H δοκιμή πυραύλου από την Ινδία πυροδοτεί την ένταση

H δοκιμή πυραύλου από την Ινδία πυροδοτεί την ένταση

2' 12" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

NEO ΔΕΛΧΙ. Πολιτικό μήνυμα προς πάσα κατεύθυνση αποφάσισε να στείλει το Νέο Δελχί με τη χθεσινή δοκιμή βαλλιστικού πυραύλου, η οποία πυροδότησε νέα ένταση στις ήδη τεταμένες σχέσεις με το γειτονικό Πακιστάν.

Το Πακιστάν, αντιδρώντας άμεσα στη δοκιμή του πυραύλου, ανακοίνωσε ότι η κίνηση αυτή απειλεί τη σταθερότητα στην περιοχή, καθιστώντας παράλληλα σαφές ότι το Ισλαμαμπάντ έχει τη δυνατότητα να αμυνθεί αν χρειαστεί. Σε ανακοινωθέν το οποίο εξεδόθη από το πακιστανικό υπουργείο Εξωτερικών, αναφέρεται ότι το Νέο Δελχί είχε προειδοποιήσει εγκαίρως για την εκτόξευση του πυραύλου, η επιλογή της χρονικής στιγμής ωστόσο είναι άκρως προβληματική, δεδομένης της έντασης που επικρατεί στις σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών. «Ελπίζουμε ότι η διεθνής κοινότητα θα σημειώσει αυτήν τη συμπεριφορά, η οποία δεν βοηθά την επίτευξη της σταθερότητας στην περιοχή, ιδιαίτερα με τις συγκεκριμένες συνθήκες», αναφέρεται στο ανακοινωθέν.

Η Ινδία, από την πλευρά της, δήλωσε διά στόματος του πρωθυπουργού Ατά Μπεχαρί Βαϊπεγί, ότι η δοκιμή του πυραύλου αποτελεί ένα από τα μέτρα που λαμβάνει η χώρα του για να ενισχύσει την ασφάλειά της. Παράλληλα, η εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών, Νιρουπάμα Ράο, υπογράμμισε πως η ημερομηνία της δοκιμής είχε αποφασιστεί πριν από την τελευταία κλιμάκωση της έντασης με το Πακιστάν. H κ. Ράο διευκρίνισε ότι ο πύραυλος που εκτοξεύθηκε είχε βελενηκές 700 χιλιομέτρων, ενω κανονικά το βεληνεκές των πυραύλων αυτών φθάνει τα 2.000 χιλιόμετρα. Οι δηλώσεις αυτές, ωστόσο, δύσκολα θα αμβλύνουν τις αντιδράσεις του Ισλαμαμπάντ, το οποίο θεωρεί πως υπό τις παρούσες συνθήκες η Ινδία προβαίνει σε επίδειξη δυνάμεως.

Επικριτική εμφανίζεται και η Βρετανία

Επικριτική ως προς την απόφαση της Ινδίας να προβεί στην εκτόξευση του πυραύλου τη συγκεκριμένη χρονική στιγμή εμφανίστηκε, χθες, και η Βρετανία, η οποία διά στόματος του υπουργού Εξωτερικών Τζακ Στρο δήλωσε ότι λυπάται για τη δοκιμή, που πραγματοποιήθηκε σε μια στιγμή κατά την οποία υπάρχει ήδη αρκετή ένταση στην περιοχή. «Λυπούμαι για την απόφαση της Ινδίας, ιδιαίτερα τη συγκεκριμένη χρονική στιγμή», υπογράμμισε ο κ. Στρο. «Πιστεύω ότι η αυτοσυγκράτηση στην ανάπτυξη πυρηνικών όπλων είναι προς το συμφέρον όχι μόνον της Ινδίας αλλά και ολόκληρης της περιοχής. H δοκιμή αυτή στέλνει λάθος μήνυμα όχι μόνο στο Πακιστάν αλλά και σε ολόκληρη την περιοχή», καταλήγει το ανακοινωθέν του Φόρεϊν Οφις.

Υπενθυμίζεται ότι οι δύο χώρες, οι οποίες κέρδισαν την ανεξαρτησία τους από τη Βρετανία το 1947, πραγματοποίησαν σειρά πυρηνικών δοκιμών τον Μάιο του 1998, προκαλώντας έντονες αντιδράσεις και ανησυχία στη διεθνή κοινότητα.

Κατόπιν όλων αυτών και σε συνδυασμό με τη νέα έκρηξη ευρωφοβίας του Γεργκ Χάιντερ της Αυστρίας, αλλά και την αιφνίδια εκδήλωση ευρωσκεπτικισμού του κ. Μπερλουσκόνι αμέσως μετά την κυκλοφορία του ευρώ, δικαίως ορισμένοι Ευρωπαίοι φοβούνται ότι το έργο της Συνέλευσης και κατ’ επέκτασιν της Διακυβερνητικής δεν θα θυμίζει περίπατο σε ανθόκηπο.

comment-below Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT