«Δώρο» 4 δισ. υποσχέθηκαν στο Αφγανιστάν

«Δώρο» 4 δισ. υποσχέθηκαν στο Αφγανιστάν

2' 7" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

TOKIO. Ενα καινούργιο κεφάλαιο στην ταραγμένη ιστορία του Αφγανιστάν άνοιξε από χθες, στο Τόκιο, με την υπόσχεση των οικονομικά ισχυρών του κόσμου, Ιαπωνίας, ΗΠΑ και E.E., να ενισχύσουν την προσπάθεια ανοικοδόμησης της χώρας, μετά την κατάρρευση του καθεστώτος των Ταλιμπάν, με περίπου 4 δισ. δολάρια. Ποσό που μπορεί να υπολείπεται σημαντικά των 10 δισ. δολαρίων, που απαιτούνται κατά τις εκτιμήσεις των ειδικών για την αποτελεσματικότητα του εγχειρήματος, αλλά δεν παύει να είναι μια καλή αρχή και μια ισχυρή βάση εκκίνησης για την νεότευκτη κυβέρνηση του Χαμίντ Καρζάι. «Στέκομαι σήμερα ενώπιόν σας ως πολίτης μιας χώρας, που δεν γνώρισε τίποτα άλλο από καταστροφή, πόλεμο, βία και στερήσεις για πολλά χρόνια», είπε χθες ο Καρζάι, μιλώντας στη διάσκεψη των δωρητών, η οποία πραγματοποιήθηκε στο Τόκιο, με τη συμμετοχή εκπροσώπων από 80 χώρες και διεθνών οργανισμών.

Ο Αφγανός πρωθυπουργός ζήτησε από τη διεθνή κοινότητα να μην εγκαταλείψει τη χώρα του, στο μέλλον, ενώ ο ίδιος υποσχέθηκε ότι θα προβεί στις απαραίτητες μεταρρυθμίσεις για την ανόρθωση της οικονομίας, τη βελτίωση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και την πάταξη της τρομοκρατίας.

Την ίδια στιγμή, ωστόσο, το αφγανικό ισλαμικό πρακτορείο (AIP) μετέδιδε ότι πρώην σύμμαχοι στον πόλεμο κατά των Ταλιμπάν επιδίδοντο σε μάχες μεταξύ τους και σύμφωνα με ανεπιβεβαίωτες πληροφορίες είχαν σκοτωθεί 11 στρατιώτες. Σε μιαν άλλη εξίσου ανησυχητική εξέλιξη, το Παγκόσμιο Πρόγραμμα Τροφίμων (WFP) ανακοίνωσε ότι τα φορτία με ανθρωπιστική βοήθεια προς τους Αφγανούς πολίτες εξακολουθούν να γίνονται λεία στα χέρια αφγανικών συμμοριών.

«Εχουμε ένα φόβο, ότι χωρίς την πλήρη συνεργασία της διεθνούς κοινότητας, το Αφγανιστάν μπορεί εκ νέου να κλονιστεί», δήλωσε ο Καρζάι, στο Τόκιο, επισημαίνοντας την ανάγκη άμεσης εκταμίευσης των χρημάτων, ώστε να μην απολέσει η κυβέρνησή του την αξιοπιστία της έναντι του αφγανικού λαού.

Ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Κόλιν Πάουελ, ο οποίος ανακοίνωσε στη διάσκεψη ότι η συνδρομή της χώρας του για το τρέχον έτος θα ανέλθει σε 296 εκατ. δολάρια και στο μέλλον θα ενισχυθεί, υποσχέθηκε ότι η Ουάσιγκτον δεν πρόκειται να εγκαταλείψει το Αφγανιστάν.

Εντός του έτους

Οι δωρητές, με επικεφαλής την Ιαπωνία, την Ευρωπαϊκή Ενωση και τις ΗΠΑ, καθώς και άλλες χώρες της διεθνούς κοινότητας, υποσχέθηκαν την εκταμίευση τουλάχιστον 3,9 δισ. δολαρίων, το ένα δισ. εκ των οποίων θα δοθεί μέσα στον τρέχοντα χρόνο. Οι μεγαλύτερες προσφορές προήλθαν από την E.E. (487 εκατ. δολάρια) και την Ιαπωνία, ενώ γενναιόδωρες ήταν και οι προσφορές της Σαουδικής Αραβίας (220 εκατ. δολάρια) και του Πακιστάν (100 εκατ. δολάρια), οι οποίες στήριζαν στο παρελθόν το ανατραπέν καθεστώς των Ταλιμπάν.

Ο πρόεδρος της Παγκόσμιας Τράπεζας είπε ότι θα προτείνει στους μετόχους την εκταμίευση 500 εκατ. δολαρίων για τους επόμενους 30 μήνες.

comment-below Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT