Στον φόβο ποντάρει ο Τραμπ

2' 24" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Πιστός στη συνήθειά του να παραβιάζει κάθε κανόνα της πολιτικής ορθότητας στάθηκε ο Ντόναλντ Τραμπ στην ομιλία του για την αποδοχή του προεδρικού χρίσματος, με την οποία έκλεισε το τετραήμερο προεκλογικό συνέδριο των Ρεπουμπλικανών.

Ο Αμερικανός πρόεδρος εκφώνησε την ομιλία του από μια τεράστια εξέδρα που είχε στηθεί στον κήπο του Λευκού Οίκου, με φόντο το ιστορικό κτίριο που αποτελεί για τους ομοεθνείς του σύμβολο εθνικής ενότητας. Η πολιτική παράδοση και η νομοθεσία των ΗΠΑ απαγορεύουν στους αξιωματούχους της εκτελεστικής εξουσίας να χρησιμοποιούν για κομματικούς σκοπούς τα προνόμια που τους παρέχονται για την άσκηση των καθηκόντων τους χάρη στα χρήματα των φορολογουμένων.

Απέναντι στον Τραμπ κάθονταν περίπου 1.500 υποστηρικτές του, παραβιάζοντας τους κανόνες που έχει επιβάλει η ίδια η κυβέρνησή του για την προστασία της δημόσιας υγείας από την COVID-19. Τη στιγμή που η πανδημία «θερίζει» γύρω στις 1.000 ζωές Αμερικανών κάθε ημέρα, οι οπαδοί του προέδρου δεν φορούσαν μάσκες και δεν τηρούσαν στοιχειώδεις αποστάσεις ασφαλείας. Σε ό,τι αφορά το πολιτικό περιεχόμενο της ομιλίας, ο Ντόναλντ Τραμπ επένδυσε κατά κύριο λόγο στον φόβο, εξαπολύοντας δριμεία επίθεση εναντίον του Δημοκρατικού αντιπάλου του Τζο Μπάιντεν σε θέματα νόμου και τάξης. «Ουδείς θα είναι ασφαλής στην Αμερική του Μπάιντεν», ισχυρίστηκε ο Τραμπ, εμφανίζοντας τον ανθυποψήφιό του ως όμηρο της άκρας Αριστεράς και εξαιρετικά ελαστικό σε θέματα ασφαλείας. «Αυτές οι εκλογές θα κρίνουν αν θα προστατέψουμε τους νομοταγείς Αμερικανούς ή αν θα αφήσουμε λυτά τα χέρια στους προπαγανδιστές της αναρχικής βίας και στους εγκληματίες που απειλούν τους πολίτες», προσέθεσε. Σε άλλο σημείο, ισχυρίστηκε ότι οι αστυνομικοί «πλέον φοβούνται να αναλάβουν δράση» και ότι εφόσον κερδίσει μια δεύτερη τετραετία, είναι αποφασισμένος να «ξαναδώσει ισχύ στις δυνάμεις επιβολής του νόμου, στην αστυνομία μας».

Επιπλέον, ο Αμερικανός πρόεδρος υποστήριξε ότι επί των ημερών του το Ρεπουμπλικανικό Κόμμα οικοδόμησε «την ισχυρότερη οικονομία στην ιστορία της χώρας», μια πορεία που ανακόπηκε λόγω της πανδημίας, αλλά είναι βέβαιο ότι θα ανακάμψει δυναμικά σε μια δεύτερη τετραετία του. Από την ομιλία δεν έλειψε η αισιόδοξη πρόβλεψη ότι οι ΗΠΑ θα διαθέτουν μέχρι το τέλος της χρονιάς, «ίσως και νωρίτερα», το ποθητό εμβόλιο για τον κορωνοϊό.

Ούτε μία φορά στην ομιλία Τραμπ δεν ακούστηκε το όνομα Τζέικομπ Μπλέικ, του άοπλου μαύρου που τραυματίστηκε βαρύτατα από λευκούς αστυνομικούς πρόσφατα, γεγονός που πυροδότησε τον νέο γύρο φυλετικών ταραχών στην Κενόσα του Ουισκόνσιν. Τη συμπάθειά του προς τον Μπλέικ και τα άλλα θύματα αστυνομικής αυθαιρεσίας ανέλαβε να εκφράσει ένας άλλος ομιλητής της τελευταίας ημέρας του συνεδρίου, ο υπουργός Οικισμού και Πολεοδομίας Μπεν Κάρσον, ο πλέον υψηλόβαθμος μαύρος αξιωματούχος στην κυβέρνηση του 45ου προέδρου.

Τον Ντόναλντ Τραμπ παρουσίασε στο κοινό η κόρη του Ιβάνκα. Την ίδια ώρα, αρκετοί διαδηλωτές είχαν συγκεντρωθεί γύρω από τον Λευκό Οίκο για ένα «θορυβώδες πάρτι», μια προσπάθεια να δημιουργήσουν πανδαιμόνιο με εκκωφαντική μουσική, σειρήνες και καραμούζες, για να εμποδίσουν την εκφορά της προεδρικής ομιλίας. Κάποιοι διαδηλωτές δημιούργησαν επεισόδιο με τον Ρεπουμπλικανό γερουσιαστή Ραντ Πολ, τον οποίο περικύκλωσαν και αποδοκίμαζαν καθώς αποχωρούσε από την εκδήλωση.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή