Μεταμόσχευση οργάνων που καταψύχθηκαν

Μεταμόσχευση οργάνων που καταψύχθηκαν

2' 22" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Καναδοί επιστήμονες κατάφεραν με απολύτη επιτυχία να καταψύξουν ολόκληρα όργανα ποντικών χωρίς να διαταράξουν σε τίποτα τη λειτουργία τους, αναφέρεται σε μελέτη που δημοσιεύεται στο περιοδικό Nature. Το νέο επίτευγμα ενδέχεται να επιστρέψει στους γιατρούς στο μέλλον να διατηρούν τα όργανα προς μεταμόσχευση σε βαθιά κατάψυξη μέχρις ότου βρεθεί ο κατάλληλος λήπτης. Επί του παρόντος, τα όργανα δεν είναι δυνατόν να καταψυχθούν και να συντηρηθούν, ώστε να χρησιμοποιηθούν αργότερα, αφού οι διαδικασίες κατάψυξης και απόψυξης καταστρέφουν τους ιστούς.

Οι ερευνητές

Οι Καναδοί ερευνητές, αφού αφαίρεσαν τις ωοθήκες από τα ποντίκια, τις αποθήκευσαν μέσα σε υγρό άζωτο, ενώ στη συνέχεια τις μεταμόσχευσαν σε άλλους γενετικώς όμοιους ποντικούς. Παρότι τα μοσχεύματα ωοθηκών είχαν απολέσει μέρος του δυναμικού τους εξαιτίας της κατάψυξης, αποδείχθηκε ότι περισσότερες από τις μισές είχαν φυσιολογική ωορηξία, ενώ ένα από τα ποντίκια κυοφόρησε.

Σωτήρια τεχνική

Ο βασικός ερευνητής που συντόνισε την προσπάθεια, καθηγητής Ρότζερ Γκόζντεν του Πανεπιστημίου ΜακΓκίλ, που βρίσκεται στο Μόντρεαλ του Καναδά, τόνισε ότι αν στο μέλλον η τεχνική εφαρμοστεί στους ανθρώπους θα αποδειχθεί σωτήρια για γυναίκες και παιδιά που χάνουν την αναπαραγωγική τους ικανότητα εξαιτίας της χημειοθεραπείας.

Γενικότερα, η εξέλιξη των τεχνικών κατάψυξης θα καταστήσει δυνατή τη φύλαξη και επιτυχή μεταμόσχευση και άλλων οργάνων. Προς το παρόν, όμως, η διαδικασία αυτή προκαλεί μη ανεστρέψιμες βλάβες στα αιμοφόρα αγγεία.

Ο καθηγητής Γκόζντεν υπογράμμισε ότι το μήνυμα που αποστέλλει η μεγάλη επιστημονική επιτυχία στην κοινή γνώμη αλλά και τους ειδικούς είναι ότι είναι εφικτή η μεταμόσχευση ολόκληρων οργάνων. «Οι μεταμοσχεύσεις κατεψυγμένων οργάνων δεν ήταν επιτυχείς, αλλά αυτό δεν πρέπει να προκαλεί έκπληξη, επειδή 50 χρόνια μετά την πρώτη επιτυχημένη κατάψυξη σπέρματος τα αποτελέσματα δεν είναι πάντα τέλεια».

Ο καθηγητής Γκόζντεν τόνισε ότι θα αποδειχθεί δυσκολότερη η κατάψυξη ανθρώπινων οργάνων, επειδή είναι μεγαλύτερα σε μέγεθος.

Πάντως, τα αιμοφόρα αγγεία, που είναι μεγαλύτερα, θα εμφανίσουν λιγότερα προβλήματα κατά τη διάρκεια της επέμβασης.

Επιτυχές πείραμα

Πριν από ένα χρόνο, Αυστραλοί επιστήμονες είχαν μεταμοσχεύσει σε ποντικούς ιστό ανθρώπινης ωοθήκης, τον οποίο είχαν προηγουμένως καταψύξει και αποψύξει. Το πείραμα στέφθηκε με επιτυχία, καθώς τα ωοθηλάκια, που θα εξελίσσονταν έτσι ώστε να απελευθερώσουν ωάρια, άρχισαν να αναπτύσσονται με τρόπο παρόμοιο προς τον συμβατικό ιστό των ωοθηκών. Τότε η δρ Ντέμπρα Γκουκ, ερευνήτρια του Royal Women΄s Hospital, είχε δηλώσει ότι η διατήρηση της λειτουργικότητας των ωοθηλακίων, παρά την κατάψυξή τους, θα μπορούσε να εφαρμοστεί κλινικώς σε γυναίκες. Πάντως, η πρώτη απόπειρα εμφύτευσης τέτοιου ιστού σε Αμερικανίδα απέτυχε, αφού τα ωοθηλάκια δεν αναπτύχθηκαν. Μόνο τριάντα μωρά γεννήθηκαν από τη γονιμοποίηση αποψυγμένων ωαρίων σε όλο τον κόσμο.

Το φιλμ «Σε εχθρικό έδαφος» του Τζον Μουρ, συντονίζεται με τη χειρότερη έκφραση της τρέχουσας πολιτικής Μπους. Μια «αληθινή» ιστορία Αμερικανού πιλότου στα μετόπισθεν του «εχθρού» στη Βοσνία, υπερακοντίζει όλες τις παλαιές ψυχροπολεμικές αφέλειες και αισχρότητες: Οι φρικτοί Σέρβοι, οι καλοί Αμερικανοί, ο άτρωτος ήρωας σμηναγός. Πολεμικά παιχνιδάκια «ντοπαρισμένα» με τα τεχνικά εφέ και το αυθαίρετο μοντάζ. (Τζιν Χάκμαν, «ωχρός φευ», Οουεν Γουίλσον, Γκάμπριελ Μαχτ).

comment-below Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT