Ρωσία: Μη αναγκαία η στρατιωτική βοήθεια στη Λευκορωσία

Ρωσία: Μη αναγκαία η στρατιωτική βοήθεια στη Λευκορωσία

1' 43" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Το Κρεμλίνο θεωρεί ότι προς το παρόν δεν υπάρχει ανάγκη να συνδράμει στρατιωτικά τη Λευκορωσία, σημειώνοντας ότι οι Λευκορώσοι πρέπει να λύσουν μόνοι τους τα προβλήματα στον πλαίσιο του διαλόγου.

Τις θέσεις του Κρεμλίνου για την Λευκορωσία εξέφρασε ο εκπρόσωπος του Ρώσου πρόεδρου Ντμίτρι Πεσκόφ κατά τη διάρκεια ενημέρωσης των δημοσιογράφων, ενώ αναφέρθηκε μεταξύ άλλων σε ξένες δυνάμεις που επιχείρησαν να παρέμβουν στην Λευκορωσία, χωρίς ωστόσο να τις κατονομάσει, χαρακτηρίζοντας τις απόπειρες αυτές απαράδεκτες.

«Όπως γνωρίζετε, αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει μια τέτοια ανάγκη και η ίδια η ηγεσία της Λευκορωσίας το παραδέχθηκε ότι τέτοια ανάγκη αυτή την στιγμή δεν υπάρχει» δήλωσε ο Πεσκόφ, όταν ρωτήθηκε υπό ποιες προϋποθέσεις μια τέτοια βοήθεια είναι πιθανή, για να προσθέσει ότι «στην περίπτωση αυτή οι υποθετικοί συλλογισμοί είναι μη αποδεκτοί και μη πιθανοί».

Η Λευκορωσία και η Ρωσία είναι στενοί σύμμαχοι και μέλη του Οργανισμού της Συνθήκης Συλλογικής Ασφαλείας (ΟΣΣΑ) και θεωρητικά τμήματα ενός ενωσιακού κράτους. Ο Πεσκόφ, αναφερόμενος στον εν λόγω Οργανισμό, αλλά και στην συνθήκη περί Ενωσιακού Κράτους, υπογράμμισε ότι και στις δύο περιπτώσεις «προβλέπεται σειρά υποχρεώσεων των μερών που αφορά την αμοιβαία βοήθεια».

Ερωτηθείς να σχολιάσει τις πληροφορίες ΜΜΕ ότι στα σύνορα με την Λευκορωσία κατευθύνονται φάλαγγες με ρωσικό στρατιωτικό εξοπλισμό, ο Πεσκόφ υπογράμμισε ότι «ο ρωσικός στρατιωτικός εξοπλισμός βρίσκεται σε όλη την επικράτεια της Ρωσικής Ομοσπονδίας και ως εκ τούτου δεν έχω να κάνω κανένα σχόλιο».

Ο Πεσκόφ υπογράμμισε ότι το Κρεμλίνο θα κάνει ό,τι είναι δυνατόν για να παραμείνει η κατάσταση στην Λευκορωσία στο πλαίσιο του δικαίου και για την αποκατάσταση του αναγκαίου διαλόγου εντός της χώρας.

Στο ερώτημα αν το Κρεμλίνο αναγνωρίζει το αποτέλεσμα των προεδρικών εκλογών που διεξήχθησαν στην Λευκορωσία, ο Πεσκόφ είπε ότι «ο πρόεδρος της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν συνεχάρη τον Αλεξάντρ Λουκασένκο για τη νίκη του στις εκλογές αυτές».

Ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου δεν απάντησε στο ερώτημα, αν το Κρεμλίνο θα συνεργαστεί με τις δυνάμεις της αντιπολίτευσης σε περίπτωση που αναλάβουν την εξουσία. «Νομίζω ότι έδωσα γι αυτό που συμβαίνει τη στιγμή αυτή μια εξαντλητική απάντηση για την Λευκορωσία, δεν έχω να προσθέσω τίποτα», δήλωσε.

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ, TASS, Reuters

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή