Ο κορωνοϊός προκαλεί μακροχρόνιες βλάβες

Ο κορωνοϊός προκαλεί μακροχρόνιες βλάβες

1' 20" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΛΟΝΔΙΝΟ. Πριν προσβληθεί από COVID-19, η 31χρονη Λονδρέζα Ντανιέλα Αλβες εργαζόταν σκληρά στον ανταγωνιστικό κόσμο του σχεδιασμού εφαρμογών κινητής τηλεφωνίας. Σήμερα αγωνίζεται να τηρήσει τα ραντεβού της με πελάτες και η μόνιμη κόπωση που νιώθει έχει περιορίσει στο μισό την παραγωγικότητά της. «Ημουν ένα κτήνος πριν. Τώρα, όμως, τα πράγματα είναι διαφορετικά. Δεν έχω πια αντοχή και αντιμετωπίζω τη ζωή διαφορετικά», λέει η 31χρονη η οποία, αν και δεν νοσηλεύθηκε, παρέμεινε τρεις μήνες κλινήρης.

Η Αλβες ανήκει στην κατηγορία εκείνων που, παρότι αποθεραπεύθηκαν, εμφανίζουν χρόνια συμπτώματα, τα οποία επηρεάζουν αρνητικά την ποιότητα ζωής τους, σύμφωνα με δημοσίευμα της ειδησεογραφικής ιστοσελίδας Bloomberg. Είναι πλέον γνωστό ότι ο SARS-COVID-2 αφήνει σωρεία επιπλοκών σε κάποιο ποσοστό ασθενών. Οι αποθεραπευθέντες αντιμετωπίζουν σωματικά, γνωσιολογικά και ψυχολογικά προβλήματα, όπως ουλές στους πνεύμονες, κόπωση ή ακόμη και χρόνιες καρδιακές παθήσεις. «Οι μακροπρόθεσμες σωματικές επιπτώσεις θα επηρεάσουν την ικανότητα των αποθεραπευθέντων να εργάζονται, επιβαρύνοντας σοβαρά τις εθνικές οικονομίες. Ακόμη, όμως, δεν έχουμε αρκετά στοιχεία», λέει ο Χάνες Σβαντ, βοηθός καθηγητή Κοινωνικής Πολιτικής στο Πανεπιστήμιο Northwestern του Ιλινόι.

Αν και παραμένει άγνωστο πόσοι ασθενείς διατηρούν χρόνια συμπτώματα, βρετανική μελέτη έδειξε ότι όσοι ασθένησαν «ελαφρά» εμφάνιζαν συχνότερα «περίεργα», περιοδικά συμπτώματα. Ο επικεφαλής της έρευνας, καθηγητής Γενετικής Επιδημιολογίας στο King’s College του Λονδίνου, Τιμ Σπέκτορ, λέει: «Οσο περισσότερα μαθαίνουμε για τον κορωνοϊό, τόσο πιο παράξενα γίνονται τα πράγματα». Η έλλειψη πλήρους κλινικής εικόνας, η ελλειμματική παρακολούθηση αποθεραπευθέντων και τα ελλιπή στοιχεία για τον αριθμό των κρουσμάτων δυσχεραίνουν κάθε προσπάθεια εκτίμησης των μακροχρόνιων υγειονομικών και οικονομικών επιπτώσεων της πανδημίας. Οι πληροφορίες αυτές θα είναι, όμως, κρίσιμες για την πρόβλεψη των χρηματοδοτικών αναγκών της κοινωνικής πρόνοιας στα χρόνια μετά την COVID-19.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή