ΚΟΣΜΟΣ

Συμφωνία Κομισιόν-AstraZeneca για 400 εκατ. δόσεις του εμβολίου

Συμφωνία Κομισιόν-AstraZeneca για 400 εκατ. δόσεις του εμβολίου

Την ολοκλήρωση της συμφωνίας με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για την προμήθεια έως 400 εκατ. δόσεων του εμβολίου AZD1222 κατά του νέου κορωνοϊού ανακοίνωσε η βρετανική εταιρεία AstraZeneca, τονίζοντας ότι αξιοποιήθηκε η υφιστάμενη συμφωνία με την «Ευρωπαϊκή Συμμαχία για Εμβόλια χωρίς Αποκλεισμούς», της οποία ηγούνται η Γερμανία, η Ιταλία, η Γαλλία και η Ολλανδία.

Η πρώτη συμφωνία της Κομισιόν για το εμβόλιο κατά του ιού θα εξασφαλίσει πρόσβαση όλων των κρατών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης σε αυτό, επιτρέποντας τους ακόμη να κατευθύνουν εκ νέου την προμήθεια δόσεων και σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες. Η πρόσβαση των χωρών στο εμβόλιο θα γίνει με ισότιμο και αναλογικό τρόπο, χωρίς μάλιστα να υπάρξει κέρδος κατά τη διάρκεια της πανδημίας.

Το σχετικό χρονοδιάγραμμα τοποθετεί την παράδοση των πρώτων δόσεων στα τέλη του 2020, κάτι το οποίο είχε δηλώσει και ο Έλληνας υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας κατά τη διάρκεια τηλεοπτικής του συνέντευξης προ λίγων ημερών.

Ο διευθύνων σύμβουλος της ΑstraZeneca Πασκάλ Σοριό δήλωσε σχετικά: «Αυτή η πρώτη συμφωνία με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα εξασφαλίσει ότι εκατομμύρια Ευρωπαίοι θα αποκτήσουν πρόσβαση στο εμβόλιο AZD1222 αμέσως μετά την έγκριση του. Με την παραγωγή στην ευρωπαϊκή μας αλυσίδα εφοδιασμού να αναμένεται να ξεκινήσει σύντομα, ελπίζουμε να καταστήσουμε το εμβόλιο ευρέως διαθέσιμο και γρήγορα, με τις πρώτες δόσεις να είναι προγραμματισμένο να παραδοθούν στα τέλη του 2020. Θα ήθελα να ευχαριστήσω την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και κυρίως την επίτροπο Υγείας και Ασφάλειας Τροφίμων Στέλλα Κυριακίδου για την ταχεία ανταπόκριση τους στο να εξασφαλίσουν ότι οι Ευρωπαίοι θα μπορούν σύντομα να προστατευθούν με ένα εμβόλιο απέναντι στον φονικό ιό, δίνοντας τη δυνατότητα στην παγκόσμια κοινότητα και οικονομία να ανοικοδομηθεί».

Στην ανακοίνωση της φαρμακευτικής εταιρείας αναφέρεται ότι τον Ιούλιο του 2020, ενδιάμεσα αποτελέσματα από τη συνεχιζόμενη δοκιμή COV001 Φάσης Ι/ΙΙ που δημοσιεύθηκαν στο περιοδικό The Lancet «έδειξαν ότι το AZD1222 ήταν ανεκτό και παρήγαγε ισχυρές ανοσολογικές αποκρίσεις ενάντια στον ιό SARS-CoV-2 σε όλους τους συμμετέχοντες που αξιολογήθηκαν» και προστίθεται: «Η κλινική ανάπτυξη του AZD1222 προχωρά σε παγκόσμιο επίπεδο με συνεχιζόμενες δοκιμές τελικού σταδίου Φάσης ΙΙ/ΙΙΙ στο Ηνωμένο Βασίλειο και τη Βραζιλία, μια δοκιμή Φάσης Ι/ΙΙ στη Νότια Αφρική και σχεδιαζόμενες μελέτες στις Ηνωμένες Πολιτείες, την Ιαπωνία και τη Ρωσία. Αποτελέσματα από τις δοκιμές τελικού σταδίου αναμένονται αργότερα εντός του έτους, ανάλογα με το ποσοστό λοιμώξεων στις κοινότητες στις οποίες διεξάγονται οι κλινικές δοκιμές».