ΚΟΣΜΟΣ

Θαλάσσια… ντίσκο από πλαγκτόν σε παραλία της Ιρλανδίας

thalassia-amp-8230-ntisko-apo-plagkton-se-paralia-tis-irlandias-2393183

Ένα απόκοσμο μαγευτικό σκηνικό βγαλμένο από ταινία επιστημονικής φαντασίας απόλαυσαν οι επισκέπτες της ακτογραμμής της κομητείας του Κορκ, στη Δημοκρατία της Ιρλανδίας, τις τελευταίες ημέρες.

Λίγο νοτιότερα από την πόλη του Κορκ, στην παραλία Fountainstown, το φαινόμενο της βιοφωταύγειας φώτισε με σχεδόν υπερφυσική ομορφιά τα νερά της θάλασσας, μαγεύοντας όσους είχαν την τύχη να βρεθούν στην παραλία και να δουν από κοντά το ιδιαίτερο θέαμα.

Όπως στις πυγολαμπίδες, το φαινόμενο της βιοφωταύγειας ή του βιοφωτισμού παρουσιάζεται και σε θαλάσσιους οργανισμούς και μικροοργανισμούς, όπως σε φύκια και πλαγκτόν, οι οποίοι μέσω συγκεκριμένων χημικών αντιδράσεων φωσφορίζουν, φωτίζοντας μαγευτικά την επιφάνεια της θάλασσας.

Το φαινόμενο απαθανάτισε σε όλη του τη μαγεία η φωτογράφος Τζολίν Κρόνιν, η οποία έσπευσε τρέχοντας στην παραλία, όταν είδε μία σχετική κοινοποίηση στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. «Μαγεύτηκα τελείως από όλο αυτό, ήταν φανταστικό», ανέφερε χαρακτηριστικά η φωτογράφος, παρομοιάζοντας το φωσφόρισμα του νερού με τα φωτορυθμικά κάποιας ντισκοτέκ.

«Ναι είναι μία θαλάσσια ντίσκο και δεν είναι photoshop», αναφέρει ενθουσιασμένη η φωτογράφος στη σχετική της κοινοποίηση στο Facebook, τονίζοντας ότι είναι η πιο εκπληκτική βιοφωταύγεια που έχει δει ποτέ στη ζωή της.