ΗΠΑ: Στους δρόμους οι ακτιβιστές κατά του ρατσισμού

ΗΠΑ: Στους δρόμους οι ακτιβιστές κατά του ρατσισμού

2' 3" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τη στιγμή που οι ομιλητές στο συνέδριο των Ρεπουμπλικανών προσπαθούσαν να πείσουν το εκλογικό σώμα στις ΗΠΑ ότι δεν υπάρχει συστημικός ρατσισμός στη χώρα, στο Ουισκόνσιν μαίνονταν οι διαδηλώσεις κατά της αστυνομικής βίας εις βάρος των μαύρων μετά το βίντεο που κυκλοφόρησε και δείχνει Αφροαμερικανό να δέχεται πισώπλατα και αναίτια πυρά από αστυνομικό, μπροστά στα μάτια των τριών ανήλικων παιδιών του.

Στην πόλη Κενόσα, όπου σημειώθηκε το επεισόδιο, κτίρια πυρπολήθηκαν και δυνάμεις ασφαλείας συγκρούστηκαν με διαδηλωτές που αψήφησαν την απαγόρευση κυκλοφορίας.

Ο 29χρονος Τζέικομπ Μπλέικ παραμένει στην εντατική ύστερα από επέμβαση στην οποία υποβλήθηκε, ενώ οι γιατροί του δήλωσαν πως θα χρειαστεί και άλλες εγχειρήσεις. Παράλληλα, ο πατέρας του αποκάλυψε πως μετά τα αστυνομικά πυρά είναι παράλυτος από τη μέση και κάτω. Ο Μπλέικ, ο οποίος επιχείρησε να παρέμβει σε έναν καβγά μεταξύ δύο γυναικών, δέχθηκε επτά πυρά από αστυνομικό, εκ των οποίων τα τέσσερα βρήκαν τον στόχο τους. Τα παιδιά του, 3, 5 και 8 ετών, ήταν μάρτυρες του βίαιου περιστατικού. «Μπορείτε να φανταστείτε τα ψυχολογικά προβλήματα αυτών των μωρών για το υπόλοιπο της ζωής τους», είπε ο δικηγόρος της οικογένειας.

Βίντεο που τράβηξε γείτονας του Μπλέικ τον δείχνει να μπαίνει στο SUV του, απομακρυνόμενος από δύο αστυνομικούς που τον σημαδεύουν στην πλάτη. Ανοίγει την πόρτα του οχήματος και ένας από τους δύο αστυνομικούς τον τραβάει από το πουκάμισο και του ρίχνει επτά πυροβολισμούς. Αγνωστο παραμένει τι μπορεί να είδαν οι δύο αστυνομικοί στο αυτοκίνητο του θύματος. Το επεισόδιο ερευνάται από το υπουργείο Δικαιοσύνης του Ουισκόνσιν, που δεν έχει δημοσιοποιήσει λεπτομέρειες. Η αστυνομία της Κενόσα έχει παραπέμψει όλες τις σχετικές ερωτήσεις στους ανακριτές της πολιτείας. Πρόκειται όμως για το πιο πρόσφατο κρούσμα αστυνομικής βίας εις βάρος μαύρων, τρεις μήνες μετά τον θάνατο του Τζορτζ Φλόιντ στη Μινεάπολη και τις ογκώδεις διαδηλώσεις διαμαρτυρίας στις ΗΠΑ.

Εκτός από το Ουισκόνσιν, ολονύχτιες συγκρούσεις σημειώθηκαν σε πολλές πόλεις της χώρας, από το Πόρτλαντ και το Σιάτλ έως τη Μινεάπολη, ενώ στη Νέα Υόρκη διαδηλωτές κατέκλυσαν τη γέφυρα του Μπρούκλιν. Ειδικά στο Πόρτλαντ τα επεισόδια συνεχίζονται εδώ και πολλές εβδομάδες. Χθες η αστυνομία συνέλαβε πολλούς διαδηλωτές αφότου άναψαν φωτιά στα γραφεία αστυνομικών συνδικαλιστών. Στο Σιάτλ πυρπολήθηκαν πολλά κτίρια, ένας διαδηλωτής συνελήφθη και ένας αστυνομικός τραυματίστηκε. Στη Μινεάπολη, οι διαδηλωτές συμπεριλαμβανομένου ενός ένοπλου άνδρα σταμάτησαν τεθωρακισμένο όχημα της αστυνομίας, μέχρι που οι αστυνομικοί άνοιξαν τον δρόμο με τη χρήση δακρυγόνων. Ο μπασκετμπολίστας Λεμπρόν Τζέιμς, από τους πλέον διάσημους εκπροσώπους του κινήματος «Black Lives Matter», δήλωσε ενώπιον δημοσιογράφων ότι «ως μαύροι πολίτες στην Αμερική είμαστε τρομοκρατημένοι». 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή