ΚΟΣΜΟΣ

Ενας συνταγματάρχης πίσω από το πραξικόπημα στο Μαλί

Ενας συνταγματάρχης πίσω από το πραξικόπημα στο Μαλί

Ένας αξιωματικός του στρατού, ο συνταγματάρχης Ασιμί Γκοϊτά, ανακοίνωσε ότι είναι ο επικεφαλής της χούντας που ανέτρεψε χθες τον πρόεδρο Ιμπραχίμ Μπουμακάρ Κεϊτά.

«Συστήνομαι: είμαι ο συνταγματάρχης Ασιμί Γκοϊτά, ο πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής για τη σωτηρία του λαού», είπε ο νέος ισχυρός άνδρας του Μαλί, μετά τη σύσκεψη των γενικών γραμματέων των διαφόρων υπουργείων.

Ο Γκοϊτά είχε εμφανιστεί στην τηλεόραση τη νύχτα της Τρίτης προς την Τετάρτη, όταν ανακοινώθηκε από τους στρατιωτικούς η δημιουργία αυτής της Επιτροπής, η οποία εξώθησε σε παραίτηση τον πρόεδρο Κεϊτά, όμως τότε δεν είχε πάρει τον λόγο.

Την ίδια ώρα, στη Νέα Υόρκη, το Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών καταδίκαζε το πραξικόπημα στο Μαλί και κάλεσε τους στρατιωτικούς που εμπλέκονται να απελευθερώσουν αμέσως όλους τους κυβερνητικούς αξιωματούχους που έχουν συλλάβει και να επιστρέψουν χωρίς καθυστέρηση στα στρατόπεδά τους.

Το 15μελές Συμβούλιο ενημερώθηκε για τιε εξελίξεις στο Μαλί. Οι στρατιωτικοί υποσχέθηκαν νωρίτερα ότι θα οδηγήσουν τη χώρα σε εκλογές εντός «εύλογου» χρονικού διαστήματος.