Διεθνή ΜΜΕ σχολιάζουν το διάταγμα Ερντογάν για τη μετατροπή της Μονής της Χώρας σε τζαμί

Διεθνή ΜΜΕ σχολιάζουν το διάταγμα Ερντογάν για τη μετατροπή της Μονής της Χώρας σε τζαμί

2' 33" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τη μετατροπή της Μονής της Χώρας σε τέμενος, με διάταγμα του Τούρκου προέδρου Ταγίπ Ερντογάν και την αντίδραση της Ελλάδας, σχολιάζει ο διεθνής Τύπος.

Η δημόσια Αυστριακή Ραδιοτηλεόραση (ORF) στην ιστοσελίδα της επισημαίνει πως «αρκετές εβδομάδες μετά την αμφιλεγόμενη μετατροπή της Αγίας Σοφίας σε τζαμί, η πρώην Μονή της Χώρας (Μουσείο Καριγιέ) στην Κωνσταντινούπολη είναι πλέον επίσης ένα τζαμί. Το κτίριο, το οποίο τη δεκαετία του 1940 είχε ανακηρυχθεί σε μουσείο θα ανοίξει για ισλαμική προσευχή, όπως αναφέρεται σε διάταγμα του Τούρκου προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν».

Η αντίδραση της Αθήνας

«Η Αθήνα επέκρινε έντονα την απόφαση: "Είναι ακόμη μια πρόκληση της διεθνούς κοινότητας που σέβεται τα μνημεία του ανθρώπινου πολιτισμού", δήλωσε το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών την Παρασκευή» τονίζει.

Διεθνείς αντιδράσεις για την Αγία Σοφία

Όπως σημειώνεται, τον Ιούλιο η μετατροπή του εμβληματικού μνημείου της Αγίας Σοφίας, από μουσείο σε τζαμί, προκάλεσε πολλές, διεθνείς κριτικές. «Στις 10 Ιουλίου 2020, το Ανώτατο Διοικητικό Δικαστήριο στην Τουρκία ανακάλεσε το προηγούμενο καθεστώς και ο πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν υπέγραψε διάταγμα για μελλοντική χρήση ως τζαμί» υπενθυμίζει ο αρθρογράφος.

Και συνεχίζει, «στις 24 Ιουλίου πραγματοποιήθηκε με την παρουσία του Ερντογάν και εκατοντάδων πιστών η πρώτη προσευχή της Παρασκευής, στη διάρκεια της οποίας είχαν καλυφθεί οι τοιχογραφίες και τα ψηφιδωτά από τους χριστιανοβυζαντινούς χρόνους, ενώ είχαν προηγηθεί έντονες διεθνείς διαμαρτυρίες -ιδιαίτερα από την Ορθόδοξη Εκκλησία- κατά της μετατροπής της Αγίας Σοφίας σε τζαμί».

Το δημοσίευμα αναφέρει, επίσης, πληροφορίες για την ιστορία του κτιρίου. «Ανάγεται στον 6ο αιώνα και είναι ένα δημοφιλές τουριστικό αξιοθέατο, ειδικά λόγω των τοιχογραφιών και των ψηφιδωτών, ενώ θεωρείται ένα από τα πιο σημαντικά βυζαντινά αρχιτεκτονικά μνημεία στην Κωνσταντινούπολη. Το 1511, η έως τότε εκκλησία μετατράπηκε σε τζαμί από τους Οθωμανούς» γράφει.

Στο ίδιο πνεύμα είναι το αντίστοιχο δημοσίευμα στην ιστοσελίδα της εφημερίδας Wiener Zeitung και άλλων ιστοσελίδων αυστριακών μέσων ενημέρωσης.

AFP: Μια ακόμη ορθόδοξη εκκλησία γίνεται τζαμί, μετά την αμφιλεγόμενη μετατροπή της Αγίας Σοφίας

Το Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων (AFP) αναφέρει πως η διαταγή Ερντογάν για τη «μετατροπή ακόμη μιας αρχαίας ορθόδοξης εκκλησίας», η οποία είχε μετατραπεί σε τέμενος και έπειτα σε δημοφιλές μουσείο της Κωνσταντινούπολης σε χώρο μουσουλμανικής λατρείας»  έρχεται μόλις ένα μήνα μετά την αμφιλεγόμενη μετατροπή της Αγίας Σοφίας, αναγνωρισμένου μνημείου της παγκόσμιας κληρονομιάς ΟΥΝΕΣΚΟ σε τέμενος.

Μετατράπηκε σε μουσείο όταν η κοσμική Τουρκία γεννιόταν από τις στάχτες της  Οθωμανικής Αυτοκρατορίας

Το άρθρο αναφέρει πως η Μονή της Χώρας μετατράπηκε σε Μουσείο Καριγιέ μετά τον 2ο Παγκόσμιο Πόλεμο, «την εποχή που η Τουρκία προχώρησε με τη δημιουργία μιας πιο κοσμικής νέας δημοκρατίας η οποία γεννήθηκε από τις στάχτες της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας».

«Ομάδα Αμερικανών ιστορικών τέχνης βοήθησαν τότε στην ανακαίνισή των αρχικών ψηφιδωτών της εκκλησίας και το μουσείο άνοιξε για το κοινό το 1958» αναφέρει το δημοσίευμα και συνεχίζει «Ωστόσο, τα τελευταία χρόνια ο Ερντογάν έχει δώσει μεγαλύτερη έμφαση στις μάχες οι οποίες είχαν ως αποτέλεσμα την ήττα του Βυζαντίου από τους Οθωμανούς».

Δημοσιογράφος του Γαλλικού Πρακτορείου, που επισκέφθηκε το μνημείο λίγο μετά την δημοσίευση του διατάγματος του Ερντογάν,ανέφερε ότι το μουσείο παραμένει ανοικτό για τους επισκέπτες σε αντίθεση με την Αγία Σοφία η οποία είχε κλείσει αμέσως για τη μετατροπή της.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή