Πιέζουν ασφυκτικά τον Αραφάτ οι ΗΠΑ

4' 15" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ενώ συσσωρεύονται οι καταγγελίες και οι ενδείξεις ότι οι μυστικές υπηρεσίες του Ισραήλ κρύβονται πίσω από την προχθεσινή δολοφονία του Λιβανέζου Ελίε Χομπέικα, ο οποίος επρόκειτο να καταθέσει εναντίον του Αριέλ Σαρόν ενώπιον της βελγικής δικαιοσύνης, ο φαύλος κύκλος της βίας και της εκδίκησης διευρύνεται στη Μέση Ανατολή. Σ’ αυτό το ζοφερό φόντο έρχονται να προστεθούν οι ασφυκτικές πιέσεις των Ηνωμένων Πολιτειών προς τον Γιασέρ Αραφάτ, υπό την απειλή οριστικής διακοπής κάθε μεσολαβητικής πρωτοβουλίας.

Παρότι ο Παλαιστίνιος ηγέτης τελεί, ουσιαστικά, υπό κατ’ οίκον περιορισμό εδώ και δύο μήνες, αντικρίζοντας από το γραφείο του, στην πόλη Ραμάλα της Δυτικής Οχθης, τα πυροβόλα των ισραηλινών τεθωρακισμένων, ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου, Αρι Φλάισερ, έσπευσε να εκφράσει την «κατανόηση» των ΗΠΑ σ’ αυτή την ωμά εκβιαστική τακτική της κυβέρνησης Σαρόν, καταλογίζοντας στον Αραφάτ διαλλακτικότητα έναντι της «τρομοκρατίας».

Αλλαγή πολιτικής

Η τοποθέτηση αυτή θεωρείται προάγγελος στροφής της πολιτικής Μπους για το Μεσανατολικό, εν όψει και της επικείμενης επίσκεψης του Αριέλ Σαρόν στις ΗΠΑ. Είναι η τέταρτη φορά που ο σκληροπυρηνικός πρωθυπουργός του Ισραήλ θα συναντηθεί με τον Αμερικανό πρόεδρο στον ένα χρόνο από την ανάληψη των καθηκόντων του, ενώ στο ίδιο διάστημα ο Μπους έχει αποφύγει κάθε προσωπική επαφή με τον Αραφάτ.

Την αίσθηση της επικείμενης στροφής ενισχύει και χθεσινό δημοσίευμα της αμερικανικής εφημερίδας «Ουάσιγκτον Ποστ». Επικαλούμενος κυβερνητικούς αξιωματούχος, ο αρθρογράφος υποστηρίζει ότι αρκετά στελέχη της κυβέρνησης Μπους, κυρίως από το περιβάλλον του αντιπροέδρου Ντικ Τσέινι, εισηγούνται όχι μόνο την οριστική διακοπή της μεσολαβητικής αποστολής του Αντονι Ζίνι, αλλά και την άρση κάθε διπλωματικής επαφής με τον Γιασέρ Αραφάτ, ενδεχομένως δε και το κλείσιμο του γραφείου της Παλαιστινιακής Αρχής στην αμερικανική πρωτεύουσα!

Ρόλο καταλύτη για τη μεταστροφή των Αμερικανών στο Μεσανατολικό -πάντα σύμφωνα με τις ίδιες πηγές- έπαιξε η πολύκροτη υπόθεση του πλοίου «Καρίν A» το οποίο, σύμφωνα με τις καταγγελίες του Τελ Αβίβ, μετέφερε ιρανικά όπλα στους Παλαιστινίους. O Τζορτζ Μπους φέρεται πεπεισμένος ότι στην υπόθεση αυτή ήταν αναμεμιγμένη και η ίδια η Παλαιστινιακή Αρχή, σύμφωνα δε με το τηλεοπτικό δίκτυο CBS, ο Αμερικανός πρόεδρος έχει ήδη ενημερώσει σχετικά, με επιστολή του, τους ηγέτες των μετριοπαθών αραβικών καθεστώτων της Αιγύπτου, της Ιορδανίας και της Σαουδικής Αραβίας.

Νέα επίθεση αυτοκτονίας

Στο μεταξύ, μια νέα επίθεση αυτοκτονίας ήρθε να συγκλονίσει χθες το πρωί το κέντρο του Τελ Αβίβ. Δράστης ήταν ένας Παλαιστίνιος «καμικάζι», άγνωστης πολιτικής προέλευσης, που έθεσε τέλος στη ζωή του πυροδοτώντας εκρηκτικά σε πολυσύχναστο σημείο του εμπορικού κέντρου του Τελ Αβίβ. Από την έκρηξη τραυματίστηκαν τουλάχιστον 24 άτομα, εκ των οποίων τα δύο βρίσκονταν σε κρίσιμη κατάσταση.

Λίγες ώρες νωρίτερα, τη νύχτα της Πέμπτης, ισραηλινά μαχητικά ελικόπτερα είχαν δολοφονήσει το ηγετικό στέλεχος της Χαμάς, Μπακρ Χαμντάν – τελευταίο κρίκο στην αλυσίδα των επιλεκτικών δολοφονιών Παλαιστινίων μαχητών από τον ισραηλινό στρατό, οι οποίες έχουν καταδικασθεί από το σύνολο της διεθνούς κοινότητας. Περίπου την ίδια ώρα, Ισραηλινοί στρατιώτες δολοφονούσαν δύο ένοπλους Παλαιστίνιους στη Γάζα. Οι δύο ένοπλοι, σύμφωνα με πληροφορίες, ετοιμάζονταν να επιτεθούν σε ισρηαλινό εποικισμό.

Επιπτώσεις στον Λίβανο

Οι επιπτώσεις της κλιμακούμενης ισραηλινοπαλαιστινιακής αντιπαράθεσης βαραίνουν και πάλι απειλητικές στον γειτονικό Λίβανο, ύστερα από την επαναδραστηριοποίηση της ισλαμικής Χεζμπολάχ εναντίον του Ισραήλ και τη θεαματική δολοφονία του πρώην συνεργάτη των Ισραηλινών, Ελίε Χομπέικα, στην Ανατολική Βηρυτό. Χθες, την ευθύνη της δολοφονίας ανέλαβε η πρωτοεμφανιζόμενη οργάνωση(;) «Λιβανέζοι για έναν ελεύθερο και ανεξάρτητο Λίβανο», υποστηρίζοντας ότι ο δολοφονηθείς λειτουργούσε ως πράκτορας της Συρίας. Ωστόσο, ο υπουργός Εσωτερικών του Λιβάνου, Ελίας Μουρ, κατηγόρησε ευθέως ως υπεύθυνο για τη δολοφονία το Ισραήλ.

Στο Βέλγιο η εξήγηση για τη δολοφονία Χομπέικα;

Του ανταποκριτή μας στις Βρυξέλλες Κωνσταντίνου Καλλέργη

Θα πρέπει άραγε να αναζητηθεί στο Βέλγιο η εξήγηση της θεαματικής δολοφονίας, την Τετάρτη, του Ελί Χομπέικα, ηγέτη των φαλαγγιτών του Λιβάνου και εκ των φερομένων ως φυσικών αυτουργών των σφαγών στα παλαιστινιακά στρατόπεδα Σάμπρα και Σατίλα το 1982;

Δύο μόνο πράγματα είναι σήμερα απολύτως σαφή: ότι ο Χομπέικα είχε δεσμευθεί να καταθέσει στις ανακρίσεις που διεξάγονται στο Βέλγιο κατά του Ισραηλινού πρωθυπουργού (υπουργού Αμύνης το 1982) Αριέλ Σαρόν για τις σφαγές εκείνες και ότι λίγες ώρες μετά τη δέσμευσή του αυτή δολοφονήθηκε. Για τον βελγικό Τύπο, η χρονική σύμπτωση είναι κάτι περισσότερο από εύγλωττη. O Χομπέικα, ο οποίος ουδέποτε δέχθηκε ότι είχε ευθεία ανάμιξη στη σφαγή, είχε κλητευθεί από τον Μάιο να καταθέσει στις ανακρίσεις που συνεχίζονται στο Βέλγιο, για τον ακριβή ρόλο στις σφαγές του Αριέλ Σαρόν. Μόλις την Τρίτη δέχθηκε, στη Βηρυτό, την επίσκεψη τριών Βέλγων πολιτικών στους οποίους επανέλαβε ότι ήταν πρόθυμος να έλθει στο Βέλγιο και να καταθέσει. Μάλιστα, υπεσχέθη να προβεί σε «βαρυσήμαντες» αποκαλύψεις. Για την έγκυρη βελγική εφημερίδα Le Soir, το ερώτημα είναι «ποιος ωφελείται από το έγκλημα» (τη δολοφονία του Χουμπέικα) και η μόνη λογική απάντηση είναι «εκείνοι που θα επιχειρούσε να εμπλέξει κατά την κατάθεσή του στις Βρυξέλλες. Αυτό μάς οδηγεί στο Ισραήλ». Οπως σημειώνει δε η εφημερίδα, η ίδια η μορφή που έλαβε η δολοφονία παραπέμπει σε «ισχυρότατες μυστικές υπηρεσίες». Από την άλλη, βέβαια, με το Ισραήλ να διαρρηγνύει τα ιμάτιά του ότι δεν είχε την παραμικρή ανάμιξη, στο Βέλγιο είναι πολλοί εκείνοι που στρέφουν τα μάτια τους και αλλού: από τους Μαρωνίτες, οι οποίοι ουδέποτε του συγχώρεσαν την «προδοτική» συμμαχία του με τη Συρία, αλλά εν τέλει και στην ίδια τη Δαμασκό…

comment-below Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT