Μία καταδίκη, τρεις απαλλαγές για δολοφονία Χαρίρι

Μία καταδίκη, τρεις απαλλαγές για δολοφονία Χαρίρι

1' 35" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΧΑΓΗ. Υστερα από έναν δικαστικό μαραθώνιο που κράτησε έξι χρόνια, το Ειδικό Δικαστήριο για τον Λίβανο έκρινε ένοχο ένα μέλος της Χεζμπολάχ για την πολύκροτη δολοφονία του πρώην πρωθυπουργού Ραφίκ Χαρίρι το 2005, ενώ απάλλαξε ελλείψει επαρκών ενδείξεων τρεις συντρόφους και συγκατηγορουμένους του. Στο σκεπτικό της απόφασής του, όμως, το Ειδικό Δικαστήριο τόνισε ότι δεν υπάρχουν ενδείξεις που να συνδέουν την ηγεσία της Χεζμπολάχ με τη δολοφονία ή που να υπονοούν «ευθεία ανάμειξη» της Συρίας στην υπόθεση.

Ο δισεκατομμυριούχος πολιτικός Ραφίκ Χαρίρι, στενός σύμμαχος της Σαουδικής Αραβίας και της Γαλλίας, δολοφονήθηκε τον Φεβρουάριο του 2005 σε μια τρομερή βομβιστική επίθεση εναντίον της αυτοκινητοπομπής του, στη Βηρυτό, η οποία στοίχισε τη ζωή σε άλλους 21 ανθρώπους, ενώ 226 άτομα τραυματίστηκαν. Η δολοφονία του προκάλεσε κύμα λαϊκών κινητοποιήσεων εναντίον της Συρίας, οδηγώντας στην απόσυρση των στρατευμάτων της από τη Χώρα των Κέδρων. Οι τέσσερις ύποπτοι για τη δολοφονία δικάστηκαν ερήμην, στην Ολλανδία, καθώς οι Αρχές του Λιβάνου αρνήθηκαν να τους εκδώσουν – μάλιστα δεν είναι καν γνωστό αν βρίσκονται ακόμη στη ζωή. Η Χεζμπολάχ αρνείται κάθε ανάμειξη με το συμβάν.

Τα βασικά στοιχεία του κατηγορητηρίου στηρίχθηκαν σε δεδομένα από τις επικοινωνίες μέσω κινητών τηλεφώνων των τεσσάρων υπόπτων. Το αναλυτικό σκεπτικό της απόφασης εκτείνεται σε 2.600 σελίδες και περιέχει 13.000 υποσημειώσεις. Η αναγγελία της απόφασης βρήκε τον Λίβανο βαρύτατα τραυματισμένο και διχασμένο, στον απόηχο της πολύνεκρης έκρηξης της 4ης Αυγούστου στο λιμάνι της Βηρυτού, που προκάλεσε λαϊκή κατακραυγή εναντίον της κυβέρνησης. Ο πρόεδρος της χώρας Μισέλ Αούν δήλωσε στην ιταλική εφημερίδα Corriere della Sera ότι θεωρεί αδύνατο να προκλήθηκε η μοιραία έκρηξη από αποθήκη όπλων της Χεζμπολάχ, δεδομένου ότι η σιιτική, φιλοϊρανική οργάνωση δεν αποθηκεύει όπλα στο λιμάνι. Υποσχέθηκε όμως ότι θα ερευνηθούν όλα τα ενδεχόμενα. Στην ίδια συνέντευξη, ο Αούν τόνισε ότι η έρευνα που διεξάγεται εξετάζει αν η έκρηξη προκλήθηκε από αμέλεια, από ατύχημα ή από «εξωτερική παρέμβαση», αν και πιθανολόγησε ότι η πρώτη εκδοχή είναι η επικρατέστερη.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή