Μήνυμα ειρήνης από τους ηγέτες των Εκκλησιών

Μήνυμα ειρήνης από τους ηγέτες των Εκκλησιών

1' 51" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Περιστοιχισμένος από 200 προκαθήμενους διαφορετικών θρησκειών και δογμάτων, ανάμεσά τους και ο Οικουμενικός Πατριάρχης Κωνσταντινουπόλεως Βαρθολομαίος, ο Πάπας Ιωάννης Παύλος ο B΄ κάλεσε χθες, Παγκόσμια Ημέρα Προσευχής στη μεσαιωνική πόλη της Ασίζης, τους πιστούς όλου του κόσμου να αναρωτηθούν εάν έχουν πράξει τα δέοντα ώστε να διαλύσουν τα ζοφερά νέφη της τρομοκρατίας, του μίσους, της ένοπλης σύρραξης, που τους τελευταίους μήνες κάλυψαν τους ορίζοντες της ανθρωπότητας.

«Βρισκόμαστε εδώ ως εκπρόσωποι διαφόρων θρησκειών προκειμένου να αναρωτηθούμε ενώπιον του Υψίστου για την αφοσίωσή μας στην ειρήνη, να επισφραγίσουμε την κοινή μας επιθυμία για έναν κόσμο περισσότερο δίκαιο και αλληλέγγυο», είπε ο Προκαθήμενος της Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας, απευθυνόμενος προς το πλήθος 3.000 πιστών που παρέστησαν στην προσευχή για την ειρήνη, στην Ασίζη, στον τάφο του Αγίου Φραγκίσκου, κήρυκα και συμβόλου της ειρήνης.

«Εάν επιθυμούμε να ζήσουμε εν αρμονία με τους γείτονές μας, οφείλουμε να δώσουμε τροφή στους πεινώντες, περίθαλψη στους ασθενούντες. Οφείλουμε να μοιράσουμε τα αγαθά τα οποία ορισμένοι εξ ημών διαθέτουν με τους πολλούς που τα στερούνται», ήταν το μήνυμα του Οικουμενικού Πατριάρχη Κωνσταντινουπόλεως Βαρθολομαίου του A΄, ο οποίος σήμερα το πρωί στις 11.30 θα έχει κατ’ ιδίαν συνάντηση με τον Πάπα.

Καρδινάλιοι, ραββίνοι και ιμάμηδες, καθολικοί μοναχοί με το μάλλινο ράσο στο χρώμα της γης, μαυροντυμένοι μουσουλμάνοι και βουδιστές με ρούχα στο χρώμα που έχει το σαφράνι, Σικ με τουρμπάνια και ινδουιστές με απέριττη ενδυμασία έδωσαν χθες το στίγμα αυτού που ορισμένοι παριστάμενοι χαρακτήρισαν «θρησκευτικό πλουραλισμό».

«Ποτέ ξανά βία, ποτέ ξανά πόλεμος, ποτέ ξανά τρομοκρατία. Είθε στο όνομα του Κυρίου, όλες οι θρησκείες να φέρουν την ειρήνη, τη συγγνώμη και τη ζωή. Αγάπη σε όλους», ήταν το μήνυμα του Πάπα. Είθε να εισακουσθεί, αν και η προτροπή του ραββίνου Ισραέλ Σίνγκερ προς Παλαιστινίους και η απάντηση που έλαβε από τον μεγάλο ιμάμη του τεμένους αλ Αζάρ της Αιγύπτου, αν μη τι άλλο μαρτυρούν ότι και εν ώρα προσευχής τηρούνται ορισμένες ισορροπίες.

«Πρέπει να καλέσουμε τους ανθρώπους μας και εσείς τους δικούς σας να αναρωτηθούν εάν εδάφη και τόποι είναι πιο σημαντικοί από τις ανθρώπινες ζωές. Εάν δεν συνειδητοποιήσουμε αυτό, τότε δεν θα υπάρξει ειρήνη», είπε ο ραββίνος στο μήνυμά του. Περί της «αποκαταστάσεως των νόμιμων κατόχων σύμφωνα με τα δικαιώματά τους» έκανε λόγο ο ιμάμης Σαγέντ Τανταουί, προφανώς αναφερόμενος στα παλαιστινιακά εδάφη.

comment-below Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT