ΚΟΣΜΟΣ

Πομπέο: Οι σχέσεις ΗΠΑ – Κίνας θυμίζουν Ψυχρό Πόλεμο αλλά οι προκλήσεις διαφέρουν

Πομπέο: Οι σχέσεις ΗΠΑ – Κίνας θυμίζουν Ψυχρό Πόλεμο αλλά οι προκλήσεις διαφέρουν

Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Μάικ Πομπέο έκρινε χθες Τρίτη ότι «η αναλογία με τον Ψυχρό Πόλεμο έχει κάποια συνάφεια» όσον αφορά τη διμερή σχέση της χώρας του με την Κίνα, χωρίς να παραλείψει να προσθέσει πως οι προκλήσεις είναι διαφορετικής φύσης.

«Διαφέρει από τον Ψυχρό Πόλεμο στο ότι είμαστε αντιμέτωποι με μια χώρα που έχει 1,4 δισεκατομμύριο κατοίκους», είπε ο Πομπέο στον δημοσιογράφο Λου Ντομπς του Fox Business Network.

«Η αναλογία με τον Ψυχρό Πόλεμο έχει κάποια συνάφεια», συνέχισε. «Οι προκλήσεις διαφέρουν, είναι οικονομικές προκλήσεις», πρόσθεσε.

Ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας έκανε την τοποθέτηση αυτή ερωτηθείς σχετικά με το σχόλιο που έκανε τον περασμένο μήνα ο Γουάνγκ Γι, κορυφαίος Κινέζος διπλωμάτης, για την ανάγκη να αποφευχθεί νέος Ψυχρός Πόλεμος, αναφερόμενος στις εντάσεις ανάμεσα στο Πεκίνο και την Ουάσιγκτον, που δεν σταματούν να κλιμακώνονται.

Ο Πομπέο αναφέρθηκε στις ενέργειες της κυβέρνησης του προέδρου Ντόναλντ Τραμπ για να περιοριστεί η δραστηριότητα κινεζικών εταιρειών όπως η Huawei Technologies και διεμήνυσε ότι θα πρέπει να αναμένονται κι άλλες.

«Και τώρα, θα δείτε μια ευρύτερη προσπάθεια, θα υπάρξουν ανακοινώσεις, νομίζω, μέσα στις επόμενες ημέρες και εβδομάδες (…) Οι ΗΠΑ το αντιμετωπίζουν αυτό πολύ σοβαρά, προς όφελος της αμερικανικής οικονομίας», τόνισε ο ΥΠΕΞ του Τραμπ.

Ο Πομπέο ανέφερε ακόμη πως «ευελπιστεί» πως σύντομα, πολιτιστικά κέντρα που ανήκουν στο κινεζικό Ινστιτούτο Κομφούκιος στα αμερικανικά πανεπιστήμια θα κλείσουν, πράγμα το οποίο αναμένει να έχει περαιωθεί ως το τέλος της χρονιάς.

«Νομίζω οι πάντες αρχίζουν να βλέπουν τον κίνδυνο που απορρέει από αυτά», είπε ο Πομπέο στον Ντομπς, κατηγορώντας τα κέντρα πως προσπαθούν να στρατολογήσουν «κατάσκοπους και συνεργάτες» στα αμερικανικά πανεπιστήμια.

«Νομίζω ότι τα (αμερικανικά ανώτατα εκπαιδευτικά) ιδρύματα αυτά βλέπουν τι γίνεται, κι ευελπιστώ ότι θα καταφέρουν να κλείσουν όλα (τα κέντρα) πριν από το τέλος της τρέχουσας χρονιάς», συμπλήρωσε.

Τον περασμένο μήνα, ο Πομπέο χαρακτήρισε το Ινστιτούτο Κομφούκιος και τα πολιτιστικά κέντρα του στις ΗΠΑ «οντότητα που προωθεί την προπαγάνδα και την κακόβουλη επιρροή του Πεκίνου παγκοσμίως» κι απαίτησε να εγγραφεί στον κατάλογο των ξένων κυβερνητικών αποστολών.

Πηγή: ΑΠΕ –  ΜΠΕ, Reuters