Υπόθεση Ναβάλνι: Το Κρεμλίνο αρνείται κάθε εμπλοκή

Υπόθεση Ναβάλνι: Το Κρεμλίνο αρνείται κάθε εμπλοκή

2' 1" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Κατηγορηματικά απορρίπτει το Κρεμλίνο την κατηγορία περί εμπλοκής του Ρώσου προέδρου Βλαντιμίρ Πούτιν στην υπόθεση δηλητηρίασης του δριμύτατου επικριτή του, Αλεξάντερ Ναβάλνι. Ο Ντμίτρι Πεσκόφ, εκπρόσωπος του Κρεμλίνου, χαρακτήρισε τις αναφορές στη δηλητηρίαση του Ναβάλνι «υπερβολικά βιαστικές» και τις κατηγορίες εναντίον του Ρώσου προέδρου «κενούς θορύβους» και «ανούσιες κουβέντες».

Ο Ναβάλνι νοσηλεύεται σε τεχνητό κώμα στο νοσοκομείο Charité του Βερολίνου και οι ειδικοί εκτιμούν ότι έχει δηλητηριαστεί με έναν αναστολέα χολινεστεράσης, μια κατηγορία ουσιών που περιλαμβάνεται σε φάρμακα (όπως κατά του Αλτσχάιμερ), νευροτοξικούς παράγοντες και παρασιτοκτόνα. Ο Ρώσος αξιωματούχος ξεκαθάρισε ότι δεν πρόκειται να διενεργηθεί ποινική έρευνα στη Ρωσία, όπως καλούν τα κράτη της Δύσης, εάν οι γιατροί δεν αναγνωρίζουν επακριβώς το δηλητήριο.

Μέχρι στιγμής, οι Γερμανοί ειδικοί δεν έχουν καταφέρει να ταυτοποιήσουν τον τοξικό παράγοντα που ευθύνεται για την αιφνίδια αδιαθεσία του Ναβάλνι κατά τη διάρκεια πτήσης την περασμένη Πέμπτη. Ωστόσο, του χορηγείται ατροπίνη, το ίδιο αντίδοτο που χορηγήθηκε στον Σεργκέι Σκριπάλ και στην κόρη του Γιούλια, μετά την επίθεση εναντίον τους με τον νευροτοξικό παράγοντα Novichok στο Σάλσμπουρι της Βρετανίας.

Ο Πεσκόβ ισχυρίστηκε, εξάλλου, ότι πολλά φαρμακευτικά σκευάσματα πιθανώς να προκάλεσαν την πτώση των επιπέδων χολινεστεράσης στον Ρώσο ακτιβιστή. Η χολινεστεράση είναι ένζυμο, το οποίο είναι απαραίτητο για την ομαλή λειτουργία του νευρικού συστήματος. «Ούτε οι γιατροί μας ούτε οι Γερμανοί αναγνώρισαν την ουσία. Αν ταυτοποιηθεί και πράγματι υπήρξε δηλητηρίαση, τότε σίγουρα αυτό θα αποτελέσει την αιτία μιας έρευνας», δήλωσε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου.

Πολλά κράτη της Δύσης απαίτησαν από τη Ρωσία να διενεργήσει έρευνα για το συμβάν. Η Γαλλία χθες, μέσω του υπουργείου Εξωτερικών, απηύθυνε έκκληση για ανεξάρτητη έρευνα στις συνθήκες του συμβάντος, ενώ τη Δευτέρα η καγκελάριος της Γερμανίας Αγκελα Μέρκελ και ο υπουργός Εξωτερικών Χάικο Μάας, σε ανακοίνωσή τους, τόνισαν την ανάγκη να εντοπισθούν και να λογοδοτήσουν οι υπεύθυνοι για την εγκληματική ενέργεια, και να ερευνηθεί ενδελεχώς και με πλήρη διαφάνεια το περιστατικό. Ανάλογη στάση τήρησε και ο πρέσβης των ΗΠΑ στη Ρωσία, επισημαίνοντας ότι η απόδειξη της δηλητηρίασης του Αλεξάντερ Ναβάλνι θα αποτελέσει σημείο καμπής για τις διμερείς σχέσεις.

Τέλος, ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου δήλωσε ότι δεν διαθέτει καμία πληροφορία για την πιθανή παρακολούθηση του Ναβάλνι πριν από τη δηλητηρίαση και κατέρριψε τους ισχυρισμούς για δήθεν τάση του Κρεμλίνου να δηλητηριάζει τους επικριτές του. «Πρέπει να συμφωνήσετε ότι γίνονται πολλές δηλητηριάσεις σε όλα τα κράτη του κόσμου καθημερινά. Αν αναφερθούμε στη συγκεκριμένη υπόθεση, μπορούμε να ενεργήσουμε μόνο με λεπτομερείς πληροφορίες που αυτή τη στιγμή δεν διαθέτουμε», κατέληξε ο Ρώσος αξιωματούχος.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή