Μακροχρόνια ανοσία απέναντι στην COVID-19

Μακροχρόνια ανοσία απέναντι στην COVID-19

2' 7" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Παραδόξως, για το ανοσοποιητικό μας σύστημα, δεν είναι εξίσου «αξιομνημόνευτοι» όλοι οι ιοί και τα βακτήρια. Ομως, όπως αποδεικνύεται, τα κύτταρά μας «μελετούν» ενδελεχώς τον νέο κορωνοϊό.

Ερευνητές, που αναλύουν τις ανοσοποιητικές αντιδράσεις στον νέο παθογόνο παράγοντα, καταγράφουν ενθαρρυντικές ενδείξεις για την ανάπτυξη ισχυρής και μακροχρόνιας ανοσίας έναντί του, ακόμα και σε ασθενείς που εμφάνισαν ήπια συμπτώματα. Τα Β-λεμφοκύτταρα, που καταπολεμούν τη λοίμωξη, και τα λεμφοκύτταρα Τ, που αναγνωρίζουν τον «εισβολέα», παραμένουν στον ανθρώπινο οργανισμό για μεγάλο χρονικό διάστημα μετά την ανάρρωση από την COVID-19.

Βέβαια, οι ειδικοί ακόμα αδυνατούν να προσδιορίσουν την ακριβή διάρκεια της ανοσίας, αλλά όπως παρατηρούν, ο ανθρώπινος οργανισμός μοιάζει να έχει σοβαρές πιθανότητες να κατανικήσει τον ιό, γρηγορότερα και αποτελεσματικότερα, εφόσον εκτεθεί ξανά σε αυτόν. Ωστόσο, η θωράκιση έναντι μιας πιθανής επαναλοίμωξης δεν μπορεί να επιβεβαιωθεί, προτού αποδειχθεί ότι άτομα που προσβλήθηκαν και ανέρρωσαν, αποκλείεται να μολυνθούν ξανά, επισημαίνει η δρ Μάριον Πέπερ, ανοσολόγος του πανεπιστημίου της Ουάσιγκτον.

Οι επιστημονικές τοποθετήσεις σχετικά με την ανοσία στον κορωνοϊό εστιάζονται, κατά κύριο λόγο, στα αντισώματα, πρωτεΐνες, με σχήμα Υ, που προσδένονται στην επιφάνεια του ιού εμποδίζοντάς τον να εισβάλει στα κύτταρα. Ομως, τα αντισώματα αποτελούν ένα μόνο τμήμα της εξαιρετικά πολύπλοκης ανοσοποιητικής μας αντίδρασης. Ακόμα και ιοί που έχουν ήδη μολύνει κύτταρα είναι ευάλωτοι στα λεμφοκύτταρα Τ, τα οποία προκαλούν την αυτοκαταστροφή αυτών των κυττάρων. Επίσης, τα λεμφοκύτταρα Τ, οι λεγόμενοι «βοηθοί», μπορούν να μετατρέψουν τα λεμφοκύτταρα Β σε «μηχανισμούς παραγωγής αντισωμάτων».

Οι σωτήριες πρωτεΐνες, τα αντισώματα, όμως, έχουν ημερομηνία λήξης και εξαφανίζονται από το αίμα μας λίγες εβδομάδες ή μήνες από την παραγωγή τους. Ακόμα, όμως, και όταν ο οργανισμός δεν απειλείται, διατηρεί κάποια μακρόβια λεμφοκύτταρα Β, για την περίπτωση που παραστεί ανάγκη.

Πληθώρα επιστημονικών μελετών απέδειξαν ότι αντισώματα, που μπορούν να εξουδετερώσουν τον κορωνοϊό, παραμένουν σε χαμηλές συγκεντρώσεις στο αίμα επί μήνες μετά την ανάρρωση του αρρώστου. Αυτό, εκτιμούν οι ερευνητές, υποδεικνύει ότι τα λεμφοκύτταρα Β παραμένουν στον μυελό των οστών. Η δρ Πέπερ και η ομάδα της συνέλεξαν τέτοια λεμφοκύτταρα, που αναγνωρίζουν τον κορωνοϊό, από το αίμα ασθενών και τα ανέπτυξαν στο εργαστήριο.

Πολλές μελέτες διαπίστωσαν, εξάλλου, την ύπαρξη λεμφοκυττάρων Τ στο αίμα ατόμων που ανέρρωσαν, πολύ καιρό μετά την ύφεση των συμπτωμάτων τους. Οι επιστήμονες πιστεύουν ότι η ανάλυση των λεμφοκυττάρων Τ θα αποκαλύψει πληρέστερα την ανοσοποιητική μας αντίδραση στον κορωνοϊό, ακόμα και σε άτομα που πλέον δεν διαθέτουν ανιχνεύσιμα αντισώματα στο αίμα τους.

Ωστόσο, οι ειδικοί προειδοποιούν πως ό,τι ισχύει για την ανοσία ασθενών με ήπια συμπτώματα COVID-19, πιθανώς να μην επαληθεύεται για ασθενείς με βαρύτερη νόσο που αναγκάστηκαν να νοσηλευτούν ή ακόμα και για τους ασυμπτωματικούς φορείς. 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή