ΚΟΣΜΟΣ

Τζον Μπόλτον κατά Τουρκίας: Η επιθετικότητα της Άγκυρας αποτέλεσμα της οπισθοχώρησης των ΗΠΑ

mpolton-reuters

Η επιθετικότητα της Τουρκίας σε ό,τι αφορά τους πόρους πετρελαίου και φυσικού αερίου στην Ανατολική Μεσόγειο είναι άμεσο αποτέλεσμα της παγκόσμιας οπισθοχώρησης των ΗΠΑ, δήλωσε ο πρώην σύμβουλος Ενικής Ασφάλειας του Ντόναλντ Τραμπ, Τζον Μπόλτον.

Μέσω Twitter, σημείωσε πως η ηγετική θέση των ΗΠΑ ως προς τη διαφύλαξη της ελληνικής και της κυπριακής κυριαρχίας θα αποτρέψει την αύξηση των εντάσεων των εχθρικών ενεργειών της Τουρκίας.

Ο κ. Μπολτον έχει αναφερθεί πρόσφατα επανειλημμένα στη διαφωνία που είχε εκφράσει όταν ήταν στον Λευκό Οίκο, σε ό,τι αφορά τις σχέσεις Ντόναλντ Τραμπ – Ταγίπ Ερντογάν.

Την Παρασκευή, ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας είχε συνάντηση με τον Αμερικανό ομόλογό του Μάικ Πομπέο.

Σύμφωνα με ανακοίνωση του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, στο επίκεντρο της συνάντησης  των κ.κ. Δένδια και Πομπέο βρέθηκε η επείγουσα ανάγκη για τη μείωση των εντάσεων στην Ανατολική Μεσόγειο. Κατά το ίδιο ανακοινωθέν, σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ, οι δύο υπουργοί συζήτησαν επίσης την ισχυρή διμερή σχέση μεταξύ των ΗΠΑ και της Ελλάδας.

Από την πλευρά του, ο κ. Δένδιας τόνισε τόσο στο Συμβούλιο Υπουργών Εξωτερικών της Ε.Ε. όσο και στον υπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ ότι η Τουρκία είναι η μόνη υπαίτια για την κλιμάκωση της έντασης στην Ανατολική Μεσόγειο και οφείλει να αποχωρήσει άμεσα από την ελληνική υφαλοκρηπίδα.