ΗΠΑ: κατέφυγαν σε δικαστήρια για τους αιχμαλώτους

ΗΠΑ: κατέφυγαν σε δικαστήρια για τους αιχμαλώτους

2' 35" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΓΚΟΥΑΝΤΑΝΑΜΟ. Αμερικανοί πολίτες επεχείρησαν για πρώτη φορά χθες να αμφισβητήσουν διά της δικαστικής οδού τη μεταχείριση που επιφυλάσσουν οι αρχές των ΗΠΑ στους κρατουμένους από το Αφγανιστάν, τους οποίους έχουν μεταφέρει στην Κούβα. Την ίδια στιγμή, ενώ η δημοσίευση των φωτογραφιών των κρατουμένων στον βρετανικό Τύπο ενέτεινε την κατακραυγή και η Ευρωπαϊκή Ενωση καλούσε τις ΗΠΑ να τους χορηγήσουν τα δικαιώματα των αιχμαλώτων πολέμου, η βρετανική κυβέρνηση δήλωνε ότι οι κρατούμενοι «δεν έχουν παράπονα».

Χθες, μια ομάδα Αμερικανών κληρικών, δικηγόρων και άλλων πολιτών (μεταξύ αυτών και ο πρώην υπουργός Αμυνας Ράμσι Κλαρκ) υπέβαλαν αίτηση σε δικαστήριο του Λος Αντζελες, ζητώντας από τις αμερικανικές αρχές να φέρουν τους κρατουμένους ενώπιον κάποιου δικαστηρίου και να τους απαγγείλουν κατηγορίες. Πριν προχωρήσει η υπόθεση, ο δικαστής Χάουαρντ Ματς πρέπει να αποφανθεί αν το τοπικό δικαστήριο του Λος Ατζελες έχει το δικαίωμα να κρίνει μια υπόθεση που αφορά ξένους κρατουμένους που κρατούνται από τις αμερικανικές αρχές σε κουβανικό έδαφος που έχει ενοικιαστεί στις ΗΠΑ. Σε χθεσινή συνέντευξη Τύπου, ο Αμερικανός υπουργός Αμυνας Ντόναλντ Ράμσφελντ δήλωσε ότι οι κρατούμενοι θα δικαστούν σε «στρατιωτικές επιτροπές» στο Γκουαντάναμο, κάτι που θα τους στερήσει τη δυνατότητα έφεσης σε αμερικανικά δικαστήρια.

Παράλληλα, στη Βρετανία, η εμφάνιση των κρατουμένων γονατισμένων με φίμωτρα, αδιαφανή γυαλιά, ωτοασπίδες και χειροπέδες οδήγησε ορισμένες εφημερίδες να εκτιμήσουν ότι οι αμερικανικές αρχές επιχειρούν να τους αποπροσανατολίσουν για να είναι πιο ευάλωτοι στις ανακρίσεις. «Τι κάνετε EONOMATI ΜΑΣ κ. Μπλερ;», διερωτήθηκε στον πρωτοσέλιδο τίτλο της η συνήθως φιλική προς την κυβέρνηση των Εργατικών εφημερίδα «Μίρορ». O Βρετανός πρωθυπουργός δήλωσε ότι η επιτροπή εμπειρογνωμόνων που επισκέφθηκε τους τρεις Βρετανούς κρατουμένους στο Γκουαντάναμο δεν κατέγραψε παράπονα από την πλευρά τους. Παράλληλα, οι αμερικανικές αρχές διευκρίνισαν ότι οι κρατούμενοι βρίσκονταν υπό καθεστώς στέρησης των αισθήσεων μόνο στα αρχικά στάδια της άφιξής τους στο Γκουαντάναμο, όχι κατά τη διάρκεια της παραμονής τους. Ωστόσο, ούτε το πόρισμα της βρετανικής επιτροπής ούτε το πόρισμα της επιτροπής του Ερυθρού Σταυρού που επεσκέφθη τους κρατουμένους έχει δοθεί στη δημοσιότητα.

Η Ευρωπαϊκή Ενωση

Υπενθυμίζεται ότι η Σύμβαση της Γενεύης περί αιχμαλώτων πολέμου προβλέπει ότι οι αιχμάλωτοι αυτοί φιλοξενούνται υπό συνθήκες αντίστοιχες με αυτές των στρατευμάτων της χώρας που τους συλλαμβάνει, ενώ οι μόνες ερωτήσεις στις οποίες υποχρεούνται να απαντήσουν αφορούν το ονοματεπώνυμο και τον βαθμό τους.

Στο μεταξύ, έπειτα από μέρες αμφιταλαντεύσεων, η Ευρωπαϊκή Ενωση έλαβε χθες θέση υπέρ της χορήγησης στους κρατουμένους καθεστώτος αιχμαλώτων πολέμου. «Για μας, η μεταχείριση των ανθρώπων αυτών πρέπει να γίνεται όπως ορίζεται από τις διεθνείς συνθήκες, που αποτελούν τμήμα του διεθνούς δικαίου», δήλωσε ο εκπρόσωπος της E.E. για θέματα εξωτερικής πολιτικής Χαβιέ Σολάνα, στην ισπανική κρατική τηλεόραση. «H συνθήκη της Γενεύης πρέπει να εφαρμοστεί». Ετσι, η Ευρωπαϊκή Ενωση υιοθετεί την άποψη τόσο του Διεθνούς Ερυθρού Σταυρού όσο και της Υπάτης Αρμοστείας του OHE για τα ανθρώπινα δικαιώματα.

Σημειώνεται ότι δεν μεταφέρονται όλοι οι κρατούμενοι από το Αφγανιστάν στο Γκουαντάναμο της Κούβας. Οι ΗΠΑ αποστέλλουν τους Πακιστανούς υπηκόους στο Πακιστάν, ενώ έξι συλληφθέντες αλγερινής καταγωγής μεταφέρθηκαν χθες σε αμερικανική βάση της Βοσνίας. Δεν έγινε γνωστό σε τι διαφοροποιούνται οι έξι από τους 144 που βρίσκονται στην Κούβα και ποιος ο λόγος να αποσπασθούν από την ομάδα και να μεταφερθούν στη Βοσνία.

comment-below Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT