O Φίνι διορίσθηκε και επισήμως

2' 0" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Αποστόμωσε χθες τους επικριτές του ο Βαλερί Ζισκάρ Ντ’ Εστέν. Κατέστησε σαφές ότι θα επιτελέσει το έργο του προέδρου της Συντακτικής Συνέλευσης αμισθί, θέτοντας τέρμα σε μία συζήτηση εις βάρος του που θα μπορούσε να χαρακτηρισθεί τουλάχιστον κακόγουστη.

Σε πρώτη φάση τους δικούς του επικριτές «αποστόμωσε» χθες και ο Σίλβιο Μπερλουσκόνι, ο οποίος επισημοποίησε τον διορισμό του Τζιανφράνκο Φίνι ως εκπροσώπου της ιταλικής κυβέρνησης στην υπό τον κ. Ντ’ Εστέν Συνέλευση.

«Ναι, εκπρόσωπος θα είναι ο κ. Φίνι», δήλωσε ορθά κοφτά προς το Γαλλικό Ραδιόφωνο ο Ιταλός πρωθυπουργός, για να ξεκαθαρίσει στη συνέχεια και το θέμα της διπλής εκπροσώπησης της Ιταλίας, που ανακύπτει λόγω της παρουσίας του Τζουλιάνο Αμάτο στη θέση του πρώτου αντιπροέδρου της Συνέλευσης.

«Εάν το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο αποφασίσει ότι κάποιος πρέπει να αποχωρήσει, αυτός θα είναι ο κ. Αμάτο και όχι ο κ. Φίνι», εξήγησε ο κ. Μπερλουσκόνι, ο οποίος μεταβαίνει τη Δευτέρα στις Βρυξέλλες για συνομιλίες με την ιδιότητα του υπουργού των Εξωτερικών. «O κ. Αμάτο έχει ήδη δηλώσει ότι θα παραιτηθεί από το αξίωμα του αντιπροέδρου, διότι δεν μπορεί να το κατέχει ως εκπρόσωπος μιας κυβέρνησης την οποία αντιπολιτεύεται», διευκρίνισε περαιτέρω.

Δεν είναι εξακριβωμένο εάν ο κ. Μπερλουσκόνι θέλει να ενσπείρει τη διχόνοια. Αυτό που σίγουρα κατόρθωσε είναι να προκαλέσει συζητήσεις και κυρίως τη δυσαρέσκεια της Γερμανίας, της Σουηδίας και της Ολλανδίας λόγω της παρουσίας στη Συντακτική Συνέλευση του ηγέτη της Εθνικής Συμμαχίας, παρά την πρόσφατη εκ μέρους του αποκήρυξη του Μπενίτο Μουσολίνι, ότι δεν τον θεωρεί πλέον «σημαντικότερο άνδρα του 20ού αιώνα».

Στις Βρυξέλλες χθες οι πρέσβεις των χωρών-μελών δεν κατόρθωσαν να καταλήξουν σε κάποια συμφωνία ως προς τον αριθμό των Ιταλών εκπροσώπων. Τώρα φοβούνται ότι εάν επιτραπεί στην Ιταλία η διπλή εκπροσώπηση, το ίδιο θα απαιτήσει και το Βέλγιο, που ήδη εκπροσωπείται από τον πρώην υπουργό Εξωτερικών Ζαν Λικ Ντεέν στη θέση του δεύτερου αντιπροέδρου της Συνέλευσης.

Ενδιαμέσως, μια άλλη εξέλιξη περιέπλεξε περαιτέρω την κατάσταση. H Δανία ανακοίνωσε ότι ένας από τους δύο εκπροσώπους της στη Συνέλευση θα είναι ο αντιπρόεδρος του ακροδεξιού και ευρωφοβικού Δανικού Λαϊκού Κόμματος, Πέτερ Σκάαρουπ. Προς εξισορρόπησιν ο έτερος εκπρόσωπος είναι ο Χένρικ Νταμ, Φιλελεύθερος και πρώην υπουργός Εξωτερικών.

Κατόπιν όλων αυτών και σε συνδυασμό με τη νέα έκρηξη ευρωφοβίας του Γεργκ Χάιντερ της Αυστρίας, αλλά και την αιφνίδια εκδήλωση ευρωσκεπτικισμού του κ. Μπερλουσκόνι αμέσως μετά την κυκλοφορία του ευρώ, δικαίως ορισμένοι Ευρωπαίοι φοβούνται ότι το έργο της Συνέλευσης και κατ’ επέκτασιν της Διακυβερνητικής δεν θα θυμίζει περίπατο σε ανθόκηπο.

comment-below Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT