Σιγή ιχθύος στην Κίνα για τους κοριούς

Σιγή ιχθύος στην Κίνα για τους κοριούς

3' 27" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σιγήν ιχθύος τηρεί η Κίνα όσον αφορά τις αποκαλύψεις για την εύρεση κατασκοπευτικών κοριών στο αεροσκάφος τύπου Μπόινγκ 767 που προοριζόταν να τεθεί στις υπηρεσίες του προέδρου Ζιανγκ Ζεμίν και το οποίο ανακατασκευάστηκε στις ΗΠΑ. Αξιωματούχος του κινεζικού υπουργείου Εξωτερικών δεν θέλησε να σχολιάσει τα δημοσιεύματα του Τύπου, βάσει των οποίων πράκτορες της υπηρεσίας πληροφοριών ανακάλυψαν είκοσι επτά κατασκοπευτικούς μηχανισμούς (κοριούς) στο εσωτερικό του αεροσκάφους. Πολιτικοί αναλυτές, πάντως, ερμηνεύουν τη στάση του Πεκίνου ως ένδειξη ότι η κινεζική ηγεσία επιθυμεί να υποβαθμίσει το γεγονός.

«Πιστεύω», σημειώνει ο Ζου Φενγκ, διευθυντής του Διεθνούς Προγράμματος για την Ασφάλεια του Πανεπιστημίου του Πεκίνου, «ότι η κυβέρνηση αποφάσισε να μη δώσει συνέχεια στο ζήτημα, προκειμένου να μη ζημιωθεί η προσπάθεια σύσφιγξης των αμερικανο-σινικών σχέσεων». O τελευταίος, μεταξύ άλλων, θεωρεί ότι αν και το Πεκίνο θα ζητήσει εξηγήσεις από την Ουάσιγκτον θα αποφύγει την δημιουργία κλίματος έντασης, και αυτό γιατί οι σχέσεις μεταξύ των δύο κρατών βελτιώθηκαν πολύ πρόσφατα, ενώ είχαν φτάσει στο ναδίρ μετά το περυσινό περιστατικό με τη σύγκρουση κατασκοπευτικού αεροσκάφους της πολεμικής αεροπορείας των ΗΠΑ με μαχητικό της Κίνας. O κ. Ζου εκτιμά ότι οι δύο χώρες θα διευθετήσουν το ζήτημα μέσω της διπλωματικής οδού, αποφεύγοντας τις τυμπανοκρουσίες. Από την πλευρά του, επίσης, ο Τέιλορ Γκρος, εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου, δήλωσε στους δημοσιογράφους ότι «η κυβέρνηση των ΗΠΑ δεν συζητάει σε καμία περίπτωση σχετικά με αυτού του είδους τις κατηγορίες από τρίτες χώρες».

Το θέμα έφερε στη δημοσιότητα η εφημερίδα «Ουάσιγκτον Ποστ», η οποία ανέφερε ότι σύμφωνα με πηγές προσκείμενες στην ηγεσία των κινεζικών ενόπλων δυνάμεων, τον περασμένο Οκτώβριο, και λίγες μόλις ημέρες πριν από το παρθενικό του ταξίδι, το αεροσκάφος έγινε φύλλο και φτερό από πράκτορες της υπηρεσίας πληροφοριών, οι οποίοι και ανακάλυψαν τους υψηλής τεχνολογίας κατασκοπευτικούς μηχανισμούς. Αξίζει να σημειωθεί ότι, σύμφωνα με τη βρετανική εφημερίδα The Financial Times, οι Κινέζοι είχαν ανακαλύψει τους «κοριούς» από τον περασμένο Σεπτέμβριο. Μπορεί η Κίνα να μη θέλησε να δώσει διαστάσεις στο ζήτημα σε επίπεδο εξωτερικής πολιτικής, ωστόσο αξιωματούχοι της China United Airlines, της εταιρείας που εμπλέκεται άμεσα στην αγορά και τη σύμβαση για την ανακατασκευή του Μπόινγκ, βρίσκονται είτε υπό κράτηση είτε υπό περιορισμόν για τον ρόλο τους στο επεισόδιο. Αυτό και μόνο το γεγονός εγείρει πολλά ερωτήματα για το ποιος τελικά τοποθέτησε τους κοριούς.

Το γεγονός, πάντως, ότι το συμβάν είδε το φως της δημοσιότητας αυτές τις ημέρες φαίνεται να έχει σχέση με το ότι η Κίνα επίσημως πλέον ανήκει στον ΠΟΕ και συν τοις αλλοις, εξαιτίας της συμμετοχής της στην καταπολέμηση της διεθνούς τρομοκρατίας, αισθάνεται ότι μπορεί να διαχειριστεί με τον τρόπο που εκείνη νομίζει τις εσωτερικές ομάδες των αντιφρονούντων χωρίς να κινδυνεύει να κατηγορηθεί για παραβίαση ανθρώπινων δικαιωμάτων. Ωστόσο, το συμβάν κατά κύριο λόγο σχετίζεται με την προγραμματισμένη για τις 21 Φεβρουαρίου συνάντηση του Τζορτζ Μπους με τον Ζιανγκ Ζεμίν στο Πεκίνο. Δεν είναι τυχαίο ότι κινεζικοί πολιτικοί κύκλοι που αντιτίθενται στη σύσφιγξη των σχέσεων με τις ΗΠΑ δήλωσαν ότι το εν λόγω περιστατικό επιβεβαιώνει τους φόβους ότι η Αμερική αποτελεί έναν αναξιόπιστο σύμμαχο που μεταχειρίζεται την Κίνα ως εχθρό.

Από την πλευρά τους, πάντως, Δυτικοί διπλωμάτες επιμένουν ότι οι δύο χώρες θα διευθετήσουν το ζήτημα σε χαμηλούς τόνους, ενώ ανώτατος Κινέζος αξιωματούχος που θέλησε να διατηρήσει την ανωνυμία του δήλωσε ότι «ακόμα και αν οι σχέσεις μεταξύ των ΗΠΑ και τις Κίνας ήταν άριστες, καμία εκ των δύο πλευρών δεν θα εγκατέλειπε την κατασκοπεία εις βάρος της άλλης». Οι ΗΠΑ, τέλος, δεν φέρονται διατεθειμένες να αλλάξουν την πολιτική τους έναντι της Κίνας εξαιτίας του επισοδείου. «Θα ήθελα να ξεκαθαρίσω», δήλωσε ο πρέσβης των ΗΠΑ στην Κίνα, Κλαρκ Ραντ, «ότι οι αμερικανο-σινικές σχέσεις είναι εξαρτημένες από την υιοθέτηση από πλευράς Κίνας μιας πολιτικής κατά του πολλαπλασιασμού των όπλων μαζικής καταστροφής».

Πολλοί κάτοικοι, βέβαια, έχουν σκληραγωγηθεί από τις κακουχίες και τα βάσανα του πολέμου και της αναρχίας που επικρατεί επί χρόνια στην περιοχή και έτσι δεν έχασαν το κουράγιο τους από τη μανία της φύσης. Ετσι, σε ορισμένες συνοικίες της Γκόμα η ζωή επανέρχεται σε μια υποτυπώδη μορφή ομαλότητας, καθώς αυτοσχέδιοι ξύλινοι πάγκοι μικροπωλητών στήνονται στις άκρες του δρόμου και πάνω τους αραδιάζεταιι πολύχρωμη, αλλά ταπεινή πραγμάτεια: μανιόκ, κάσαβα και δοχεία με ζάχαρη. Γυναίκες, πάλι, μαγείρευουν σε φωτιές στη μέση του δρόμου μπλιγούρι.

comment-below Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT