Δεκάδες νεκροί από έκρηξη σε πρατήριο καυσίμων στην Γκόμα

Δεκάδες νεκροί από έκρηξη σε πρατήριο καυσίμων στην Γκόμα

3' 52" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΓΚΟΜΑ (Κονγκό). Τραγωδία χωρίς τέλος εξελίσσεται στην πόλη Γκόμα της Λαϊκής Δημοκρατίας του Κονγκό. Τρομακτική έκρηξη σε πρατήριο καυσίμων προκάλεσε χθες τον θάνατο 60 ατόμων ενώ προσπαθούσαν να κλέψουν δοχεία με βενζίνη. Το πρατήριο εξερράγη όταν καυτή λάβα έφτασε στους χώρους αποθήκευσης των καυσίμων.

Ο φωτογράφος του πρακτορείου Ρόιτερς, Τζορτζ Μουλάλα, ο οποίος απαθανάτισε τη βιβλική καταστροφή που προκάλεσε η έκρηξη του ηφαιστείου Νιαραγκόνγκο, την περασμένη Πέμπτη, ανέφερε ότι εκατοντάδες άτομα μετέφεραν βαρέλια γεμάτα καύσιμα όταν ακούστηκε η τρομακτική έκρηξη. «Είδα τον κόσμο να τρέχει προς όλες τις κατευθύνσεις» τόνισε ο Μουλάλα. «Είναι προφανές ότι πολλοί σκοτώθηκαν». Επίσης εκπρόσωπος των ανταρτών του Κονγκολέζικου Αγώνα για Δημοκρατία, που ελέγχουν την περιοχή, δήλωσε ότι 72 άτομα νοσηλεύονται στο νοσοκομείο, που ήδη εφοδιάστηκε με τα απαραίτητα από τον Διεθνή Ερυθρό Σταυρό. Τα επτά έχουν υποστεί εγκαύματα από τη λάβα, ενώ πολλά παρουσιάζουν αναπνευστικά προβλήματα. Οι ξεριζωμένοι κάτοικοι, πάντως, επιστρέφουν στην Γκόμα, παρότι η πόλη δεν έχει ηλεκτρικό ρεύμα ή τρεχούμενο νερό.

Σύμφωνα με τον OHE, η παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας στους κατοίκους εξακολουθεί να είναι ιδιαίτερα δυσχερής, καθώς εκφράζονται φόβοι για νέα έκρηξη του ηφαιστείου, ενώ στην περιοχή διαρκώς σημειώνονται ισχυρές σεισμικές δονήσεις. Πολλοί εγκατέλειψαν τα καταλύματά τους φοβούμενοι ότι θα καταπλακωθούν από τα κτίρια που θα καταρρεύσουν.

Επιδημίες

Πέρα από τις κακουχίες, πολλοί κάτοικοι ήδη παραπονούνται για πονοκεφάλους και διάρροια, ενώ πάνω από την Γκόμα απλώνεται και το μαύρο σύννεφο των επιδημιών. Δεκάδες γυναίκες προσπαθούσαν να συλλέξουν λίγο νερό από εξωτερικό αγωγό ύδρευσης, παρά τους φόβους τους ότι η λάβα που άχνιζε στις όχθες της λίμνης Κίβου πιθανώς μόλυνε το νερό. Αλλωστε, οι άνθρωποι αυτοί δεν έχουν καμιάν άλλη επιλογή. Αξιωματούχοι του OHE τονίζουν ότι η κατανάλωση του νερού πιθανώς να πυροδοτήσει επιδημία χολέρας.

«Φοβόμαστε, αλλά δεν μπορούμε να κάνουμε τίποτα. Δεν έχουμε εναλλακτικές λύσεις» εξηγούσε η Λούσι Κάμπουο, 21 έτους, κουβαλώντας ένα δοχείο γεμάτο νερό. «H γεύση του είναι διαφορετική. Είναι βρώμικο, γεμάτο σκόνη από τα μάγμα που έχει πέσει μέσα στη λίμνη» λέει ο Αντρέ Μασουκάνο, που τώρα μένει με τα 13 παιδία του στον κήπο ενός ξενοδοχείου. «H γεύση του νερού είναι πικρή, αλλά πρέπει να το πιούμε».

Πολλοί κάτοικοι, βέβαια, έχουν σκληραγωγηθεί από τις κακουχίες και τα βάσανα του πολέμου και της αναρχίας που επικρατεί επί χρόνια στην περιοχή και έτσι δεν έχασαν το κουράγιο τους από τη μανία της φύσης. Ετσι, σε ορισμένες συνοικίες της Γκόμα η ζωή επανέρχεται σε μια υποτυπώδη μορφή ομαλότητας, καθώς αυτοσχέδιοι ξύλινοι πάγκοι μικροπωλητών στήνονται στις άκρες του δρόμου και πάνω τους αραδιάζεταιι πολύχρωμη, αλλά ταπεινή πραγμάτεια: μανιόκ, κάσαβα και δοχεία με ζάχαρη. Γυναίκες, πάλι, μαγείρευουν σε φωτιές στη μέση του δρόμου μπλιγούρι.

Εξίσου, όμως, δύσκολη είναι η ζωή των εθελοντών που εργάζονται στις ανθρωπιστικές οργανώσεις, καθώς η βροχόπτωση της Κυριακής, παρότι διάρκεσε μερικές μόνο ώρες, μετέβαλε τη λάβα σε γκρίζα κολλώδη λάσπη που απελευθέρωνε θειούχους ατμούς.

Η κυβέρνηση της Κινσάσα, που βρίσκεται σε ένοπλη σύρραξη με τους αντάρτες, ανακοίνωσε ότι θα στείλει αντιπροσωπεία υπουργών στον τόπο της τραγωδίας, αλλά και ανθρωπιστική βοήθεια ύψους 1,5 εκατομμυρίων δολαρίων. Επίσης, ο OHE και το Παγκόσμιο Πρόγραμμα Διατροφής του OHE διένειμε μπισκότα και νερό σε τριακόσιες χιλιάδες πρόσφυγες στο Γκισένιι της Ρουάντα, ενώ αναμένονται 26 τόννοι κλινοσκεπασμάτων, πλαστικών καλυμμάτων και άλλων ειδών πρώτης ανάγκης, ώστε να στεγαστούν στοιχειωδώς οι άστεγοι, ενώ έχει προγραμματισθεί η διανομή καλαμποκιού, φασολιών και λαδιού.

Επιστρέφουν στα σπίτια τους πατώντας στη λάβα

Δεκάδες χιλιάδες κάτοικοι επέστρεψαν προχθές στην Γκόμα περπατώντας ακροποδητί πάνω στην καυτή λάβα που εξακολουθεί να καπνίζει για να δουν τι απέμεινε από τα σπίτια τους. O OHE και οι οργανώσεις ανθρωπιστικής βοήθειας επισημαίνουν ότι η μαζική επιστροφή στην Γκόμα ανέτρεψε το πρόγραμμα διανομής τροφής και νερού. «H επιστροφή των ανθρώπων αυτών στα σπίτια τους πυροδότησε μια νέα κρίση. Μισό εκατομμύριο άνθρωποι γυρνούν σε μια πόλη διαφορετική απ’ αυτήν που εγκατέλειψαν, καθώς μόνο μέρος της έμεινε αλώβητο. Οι δρόμοι έχουν μετατραπεί σε ανθρώπινους χειμάρρους» εξηγεί η Αλισον Πρέστον της οργάνωσης World Vision.

Εξάλλου, αξιωματούχοι του OHE προσπαθούσαν να αποθαρρύνουν τους πρόσφυγες να επιστρέψουν στην εστία τους. Αλλες διεθνείς ανθρωπιστικές οργανώσεις ήλιπιζαν ότι θα συγκέντρωναν τους πρόσφυγες σε καταυλισμούς στα σύνορα με τη Ρουάντα, όπου η διανομή ειδών πρώτης ανάγκης, νερού και τροφίμων θα ήταν ευκολότερη και ασφαλέστερη. Οι κάτοικοι προτίμησαν να επιστρέψουν στις εστίες τους κουβαλώντας στα χέρια ό,τι μπορούσαν. «Δεν νιώθουμε καλοδεχούμενοι στη Ρουάντα. Περάσαμε εκεί δύο ημέρες χωρίς φαγητό, χωρίς νερό» λέει ο Σαμπάνι Σάνι, ένας από τους τυχερούς που επέστρεψε σπίτι του και το βρήκε όρθιο. «Εκεί αρνήθηκαν να αλλάξουν ακόμα και τα λεφτά μας» εξηγεί.

Λίγες εβδομάδες πριν από την έναρξη, τον Μάρτιο, των εργασιών της Συντακτικής Συνέλευσης, που θα κληθεί να κωδικοποιήσει τις εναλλακτικές λύσεις για τη θεσμική ανασυγκρότηση της Ενωσης, οι πρώτες «κανονιές» για την υπονόμευσή της είναι γεγονός.

comment-below Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT