Καλπάζουν ιός και παράνοια

2' 0" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Παρά τις δραματικές διαστάσεις που αποκτά η υποτροπή της πανδημίας στο μεγαλύτερο μέρος του πλανήτη, τα ανησυχητικά φαινόμενα ανοικτής αμφισβήτησης των περιοριστικών μέτρων για την προστασία της δημόσιας υγείας ή και της ίδιας της επικινδυνότητας του ιού δεν λένε να υποχωρήσουν, ιδιαιτέρως στην Ευρώπη.

Υστερα από τις πρόσφατες συγκεντρώσεις και άλλες εκδηλώσεις διαμαρτυρίας στη Γερμανία και στη Γαλλία, η σκυτάλη πέρασε αυτό το Σαββατοκύριακο στην Ισπανία και στο Βέλγιο. Χιλιάδες άνθρωποι συγκεντρώθηκαν την Κυριακή στην Πλάθα Κολόν της Μαδρίτης για να εκφράσουν την αντίθεσή τους στα νέα, αυστηρότερα μέτρα (υποχρεωτική μάσκα και απαγόρευση καπνίσματος σε δημόσιους χώρους κ.ά.) που επέβαλε η κυβέρνηση του Πέδρο Σάντσεθ.

«Δικό μου το σώμα, δική μου και η επιλογή», «ελευθερία», «λέμε όχι στην ψευτο-πανδημία», «δεν φοβόμαστε», «θέλουμε να δούμε τον ιό» ήταν ορισμένα από τα συνθήματα στη συγκέντρωση, που οργανώθηκε από χρήστες μέσων κοινωνικής δικτύωσης. Κάποιοι άλλοι κρατούσαν πλακάτ που έγραφαν «αυτός που σκοτώνει είναι τα δίκτυα 5G», σύνθημα που παραπέμπει στη γνωστή θεωρία συνωμοσίας, ότι τα υπό κατασκευή νέα δίκτυα κινητής τηλεφωνίας έχουν φονικές επιπτώσεις στον πληθυσμό. 

Μεταξύ των ομιλητών περιλαμβάνονταν καλλιτέχνες, ένας ποιητής, ένας φωτογράφος και αγρότες που πρωτοστατούν σε εκστρατείες εναντίον των υποχρεωτικών εμβολιασμών. Εκπρόσωπος μιας από τις οργανώσεις που καλούσαν στην προχθεσινή συγκέντρωση δεν δίστασε να δηλώσει: «Για οκτώ χιλιάδες γέρους που πέθαναν, σταμάτησε η οικονομία μιας ολόκληρης χώρας». Αυτά στη Μαδρίτη, μια πόλη που θρηνούσε μέχρι χθες περίπου 8.500 θύματα, με τα καταγεγραμμένα κρούσματα να φτάνουν τις 75.000. Ανάλογη εκδήλωση διαμαρτυρίας έλαβε χώρα την ίδια ημέρα στις Βρυξέλλες.

Σε παγκόσμια κλίμακα, τα κρούσματα άγγιξαν χθες τα 21 εκατομμύρια, ενώ πάνω από 770.000 άνθρωποι είχαν χάσει τη ζωή τους, εκ των οποίων πάνω από 170.000 στις ΗΠΑ. Η κυβέρνηση της Νέας Ζηλανδίας, χώρας που αποτέλεσε πρότυπο στην αντιμετώπιση του πρώτου κύματος, αναγκάστηκε να μεταθέσει κατά ένα μήνα τις προγραμματισμένες εκλογές λόγω της υποτροπής της ασθένειας. Στη Γαλλία, η κυβέρνηση κατεβάζει στους δρόμους ειδικές δυνάμεις της αστυνομίας για να επιβάλει την υποχρεωτική χρήση της μάσκας, ενώ αυστηρότερα μέτρα αναφορικά με τους χώρους εστίασης και διασκέδασης έλαβε και η Ιταλία.

Νέα μελέτη Γερμανών επιστημόνων επιβεβαιώνει ότι η COVID-19 δεν πλήττει μόνο τους πνεύμονες, αλλά προκαλεί επίσης μυοκαρδίτιδα ή άλλες σοβαρές φθορές στην καρδιά. Ανησυχίες συνεχίζει να τροφοδοτεί και ο εντοπισμός μεταλλαγμένου ιού στη νοτιοανατολική Ασία αν και, σύμφωνα με το Πανεπιστήμιο Τζονς Χόπκινς, δεν έχει διαπιστωθεί μέχρι τώρα αυξημένη μεταδοτικότητα ή θνητότητα εξαιτίας του μεταλλαγμένου ιού, σε αντίθεση με τους φόβους που είχαν διατυπωθεί αρχικά.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή