Ανεμοστρόβιλοι πυρός στην Καλιφόρνια

Ανεμοστρόβιλοι πυρός στην Καλιφόρνια

1' 36" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τις δραματικές αλυσιδωτές συνέπειες των αντίξοων κλιματικών συνθηκών βιώνει τις τελευταίες ημέρες η πολιτεία της Καλιφόρνιας. Το κύμα καύσωνα που έπληξε την περιοχή, σε συνδυασμό με τις σπάνιες καλοκαιρινές καταιγίδες, συνέβαλε στη γιγάντωση περισσότερων από 30 δασικών πυρκαγιών, που έχουν αποτεφρώσει μέχρι στιγμής έκταση 480.000 στρεμμάτων. Ηδη, περισσότερα από 42 εκατομμύρια κάτοικοι της πολιτείας έχουν προειδοποιηθεί για τις επικίνδυνες θερμοκρασίες, που υπερέβησαν τους 37,7 βαθμούς Κελσίου και θα διαρκέσουν τουλάχιστον μέχρι το τέλος της εβδομάδας. Οπως τόνισε ο μετεωρολόγος Μπράιαν Γκαρσία, της Εθνικής Μετεωρολογικής Υπηρεσίας των ΗΠΑ, ο συνδυασμός ακραίας ζέστης, καταιγίδων και δασικών πυρκαγιών, σε τμήματα της Καλιφόρνιας αποτελεί ένα «άνευ προηγουμένου ιστορικό συμβάν». Επίσης ο Γκαρσία εκτιμά ότι ο Αύγουστος θα είναι από τους πιο ζεστούς που καταγράφηκαν ποτέ στην πολιτεία, όπως πιθανώς να αποδειχθεί η φετινή χρονιά. Στις πυρόπληκτες περιοχές ενισχύεται και ο κίνδυνος «ανεμοστρόβιλων πυρός» (πυροσωρειτικών νεφών). Πρόκειται για νέφη που συγκεντρώνουν την υγρασία από τις φωτιές και «γεννούν» εξαιρετικά ισχυρούς ανέμους, οι οποίοι μπορεί να αποκτήσουν την ταχύτητα ανεμοστρόβιλου, με καταστροφικές συνέπειες. 

Εκτός, όμως, από τις ιδιαίτερα αντίξοες κλιματικές συνθήκες, εκατομμύρια κάτοικοι της πολιτείας ταλαιπωρήθηκαν και από τις διαρκείς διακοπές ηλεκτροδότησης που άφησαν εκατομμύρια νοικοκυριά στο απόλυτο σκοτάδι και εξουδετέρωσαν τα συστήματα κλιματισμού. 

Ο Δημοκρατικός κυβερνήτης της Καλιφόρνιας, Γκάβιν Νιούσομ, απέδωσε τις εκτεταμένες διακοπές ηλεκτροδότησης εν μέρει στο γεγονός ότι η πολιτεία έχει στραφεί προς ανανεώσιμες ενεργειακές πηγές, καταργώντας τις ρυπογόνες μονάδες παραγωγής, γεγονός που άφησε κάποια κενά μεταξύ ζήτησης και προσφοράς ενέργειας. Ταυτόχρονα, ζήτησε τη διενέργεια έρευνας προκειμένου να διαπιστωθεί γιατί οι πολιτειακές ρυθμιστικές αρχές δεν είχαν προετοιμαστεί για τις υψηλές θερμοκρασίες παρότι είχαν προειδοποιηθεί για αυτές.

Ηδη, πολλοί καταναλωτές και επιχειρήσεις κλήθηκαν να εξοικονομήσουν ενέργεια. Ομως εκτός από τις συνήθεις συνέπειες αυτή τη φορά οι διακοπές στην ηλεκτροδότηση διατάραξαν και την εκπαίδευση, καθώς πολλά παιδιά παρακολουθούν, εξαιτίας της πανδημίας, διαδικτυακή διδασκαλία.

Πάντως, πολλοί ειδικοί αδυνατούν να κατανοήσουν τα αίτια των διακοπών της ηλεκτροδότησης, επισημαίνοντας ότι οι πάροχοι διέθεταν ηλεκτρική ενέργεια και τα «μπλακάουτ» δεν ήταν αναγκαία.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή