Βέλγιο: Ο μακάβριος αστικός μύθος που βγήκε αληθινός

Βέλγιο: Ο μακάβριος αστικός μύθος που βγήκε αληθινός

2' 12" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ενώπιον ενός πολύ μακάβριου ευρήματος βρέθηκαν οι εργαζόμενοι στις εργασίες ανακαίνισης ενός περίτεχνου σιντριβανιού της πόλη Βερβιέ, στο ανατολικό Βέλγιο, με έναν από τους πιο φημισμένους αστικούς μύθους της πόλης να περνάει στη σφαίρα της πραγματικότητας και της ιστορίας.

Το εύρημα ήταν η καρδιά του πρώτου δημάρχου της επαρχιακής πόλης, Πιέρ Ντέιβιντ, ο οποίος ηγήθηκε των δημοτικών αρχών της σε διάφορες φάσεις κατά το πρώτο μισό του 19ου αιώνα. Αποθηκευμένη σε ένα βάζο με οινόπνευμα, τοποθετημένο σε ένα μικρό τσίγκινο κουτάκι, η καρδιά του Ντέιβιντ έγινε… η καρδιά του σιντριβανιού, όταν αυτό εγκαινιάστηκε το 1883. Μία επιγραφή χαραγμένη πάνω στο μικρό κουτί αναγράφει ότι τότε έγινε η τοποθέτηση της στο σιντριβάνι, το οποίο φέρει και το όνομα του. «Η καρδιά του Πιέρ Ντέιβιντ τοποθετήθηκε με ευσέβεια στο μνημείο στις 25 Ιουνίου 1883», αναφέρει χαρακτηριστικά η επιγραφή.

«'Ενας αστικός μύθος της πόλης έγινε πραγματικότητα: το μικρό κουτί βρισκόταν στο πάνω μέρος του σιντριβανιού, ακριβώς δίπλα στην προτομή του Πιέρ Ντέιβιντ, πίσω από μία πέτρα που μετακινήσαμε κατά τη διάρκεια των εργασιών ανακαίνισης», δήλωσε σχετικά o δημοτικός σύμβουλος της πόλης Μαξίμ Ντεγκέι, σημειώνοντας ότι η μικρή κάσα έχει διατηρηθεί σε άριστη κατάσταση παρά το πέρας του χρόνου.

Ο Πιέρ Ντέιβιντ πέθανε σε ηλικία 68 ετών το 1839, μετά από τραυματισμό που προήλθε από πτώση, ενώ εργαζόταν στη χορταποθήκη του. Μετά τον θάνατο του, οι αρχές της πόλης ξεκίνησαν μία εκστρατεία συγκέντρωσης χρημάτων, με σκοπό να χρηματοδοτηθεί η ανέγερση ενός μνημείου προς τιμήν του, ενώ με τη συγκατάθεση της οικογένειας του, αφαιρέθηκε η καρδιά από το σώμα του, ώστε να ενταφιαστεί μέσα στο μνημείο.

Σύμφωνα με την επίσημη ιστοσελίδα του Δήμου, χρειάστηκαν δεκαετίες για να συγκεντρωθούν τα απαραίτητα χρήματα που θα μπορούσαν να υποστηρίξουν τη δημιουργία ενός μνημείου αντάξιου με το μέγεθος της προσωπικότητας του ιστορικού δημάρχου, με αποτέλεσμα ο ενταφιασμός της καρδιάς σε αυτό να λάβει χώρα 44 χρόνια μετά τον θάνατο του.

Ο Πιέρ Ντέιβιντ δραστηριοποιήθηκε στα κοινά του Βελγίου κατά τη διάρκεια του ταραχώδους πρώιμου 19ου αιώνα. Η πρώτη του θητεία ως δήμαρχος έλαβε χώρα την περίοδο 1800-1808, όταν το Βέλγιο βρισκόταν ακόμη κάτω από γαλλικό ζυγό. Κατά την πρώτη του αυτή θητεία, θέσπισε μία πυροσβεστική υπηρεσία για την πόλη το 1802, μία αρκετά σπάνια καινοτομία για την εποχή.

Μερικά χρόνια αργότερα, κατά τη διάρκεια της εξέγερσης κατά του ολλανδικού ζυγού το 1830, η οποία οδήγησε στην εγκαθίδρυση του βελγικού κράτους, ο Ντέιβιντ βρέθηκε πάλι στην καρδιά των γεγονότων, όταν εκλέχθηκε δήμαρχος για δεύτερη φορά. Καθώς η Βερβιέ υπέστη εξαιρετικά σοβαρές καταστροφές κατά τη διάρκεια της εξέγερσης, κύριος σκοπός της δεύτερης θητείας του ήταν η εκ νέου ανέγερση της κατεστραμμένης πόλης, καθήκον που του ανατέθηκε λόγω της ευρείας αποδοχής και αναγνώρισης του.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT