ΚΟΣΜΟΣ

Υπόθεση ομαδικού βιασμού στην Αίγυπτο

ypothesi-omadikoy-viasmoy-stin-aigypto-2394163

ΚΑΪΡΟ. Τη σύλληψη ομάδας ανδρών διέταξαν χθες οι αιγυπτιακές αρχές, με σκοπό να τους ασκηθούν διώξεις για ομαδικό βιασμό, που σημειώθηκε σε ξενοδοχείο του Καΐρου. Η υπόθεση έχει προκαλέσει σάλο στη χώρα, αλλά και σπάνια συζήτηση για τα σεξουαλικά εγκλήματα εις βάρος γυναικών, πυροδοτώντας κίνημα αντίστοιχο με αυτό του #MeToo στη Δύση.

Η αδιαφορία της αστυνομίας στο περιστατικό του ομαδικού βιασμού, που έγινε το 2014, εξηγείται καθώς έξι από τους δράστες ανήκουν σε ισχυρές οικογένειες, σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας Haaretz. Η αποκάλυψη της υπόθεσης μέσω λογαριασμού στο Instagram, ο οποίος ειδικεύεται να ξεσκεπάζει σεξουαλικούς εγκληματίες, προκάλεσε οργή τον Ιούλιο. Ως ένας από τους δράστες του βιασμού κατονομάσθηκε φοιτητής, γιος εύπορης οικογένειας, ο οποίος φέρεται να έχε βιάσει και κακοποιήσει πολλές νέες γυναίκες. Οι αιγυπτιακές αρχές ανακοίνωσαν πριν από λίγες ημέρες τη σύλληψή του. «Η εισαγγελία διέταξε τη σύλληψη του κατηγορουμένου στην επίθεση κατά της νέας γυναίκας στο ξενοδοχείο Φέρμοντ το 2014», ανέφερε σε χθεσινή της ανακοίνωση η εισαγγελία του Καΐρου. Την έρευνα εγκαινίασε η αιγυπτιακή δικαιοσύνη τον προηγούμενο μήνα, ύστερα από τις αποκαλύψεις μέσω του Instagram και τις μαρτυρίες νέων ανθρώπων που βρίσκονταν εκείνο το βράδυ στο πάρτι στο ξενοδοχείο Φέρμοντ και προθυμοποιήθηκαν να καταθέσουν.

Σε ανακοίνωσή του, το κρατικό Εθνικό Συμβούλιο Γυναικών χαιρέτισε την πρωτοβουλία της εισαγγελίας, χαρακτηρίζοντάς την σαφές μήνυμα προς κάθε γυναίκα, η οποία έχει αισθανθεί υποβαθμισμένη στη συντηρητική κοινωνία της Αιγύπτου. Ο ομαδικός βιασμός του 2014 είναι η πιο πολυσυζητημένη και αμφιλεγόμενη υπόθεση σεξουαλικής βίας στην Αίγυπτο των τελευταίων ετών, με μέλη φεμινιστικών οργανώσεων να εκτιμούν ότι οι γυναίκες που καταγγέλλουν σεξουαλικά εγκλήματα αντιμετωπίζονται με καχυποψία ή ακόμη και περιφρόνηση από τις αστυνομικές και δικαστικές αρχές. Πρόσφατα, συντηρητικοί εισαγγελείς άσκησαν διώξεις εναντίον πολλών γυναικών για «πρόσκληση σε ακολασία», εξαιτίας τραγουδιών και χορών που είχαν δημοσιεύσει στη δημοφιλή εφαρμογή βίντεο TikTok.

Την περασμένη εβδομάδα, το αιγυπτιακό Κοινοβούλιο ενέκρινε οριστικά νόμο για την προστασία της ταυτότητας θυμάτων σεξουαλικής βίας, σε μια προσπάθεια να καταστεί ευκολότερη η καταγγελία τέτοιων αδικημάτων χωρίς το θύμα να στιγματίζεται.