Χάος στα βρετανικά σχολεία

2' 4" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΛΟΝΔΙΝΟ. Το 40% των τελειοφοίτων λυκείου στη Βρετανία είδε τους βαθμούς των εξετάσεων A-level του να αναθεωρούνται προς τα κάτω, σε σχέση με την αρχική πρόβλεψη των καθηγητών βαθμολογητών τους.

Σχεδόν 300.000 μαθητές ενημερώθηκαν για τους βαθμούς τους μέσω email, αλλά και με φυσική παρουσία, με πολλούς από αυτούς να επιστρέφουν στα σχολεία τους για πρώτη φορά μετά τη διακοπή των μαθημάτων εξαιτίας της πανδημίας τον Μάρτιο. Ο κανόνας της «εξισορρόπησης», όμως, που επιβλήθηκε λόγω της καραντίνας και της διακοπής λειτουργίας πολλών σχολείων, σημαίνει ότι 40% των αποτελεσμάτων του υπουργείου (που προέρχονται από στατιστική επεξεργασία με εφαρμογή της εξισορρόπησης) έχουν χαμηλότερο συνολικό βαθμό από αυτόν που υπέβαλαν τα λύκεια για τους υποψηφίους.

Το αγγλικό σύστημα εκπαιδευτικής αξιολόγησης καθορίζει το βαθμό απολυτηρίου σύμφωνα με την κατάταξη του μαθητή στο σχολείο, αλλά και σε συνάρτηση με τον «βαθμό» που εξασφαλίζει το συγκεκριμένο λύκειο από το υπουργείο Παιδείας. Επικριτές του συστήματος αυτού υποστηρίζουν ότι ο αλγόριθμος αυτός δημιουργεί στρεβλώσεις στη βαθμολόγηση μαθητών ευνοώντας όσους φοιτούν σε λύκεια εύπορων περιοχών, τα οποία βαθμολογούνται συστηματικά με υψηλότερο βαθμό.

Από τη μεριά της, η υπηρεσία τοποθέτησης φοιτητών στην ανώτατη παιδεία Ucas ανακοίνωσε ότι τα πανεπιστήμια σχεδιάζουν φέτος να είναι «υπερβολικά εύκαμπτα» στις απαιτήσεις τους απέναντι στους μελλοντικούς φοιτητές, ακόμη και για όσους δεν έχουν εξασφαλίσει καλούς βαθμούς. Την άρνησή της να επιτρέψει την υποβάθμιση της βαθμολογίας των A levels των λυκείων αποκάλυψε η Σκωτία, ανακοινώνοντας ότι τα πανεπιστήμιά της θα λάβουν υπόψη τους τη βαθμολογία των λυκείων και όχι τα αναθεωρημένα μέσω του αλγόριθμου στοιχεία του υπουργείου. Μαθητής λυκείου στο Ιλινγκ της Αγγλίας εξετάζει ήδη να καταθέσει αγωγή, με τη βοήθεια συνδικάτου εκπαιδευτικών, για να υποστηρίξει ότι ο βαθμολογικός αλγόριθμος είναι άδικος.

Καταπέλτης για την κυβέρνηση υπήρξε ο επικεφαλής της αντιπολίτευσης των Εργατικών, Κιρ Στάρμερ: «Κάτι πήγε προφανώς πολύ στραβά με τα φετινά αποτελέσματα των εξετάσεων A level. Σχεδόν το 40% των νέων είδε τους βαθμούς του να μειώνονται, κάτι που σημαίνει ότι οι ευκαιρίες χιλιάδων νέων ανθρώπων μπορεί να ακυρώθηκαν».

Στο μεταξύ, αντιμέτωπη με πραγματικό αγώνα δρόμου βρίσκεται η υπηρεσία Ucas, που προσπαθεί να «μοιράσει» 80.000 φοιτητές σε ισάριθμες θέσεις ανώτατων εκπαιδευτικών ιδρυμάτων. Η αναβολή της διαδικασίας για τρεις μήνες εξαιτίας της πανδημίας του κορωνοϊού έχει στο μεταξύ προκαλέσει «έμφραγμα» στην υπηρεσία.

Παρά τη φετινή αβεβαιότητα εξαιτίας της υγειονομικής κρίσης, ο αριθμός πρωτοετών στα βρετανικά πανεπιστήμια θα είναι αυξημένος σε σχέση με πέρυσι. Βρετανοί και ξένοι φοιτητές εμφανίζονται πρόθυμοι να εγγραφούν σε βρετανικά πανεπιστήμια, έστω και αν ο πρώτος χρόνος πραγματοποιηθεί χωρίς τη φυσική τους παρουσία και αποκλειστικά μέσω τηλεδιασκέψεων.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή