Παραιτήθηκε η κυβέρνηση του Λιβάνου

Παραιτήθηκε η κυβέρνηση του Λιβάνου

1' 42" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ενώ συνεχίζονταν για τρίτη κατά σειράν ημέρα οι βίαιες συγκρούσεις μεταξύ εξαγριωμένων διαδηλωτών και αστυνομικών στους δρόμους της Βηρυτού, η κυβέρνηση του Λιβάνου παραιτήθηκε υπό το βάρος της γενικής κατακραυγής για την πολύνεκρη έκρηξη της περασμένης Τρίτης.

Σε σύντομο τηλεοπτικό του διάγγελμα ο πρωθυπουργός Χασάν Ντιάμπ ανακοίνωσε την παραίτηση της κυβέρνησης, δηλώνοντας ότι αποφάσισε «να κάνει ένα βήμα πίσω» για να σταθεί δίπλα στους πολίτες και «να δώσει μαζί τους τη μάχη για την αλλαγή».

Πανεπιστημιακός χωρίς πολιτικό βάρος, ο Ντιάμπ ανέλαβε την πρωθυπουργία τον Ιανουάριο ύστερα από την παραίτηση του φιλοδυτικού προκατόχου του Σαάντ Χαρίρι το περασμένο φθινόπωρο. Η κυβέρνησή του ήταν υπό τον έλεγχο της εύθραυστης συμμαχίας ανάμεσα στη σιιτική φιλοϊρανική Χεζμπολάχ και του Ελεύθερου Πατριωτικού Κινήματος του χριστιανού προέδρου Μισέλ Αούν.

Στον απόηχο της φονικής έκρηξης, ο Ντιάμπ δεν επέλεξε να παραιτηθεί, αλλά πρότεινε διαβουλεύσεις μεταξύ των αντίπαλων φατριών με στόχο να υπάρξει συμφωνία για βαθιές αλλαγές στο πολιτικό σύστημα της χώρας εντός δύο μηνών και στη συνέχεια εκλογές. Ωστόσο η πίεση των δρόμων ήταν ασφυκτική. Τη νύχτα του Σαββάτου διαδηλωτές κατέλαβαν κυβερνητικά κτίρια, συμπεριλαμβανομένου του υπουργείου Εξωτερικών, προτού εκδιωχθούν από τον στρατό, ενώ ένας αστυνομικός έχασε τη ζωή του στη διάρκεια των συγκρούσεων. Οι υπουργοί Πληροφοριών και Περιβάλλοντος παραιτήθηκαν την Κυριακή, για να ακολουθηθούν από την υπουργό Δικαιοσύνης χθες το πρωί. Αρκετοί υπουργοί προσήλθαν στη συνεδρίαση με υπογεγραμμένες τις παραιτήσεις τους, υποχρεώνοντας τον Ντιάμπ να ανακοινώσει στους πολίτες το τετελεσμένο.

Η τελευταία πράξη της κυβέρνησής του ήταν να αναθέσει στην ανώτατη δικαστική αρχή της χώρας, το Δικαστικό Συμβούλιο, τη διερεύνηση για τα αίτια και τους υπευθύνους της τραγωδίας, που είχε στοιχίσει μέχρι χθες τη ζωή 163 ανθρώπων, ενώ άλλοι 6.000 τραυματίστηκαν.

Την Κυριακή, τηλεδιάσκεψη 30 αρχηγών κρατών και κυβερνήσεων, συμπεριλαμβανομένων των Εμανουέλ Μακρόν και Ντόναλντ Τραμπ, κατέληξε στη διάθεση 253 εκατομμυρίων ευρώ επείγουσας ανθρωπιστικής βοήθειας στον Λίβανο, χωρίς προϋποθέσεις. Υπήρξαν επίσης υποσχέσεις για μεγαλύτερη, μεσοπρόθεσμη βοήθεια για την οικονομική ανοικοδόμηση της χώρας, με την προϋπόθεση ωστόσο ότι η ηγεσία του Λιβάνου θα δρομολογήσει βαθιές αλλαγές αναφορικά με το πολιτικό σύστημα, τον τραπεζικό τομέα και την πάταξη της διαφθοράς.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή