Λίβανος: Χαρίρι και Χεζμπολάχ πρότειναν τον Μουστάφα Αντίμπ για νέο πρωθυπουργό

Λίβανος: Χαρίρι και Χεζμπολάχ πρότειναν τον Μουστάφα Αντίμπ για νέο πρωθυπουργό

1' 50" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τον πρεσβευτή του Λιβάνου στη Γερμανία, Μουστάφα Αντίμπ, πρότειναν για νέο πρωθυπουργό της χώρας ο Σαάντ αλ-Χαρίρι και η Χεζμπολάχ, ενόψει της επίσκεψης του προέδρου της Γαλλίας, Εμανουέλ Μακρόν. Ο κ. Αντίμπ αναμένεται να οριστεί σήμερα Δευτέρα νέος πρωθυπουργός.

Ο πρόεδρος της Γαλλίας θα έχει κεντρικό ρόλο στις διεθνείς προσπάθειες να πειστούν οι πολιτικοί αρχηγοί του Λιβάνου να διαχειριστούν τη χρηματοπιστωτική κρίση, η οποία είχε καταρρακώσει την οικονομία ακόμη και πριν από την τεράστια έκρηξη που σημειώθηκε στο λιμάνι της Βηρυτού στις 4 Αυγούστου και στοίχισε τη ζωή σε περίπου 190 ανθρώπους.

Ο κ. Αντίμπ αναδείχτηκε σε κορυφαίο υποψήφιο για την θέση του πρωθυπουργού έχοντας προταθεί χθες από δύο πρώην πρωθυπουργούς, ανάμεσά τους και ο Σαάντ αλ-Χαρίρι, ο οποίος ηγείται του μεγαλύτερου σουνιτικού κόμματος της χώρας. Το αξίωμα του πρωθυπουργού πρέπει να αναλάβει ένας σουνίτης.

Ο πρώην πρωθυπουργός Νατζίμπ Μικάτι ήταν ο πρώτος βουλευτής ο οποίος επισήμως πρότεινε τον Αντίμπ στις διαβουλεύσεις που διεξήχθησαν στο προεδρικό μέγαρο. Ο πρόεδρος Μισέλ Αούν είναι υποχρεωμένος να ορίσει τον υποψήφιο με την μεγαλύτερη υποστήριξη μεταξύ των βουλευτών.

Ανώτεροι Λιβανέζοι αξιωματούχοι δήλωσαν ότι ο κ. Μακρόν άσκησε πιέσεις στους αρχηγούς των κομμάτων για να συμφωνήσουν σε έναν υποψήφιο δύο ημέρες προτού καταλήξουν στο πρόσωπο του κ. Αντίμπ. Την περασμένη εβδομάδα οι Λιβανέζοι πολιτικοί αρχηγοί είχαν καταλήξει σε αδιέξοδο ως προς τον επόμενο πρωθυπουργό. Ο κ. Μακρόν αναμένεται να φθάσει στον Λίβανο αργά απόψε και αύριο θα συναντηθεί με πολιτικούς.

Ο 48χρονος Αντίμπ έχει διδακτορικό στις νομικές και πολιτικές επιστήμες και έχει διατελέσει σύμβουλος του Μικάτι. Είναι πρεσβευτής στη Γερμανία από το 2013 και έχει διδάξει σε πανεπιστήμια του Λιβάνου και της Γαλλίας.

Οι βουλευτές της υποστηριζόμενης από το Ιράν σιιτικής οργάνωσης του Λιβάνου, Χεζμπολάχ, πρότειναν τον Αντίμπ για πρωθυπουργό, όπως ανακοίνωσε ο επικεφαλής της κοινοβουλευτικής της ομάδας έπειτα από συνάντηση με τον πρόεδρο Αούν, ενώ το ίδιο αναμένεται να πράξει και το άλλο σιιτικό κόμμα, το Κίνημα Άμαλ υπό τον πρόεδρο της Βουλής Ναμπίχ Μπέρι, καθώς και το χριστιανικό κόμμα Ελεύθερο Πατριωτικό Κίνημα, ένας πολιτικός σύμμαχος της Χεζμπολάχ, που ιδρύθηκε από τον Αούν και του οποίου ηγείται ο γαμπρός του προέδρου της χώρας, ο Γκεμπράν Μπασίλ.

Από τη στιγμή που θα οριστεί πρωθυπουργός ξεκινάει η διαδικασία σχηματισμού της νέας κυβέρνησης.

Πηγές: ΑΠΕ-ΜΠΕ, Reuters

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή