Προς κυβέρνηση Ζάεφ στα Σκόπια

Προς κυβέρνηση Ζάεφ στα Σκόπια

1' 21" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΣΚΟΠΙΑ. Για μία ακόμη τετραετία αναμένεται να παραμείνει στην πρωθυπουργία ο Ζόραν Ζάεφ, μετά τη συμφωνία που εξασφάλισε με το Κόμμα Δημοκρατικής Ενσωμάτωσης DUI. Η συμφωνία προβλέπει ότι ο Ζάεφ θα παραιτηθεί από την πρωθυπουργία 100 ημέρες πριν από τη λήξη της θητείας του, για να αντικατασταθεί στο διάστημα αυτό από τον πρώτο αλβανόφωνο πρωθυπουργό στη σύντομη ιστορία της Βόρειας Μακεδονίας.

Βάσει της συμφωνίας, οι επόμενες εκλογές θα διεξαχθούν το 2024. Υπερήφανος για την ευτυχή κατάληξη των διαβουλεύσεων δήλωσε χθες ο Ζάεφ, καθώς η ψήφος εμπιστοσύνης του μεγαλύτερου κόμματος των αλβανόφωνων αίρει το φάσμα της ακυβερνησίας, πέντε εβδομάδες μετά τις πρόωρες βουλευτικές εκλογές. Η τελική συμφωνία αποτελεί συμβιβασμό, καθώς το DUI ζητούσε αρχικά τον διορισμό Αλβανού πρωθυπουργού από την αρχή κιόλας της θητείας της νέας κυβέρνησης.

Σε κοινή συνέντευξη Τύπου που παραχώρησαν οι δύο κυβερνητικοί εταίροι την Τρίτη, μετά τις συνομιλίες τους, ο Ζόραν Ζάεφ είπε: «Θέλω να συγχαρώ τον κ. Αχμέτι για τη σοφία, την οποία επέδειξε κατά τη διάρκεια των συνομιλιών για τη δημιουργία κυβέρνησης συνεργασίας και για τις προσπάθειες όλων για ένα καλύτερο μέλλον».

Ο εντολοδόχος πρωθυπουργός απέφυγε να δώσει λεπτομέρειες για τη σύνθεση του υπουργικού συμβουλίου και για την κατανομή των χαρτοφυλακίων μεταξύ των δύο κυβερνητικών κομμάτων. Ο Ζάεφ αρνήθηκε επίσης επίμονα να απαντήσει σε ερωτήσεις δημοσιογράφων, που περιέγραψαν σενάριο σύμφωνα με το οποίο το κόμμα των αλβανόφωνων θα εξασφαλίσει σημαντικά υπουργικά χαρτοφυλάκια, όπως εκείνα των Εξωτερικών και Εσωτερικών.

Η συμμαχία Σοσιαλδημοκρατών του Ζάεφ με τους Αλβανούς του DUI θα διαθέτει 61 έδρες στο Κοινοβούλιο των 120 (46 έδρες για τους Σοσιαλδημοκράτες και 15 για το DUI), με το εθνικιστικό VMRO να έρχεται δεύτερο με 44 έδρες.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή