Το καλοκαίρι των φυλετικών ταραχών

Το καλοκαίρι των φυλετικών ταραχών

1' 53" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΣΙΚΑΓΟ. Σε λεηλασίες σε κεντρικούς εμπορικούς δρόμους του Σικάγου κατέληξε διαδήλωση κατά της αστυνομικής βίας, που πραγματοποιήθηκε τη Δευτέρα ύστερα από τη δολοφονία νεαρού Αφροαμερικανού από την αστυνομία στην υποβαθμισμένη συνοικία Σάουθ Σάιντ της μεγαλούπολης των μεσοδυτικών πολιτειών.

Την ίδια στιγμή, τεταμένη παρέμενε χθες η ατμόσφαιρα στο Πόρτλαντ του Ορεγκον, όπου ακτιβιστές υπέρ των δικαιωμάτων των μαύρων διαδήλωσαν το βράδυ της Δευτέρας, διατηρώντας ενεργό το κίνημα «Οι Ζωές των Μαύρων Είναι Σημαντικές» (BLM).

Σύμφωνα με δηλώσεις του αρχηγού της αστυνομίας του Σικάγου, ο νεκρός από τα πυρά αστυνομικών είχε κάνει πρώτος χρήση του όπλου του, πυροβολώντας εναντίον αστυνομικών, οι οποίοι αμύνθηκαν. Η διαδήλωση, στην οποία συμμετείχαν περίπου χίλιοι άνθρωποι, κατέληξε σε ταραχές και ανταλλαγή πυρών μεταξύ αστυνομικών και διαδηλωτών, με περισσότερες από 100 συλλήψεις.

«Δεν επρόκειτο για συντεταγμένη διαμαρτυρία, αλλά για πράξη ωμής παραβατικότητας», είπε η Αφροαμερικανή δήμαρχος του Σικάγου και πρώην εισαγγελέας, Λόρι Λάιτφουτ. Τουλάχιστον 13 αστυνομικοί κατέληξαν στο νοσοκομείο, ενώ ένας περίοικος και ένας υπάλληλος εταιρείας ασφαλείας τραυματίσθηκαν από πυρά. Οι ταραξίες έσπασαν βιτρίνες, λεηλάτησαν καταστήματα και έκαψαν τραπεζικά μηχανήματα στον κεντρικό εμπορικό δρόμο του Σικάγου, τη λεωφόρο Μίσιγκαν, γνωστή και ως το «Χρυσό Μίλι», που φιλοξενεί τα ακριβότερα εμπορικά καταστήματα της πόλης.

Στο Πόρτλαντ, που έκλεισε χθες δύο συνεχόμενους μήνες σχεδόν αδιάκοπων διαδηλώσεων κατά της αστυνομικής βίας μετά τη δολοφονία του Τζορτζ Φλόιντ στη Μινεάπολη, η σύλληψη της Αφροαμερικανής ακτιβίστριας Ντεμέτρια Χέστερ προκάλεσε έκρηξη, υποχρεώνοντας την εισαγγελία της πόλης σε υποχώρηση και σε ανακοίνωση ότι η Χέστερ δεν θα αντιμετωπίσει δίωξη.

Μετά την απελευθέρωσή της, η Χέστερ, που είναι μία από τις ηγετικές φυσιογνωμίες του πολιτικού κινήματος στο Πόρτλαντ και όλες τις ΗΠΑ για ριζική μεταρρύθμιση των αστυνομικών δυνάμεων στις ΗΠΑ σε ό,τι αφορά τις σχέσεις τους με τις μειονότητες και τους μετανάστες, δήλωσε ότι θα συνεχίσει να διαδηλώνει. «Το όνειρο γίνεται πραγματικότητα. Πρόκειται για επανάσταση και εισπράττουμε οφειλόμενες αποζημιώσεις», είπε η Χέστερ. Η ακτιβίστρια και 15 άλλα άτομα συνελήφθησαν κατά τη διάρκεια της 73ης διαδοχικής νύχτας διαδηλώσεων στο Πόρτλαντ, καθώς κατευθύνονταν προς τα γραφεία της συνδικαλιστικής ένωσης αστυνομικών, όπου έκαψαν κάδους σκουπιδιών και εκτόξευσαν πυροτεχνήματα εναντίον των αστυνομικών δυνάμεων. Δύο αστυνομικοί τραυματίσθηκαν στις ταραχές, ενώ σε μήνυμά του στο Twitter, ο Αμερικανός πρόεδρος Τραμπ χαρακτήρισε το Πόρτλαντ «εκτός ελέγχου» και κάλεσε τη Δημοκρατική κυβερνήτη Κέιτ Μπράουν να επιστρατεύσει την Εθνοφρουρά για να αντιμετωπίσει τις διαδηλώσεις.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή