ΚΟΣΜΟΣ

Ερντογάν: Ανακαλύψαμε γιγάντιο κοίτασμα φυσικού αερίου στη Μαύρη Θάλασσα

2020-08-21t123359z_92242891_rc2cii9pd4kp_rtrmadp_3_turkey-energy-erdogan
2020-08-21t122935z_1873770793_rc2cii9fknae_rtrmadp_3_turkey-energy-erdogan-1

Την ανακάλυψη, στην περιοχή της Μαύρης Θάλασσας, του «μεγαλύτερου κοιτάσματος φυσικού αερίου στην ιστορία της Τουρκίας» ανήγγειλε την Παρασκευή ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Μιλώντας προς τον τουρκικό λαό, σε μια τοποθέτηση που είχε διαφημίσει η Αγκυρα ως ιστορική, «με ιδιαίτερα χαρμόσυνα νέα», ο Τούρκος Πρόεδρος έκανε λόγο για ποσότητα 320 δισ κυβικών μέτρων, ενώ σημείωσε ότι θα εκκινήσουν οι παραγωγικές διαδικασίες, που θα οδηγήσουν στην αξιοποίηση του κοιτάσματος από το 2023.

«Και τώρα θέλω να μοιραστώ μαζί σας τα καλά νέα. Η Τουρκία εντόπισε το μεγαλύτερο κοίτασμα φυσικού αερίου στην ιστορία της στην Μαύρη Θάλασσα», ήταν η φράση του Ερντογάν που υποστήριξε πως υπάρχουν «ισχυρές πιθανότητες» για περαιτέρω ευρήματα στη συγκεκριμένη περιοχή. 

«Αυτό το κοίτασμα είναι στην πραγματικότητα τμήμα μίας πολύ μεγαλύτερης πηγής. Θεού θέλοντος θα έρθουν πολλά περισσότερα. Ως χώρα που είμαστε εξαρτημένοι για χρόνια από το εξωτερικό για φυσικό αέριο, κοιτάζουμε τώρα το μέλλον με μεγαλύτερη ασφάλεια. Δεν θα σταματήσουμε μέχρι να γίνουμε “καθαροί” εξαγωγείς ενέργειας», επεσήμανε ο Ερντογάν, ενώ αναφερόμενος στην Ανατολική Μεσόγειο, τόνισε ότι η Τουρκία θα επιταχύνει τις επιχειρήσεις της. 

«Θα επιταχύνουμε τις επιχειρήσεις μας στη Μεσόγειο με την ανάπτυξη στο τέλος της χρονιάς του (πλωτού γεωτρύπανου) Kanuni, στο οποίο γίνονται αυτή τη στιγμή εργασίες συντήρησης», ανέφερε συγκεκριμένα ο Τούρκος Πρόεδρος.

H πτωτική πορεία της λίρας ανεκόπη προσωρινά με τις προχθεσινές ανακοινώσεις του Ερντογάν για την ύπαρξη κοιτάσματος, ωστόσο με τις σημερινές επίσημες δηλώσεις επανήλθε σε τροχιά διολίσθησης υποχωρώντας 0,4% έναντι δολαρίου στη 1 το μεσημέρι.    Το κοίτασμα βρίσκεται σε βάθος 2.100 μέτρων, δήλωσε ο υπουργός Ενέργειας Φατίχ Ντονμέζ, με το γεωτρύπανο να προχωρά άλλα 1.400 μέτρα κάτω από τον πυθμένα της θάλασσας. «Οι επιχειρήσεις μας εδώ δεν έχουν τελειώσει. Θα κατέβουμε άλλα 1.000 μέτρα… και τα δεδομένα δείχνουν ότι είναι πιθανό να βρούμε αέριο και εκεί», είπε ο Ντονμέζ.   Αξιωματούχοι και αναλυτές έχουν προειδοποιήσει ότι θα μπορούσε να απαιτηθεί έως και δέκα χρόνια έως ότου υπάρξει άντληση του οποιουδήποτε κοιτάσματος στη Μαύρη Θάλασσα και θα απαιτούντο δισεκατομμύρια επενδύσεων για τη δημιουργία των υποδομών παραγωγής και διάθεσης.