«Κλάδο ελαίας» τείνει η Βιέννη στην Πράγα

«Κλάδο ελαίας» τείνει η Βιέννη στην Πράγα

1' 32" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

BIENNH. Παρά τη διαβεβαίωση της E.E., διά στόματος του αρμόδιου επιτρόπου Γκίντερ Φερχόιγκεν, προς την Πράγα ότι τα σχέδια διεύρυνσής της δεν θα πληγούν, πάνω από 900.000 Αυστριακοί, δηλαδή περίπου το ένα έκτο των ψηφοφόρων της χώρας, συνυπέγραψε το αίτημα του ακροδεξιού Κόμματος της Ελευθερίας του Γεργκ Χάιντερ να ασκηθεί βέτο στην επικείμενη συμμετοχή της Τσεχίας στην E.E., αν η Πράγα δεν προχωρήσει στο κλείσιμο πυρηνικού σταθμού στα τσεχοαυστριακά σύνορα. Ωστόσο, χθες, η αντιπρόεδρος της αυστριακής κυβέρνησης και ηγέτις του ακροδεξιού κόμματος, Σουζάνε Ρις Πάσερ, ήρε την απειλή του βέτο και έτεινε κλάδο ελαίας στη γειτονική Τσεχία.

Η απόφαση δεν έχει δεσμευτικό χαρακτήρα για την αυστριακή κυβέρνηση, αλλά συνιστά ένα ακόμη πλήγμα στον εύθραυστο κυβερνητικό συνασπισμό και δεν αποκλείεται να οδηγήσει τη χώρα σε πρόωρες εκλογές.

Υπενθυμίζεται ότι ο Αυστριακός καγκελάριος Βόλφγκανγκ Σούσελ έχει επανειλημμένως αρνηθεί να ασκήσει βέτο στην ένταξη της Τσεχίας στην E.E. Τον περασμένο Νοέμβριο συμφώνησε με την Τσεχία ότι ο σταθμός Τεμελίν μπορεί να προχωρήσει στην επαναλειτουργία του. Κάποια τεχνικά κωλύματα εμπόδισαν την έναρξή της, η οποία αναβλήθηκε για τους προσεχείς μήνες. Οι Τσέχοι επιμένουν ότι ο σοβιετικής κατασκευής πυρηνικός σταθμός είναι ασφαλής και ότι η προσφυγή του Κόμματος της Ελευθερίας είναι μια πρόφαση για να αποτραπεί η ένταξη της χώρας στην E.E.

O ίδιος ο Χάιντερ ανακοίνωσε προχθές τον αριθμό των υπογραφών που συγκεντρώθηκαν και τόνισε ότι οι συνομιλίες με την Πράγα είναι ανεπαρκείς και γι’ αυτό θα πρέπει να εφαρμοσθεί η λαϊκή ετυμηγορία.

Αντίθετα, η Ρις Πάσερ εμφανίσθηκε διαλλακτικότερη χθες, διευκρινίζοντας ότι το κόμμα της επιθυμεί την ένταξη της Τσεχίας στην E.E. «Το κλείσιμο του Τεμελίν δεν είναι προϋπόθεση για τη συμμετοχή της Τσεχίας στην E.E., αλλά ένα σενάριο κλεισίματος του σταθμού με χρονικό περιορισμό», ανέφερε χαρακτηριστικά η αντικαγκελάριος. Παράλληλα, ο Σούσελ τάχθηκε υπέρ της συνέχισης των συνομιλιών με την Πράγα για το ζήτημα του Τεμελίν, «αν φυσικά η Τσεχία το επιθυμεί».

comment-below Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT