό της ανεργίας διατηρήθηκε στο 3,9%, όμως αυτό αντανακλά μια αύξηση των ανθρώπων που έχουν σταματήσει να αναζητούν εργασία και ως εκ τούτου δεν θεωρούνται άνεργοι, διευκρίνισε το Γραφείο Εθνικών Στατιστικών (ONS).

Επίσης, περίπου 300.000 άνθρωποι δήλωσαν τον Ιούνιο πως είναι εργαζόμενοι, αν και παρέμεναν μακριά από τις δουλειές τους και δεν πληρώνονταν, κάτι που βοήθησε να κρατηθεί χαμηλά το ποσοστό της ανεργίας, ανακοίνωσε το ONS.

Οικονομολόγοι, που είχαν ερωτηθεί από το Reuters, προέβλεπαν πως το ποσοστό της ανεργίας θα αυξανόταν στο 4,2%.

Η Τράπεζα της Αγγλίας έχει προβλέψει ότι το ποσοστό της ανεργίας θα αγγίξει το 7,5% στο τέλος της χρονιάς.